• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    ahoj, pro Brňáky, info o pořádané přednášce :
    pátek 14.10, 18:00, Divadelní fakulta JAMU, Mozartova 1, Brno
    učebna č. 104 – velká posluchárna

    Ervin Široký, Ph.D.

    Mezi skutečností a snem - sen v psychoterapii

    Poplatek za přednášku je 70,- Kč

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pry fajn uvod do junga

    The New Atlantis » Psychology's Magician
    http://www.thenewatlantis.com/publications/psychologys-magician
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    vzpomněla jsem si na CERN, neutrina a rychlost částic... :o)

    "Dříve či později se atomová fyzika a psychologie nevědomí významně sblíží, protože obě, nezávisle na sobě a z opačných stran, pronikají do transcendentní oblasti, první s představou atomu, druhá s představou archetypu."

    "Musíme mít stále na paměti, že to, čemu říkáme "archetyp", je samo o sobě nenázorné, ale jeho účinky, totiž archetypické představy, znázornění umožňují. Se zcela podobnou situací se setkáváme ve fyzice. Existují tam nejmenší částice, které jsou samy o sobě nenázorné, ale mají účinky, z nichž možno odvodit určitý model. Takové konstrukci odpovídá i archetypická představa, tzv. motiv či mytologéma.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NOXNOCTIS: bingo, pěkně popsané to, o čem se stále více hovoří jako o "closed-minded" nebo "narrow-minded", bohužel i současné vzdělávání, až na zářné vyjímky, většinou reprezentované konkrétními pedagogickými osobnostmi, je metodou jak správně nastavit pozadí, aby se mysl netoulala po jiných rovinách uvažování. Na druhou stranu, přílišná extravaganze uvažování vede víme kam... ztrácí pak střed.
    KASTA
    KASTA --- ---
    WHOOOSH: obzvlášť ten druhej opravdu oceňuju!
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    nějaký citáty, ať se něco děje :o)
    velmi aktuální imho. copak ekonomická krize, ale ta morální... kam to povede

    "Největším nebezpečím není ani hlad či zemětřesení, mikroby, karcinom, ale je jím člověk člověku, a to proto, že neexistuje žádná dostačující obrana proti psychickým epidemiím, které mají nekonečně zhoubnější účinky než ty největší přírodní katastrofy."

    "Pravda poplatná smyslům může stačit rozumu, ale nikdy nedává smysl lidskému životu, který uchvacuje a vyjadřuje i nitro člověka. Síly tohoto nitra jsou však velmi často činiteli, které hlavně a s konečnou platností rozhodují, ať v dobrém či zlém. Nepřispěchají-li tyto síly našemu rozumu na pomoc, ukáže se většinou jako bezmocný. Ochránil náš snad rozum a dobrý úmysl přes světovou válkou nebo nějakým jiným katastrofálním nesmyslem?"
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    Nakladatelství Portál | Aktuality | ŽIVOT MEZI JUNGEM A FREUDEM aneb NEBEZPEČNÁ METODA
    http://www.portal.cz/aktuality/zivot-mezi-jungem-a-freudem-aneb-nebezpecna-metoda/45366/
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    ALISTAIR: To je v pořádku, myslím že je taktické očekávat co největší sračku. Samozřejmě že by šlo natočit něco psychologicky a tematicky zajímavějšího. Já jsem ale rád i za tohle. Cronenberg natočil dost divných filmů na to, aby to nebyl úplný mainstream. A pak, Keira Knighley jako masochistka! Považ! ;)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    ALISTAIR: no tak obsah lze lehce vyvodit i z te u nas vydane knihy. horsi zpravou, je, ze je to pokud sem pochopil vycuc z vycucu(neb predobrazem je divadelni hra delana na zaklade te knihy od Kerra).
    samozrejme, si vybrali to "zajimave", tedy vztahy otcu zakladatelu s pacientkami, atd atp..je to z dnesniho pohledu jiste bulvarni, ale tema to je skutecne zajimavy, zvlaste ve svetle toho, jak oni samotni nakladali se svymi teraspeutickymi zasadami(a jak samotni podlehali pudum;). s konecnou platnosto to zkratka odsoudim az to uvidim a reknu ti, ze predstava Kkronenbergova filmu, jenz bude zobrazovat mysticke vize C.G. Junga, mne uprimne desi;)
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    TAURUS: já nějak nevím, zdá se mi, že se jen potvrzují mé předběžné obavy, nemám z toho traileru pocit, že by to bylo o Freudovi a Jungovi, ale spíš o tom, že se někdo snaží vydělat tentokrát na těhle jménech... že je to námět vhodný tak do "inteligentního" bulváru typu 100+1...

    když už prznit psychologii, tak aspoň nějak velkoryse, měli by se třeba pokusit natočit mystické vize v nichž se Jungovi zjevoval Jiný svět a jejichž svědectvím je Červená kniha. Přim tom by se rozhodně nemuseli upejpat se zvláštními efekty...

    pořád se mi zdá daleko zajímavější třeba tohle:

    The World Within: C.G. Jung In His Own Words Part 1 of 6 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=mqR1YYL5lls
    LOOK
    LOOK --- ---
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    ALISTAIR: A Dangerous Method: už je to tady http://www.youtube.com/watch?v=uZ7JKmcLTsI
    ANDULA
    ANDULA --- ---
    LADYWAVE: Jestli se pohybuješ v Praze, jsem ho levně (myslim 190,-) kupovala na Dejvické - když z metra lezeš směr na Šárka a letiště, ve vestibulu je několik stánků (květiny, bombóny...) a mezi nima i jeden s knížkama. Mají tam vždycky nějaké zlevněné z Portálu. Občas se dá natrefit na dobrý kousky tak za polovinu ceny. Slovník AP od Müllerů tam mávají dost stabilně.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    LADYWAVE: to je to utly, co vydal kocourek v ty svy edici?
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    Ahoj, sháním Slovník analytické psychologie...netrčí vám někomu doma zbytečně? koupila bych, díky
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Man and his symbols česky nevyšlo. A anglického překladu bych se nebál. Bude podobně jako jiné velmi kvalitivní.
    LOOK
    LOOK --- ---
    DAW: zkus dohledat originalni nazev jungovy prace (nebo praci pokud jich v knize vic) a kde vysla v nemcine, v nejakem vyboru z dila apod, teoreticky muze byt prelozena pod jinym nazvem.
    dalsi moznost je najit jiny text o stejnem nebo pribuznem tematu, ktery je prelozeny.
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    DAW: jo, zda se, ze nevyslo. Jung se krasne cte, v dane dobe mi to bylo hodne blizke. Ted jsem jaksi zanevrela na knihovnu ... neni cas. Ale urcite se chystam v jeho spisech pokracovat :)
    DAW
    DAW --- ---
    LIESKO_VEC: jé hele :) Taky se zajímáš o Junga?
    Ono to v češtině asi teda vůbec nevyšlo.. což je docela blbý, páč předpokládám, že to napsal v němčině, pak to někdo přeložil do angličtiny a já to mám zas ve svym mozku překládat si do češtiny.. no tak to asi nemá vůbec smysl..
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    DAW: clovek a jeho symboly. Ale ceskou verzi jsem nenasla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam