• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    zeptám se taky ohledně snu:
    když se snícímu zdá, že pálí na někoho ze střelné zbraně, tomu rozumím - může to být potlačený agresivní sexuální pud
    a když se snícímu muži zdá, že na něj střílí jeho žena? tak si nebyl dostatečně vědom jejího pudu nebo síly toho pudu nebo jak? co myslíte?
    ale měla bych asi podotknout, že si snící nedávno udělal zbroják
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jinak teda moje asociace

    - prani: aby byl tehotny nekdo jiny (uz ji to unavuje nebo jinak obtezuje a nejaka cast v ni by se chtela podelit o naklad :))
    - obava: ze se vic tehotne chovas ty (treba to dite ohromne resis, tesis, menis se ... a ona si prijde ze ona ani tolik ne, jako by tehotna nebyla ona)
    - stejne jako predchozi bod, ale ne obava, proste konstatovani :-)

    zalezi zda k tomu, ze ona NENI tehotna, mela nejaky pocit, resp. zda to bylo dulezite, treba ani nemuselo.. a vice odpovidat budou ty vyklady ve smyslu ze jste _spolu_ tehotni...

    co se tyce kazdomesicni kontroly ditete, to mi pripada prirozeny, to by asi chtela kazda tehule, kdyz by ji neco mohlo ujistit ze dite je fakt ok
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOJZA: mne pripada, ze to, co tento sen chtel sdelit tvoji manzelce, ti fakt nerekne nikdo na nyxu :) .. to co pisou lidi je to, jak tento symbol oslovuje JEJICH nevedomi. Mozna kdyz by ti reportovaly nejake zeny v 6. mesici s manzelem tak peclive tehotenstvi sledujici, ze presne vi, kdy skonci trimestr, ... ale stejne to muzou mit jinak nez prave tvoje zena.

    Nicmene! pokud dany symbol zaujal _tebe_, neni vubec na prekazku ze jsi o tom nesnil ale jen slysel. Jake jsi mel pocity, kdyz vypravela o tehotnem manzelovi a o kazdomesicni kontrole ditete?

    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    BAGHICEK: A jeste jeden motiv tam je - blizkost - je tam tehotenstvi (ktere probiha i v realu) vnimane u nejblizsiho cloveka. Ale vyklad by zavisel na asociacich snici.
    Tak, konecne je v tom dost zmatek ;)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    LOJZA, PETJULE: Mam moc rada sny s malymi detmi :) (vetsinou zajimavy signal stran prace na sobe). Muj typ k tomuhle snu by asi smeroval k tomu, ze manzelka vnima u manzela nove osobnostni rysy. Tzn. dobra zprava pro oba dva :) Trochu bych byla rozpacita z te kontroly a vraceni zpatky, a na druhou stranu je to takove pekne tymove a zrajici.
    Ale i ten vyklad od Kasta mi prijde pravdepodobny. Tj. ze je to presne opacne nez v odstavci vyse a ten sen proste pusobi legracne a snicimu prinasi vnitrni ulevu.

    btw, ja se ze spani chechtam dost casto a nepamatuju si z toho vubec nic
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    LOJZA: :) jednu dobu, kdy jsem měla živější sny a pamatovala si je, jsem si je psala do zápisníku a sama podle sebe písemně analyzovala. Z obecných snářů může být fajn vycházet, někdy to třeba napomůže, ale taky je to někdy dost zcestný. Podle mě je nejdůležitější právě ten individuální osobní samovýklad.

    "Těhotný manžel" osobně chápu jako výraz pro reálného otce sympatizujícího s těhotenstvím své ženy, který se zajímá, pečuje a se svojí ženou v tomhle ohledu velmi empatizuje (proto je taky těhotný:).

    btw. nedávno se mi taky zdálo o těhotenství, spíš o porodu teda:)
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOJZA: ten sen je zajímavej :) jestli je to nějaký univerzální symbol nevím, každopádně (teď budu volně citovat Junga, ale úplně s tímhle souhlasím) sen je v zásadě projev nevědomí a nevědomí se ve snu projevuje především kompenzačně k aktuálnímu vědomému rozpoložení, takže bez znalosti vědomého rozpoložení nemůžeš vpodstatě žádnej sen správně interpretovat - i "univerzální symboly" můžou mít klidně protichůdnej význam v různejch situacích.

    Sen tě (jí) může upozornit na nějakou jednostrannost v zaměření vědomí, nebo vašeho vztahu (zřejmě se týká vás obou jako rodiny) hodně důležitá je tam taky ta jeho naléhavost (pocit jestli byl důležitej nebo ne) a celkovej pocit ze sna - jestli je výrazně negativní, pozitivní, atd... pokud píšeš, že jí to přišlo jen "srandovní" a sen se nebude třeba v nějaké obdobě opakovat, nemusí to znamenat nic zásadně důležitýho...
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Pokud to sem nepatří, dejte prosím vědět...

    Manželka je v 6. měsíci těhotenství, cca za týden přecházíme do 3. trimestru. Dnes se jí zdál sen, že jsem těhotný já a ne ona. Říkala, že to bylo "docela srandovní", že jsme prý miminko každý měsíc porodili, zkontrolovali a zase dali zpátky.

    Nemáte někdo zkušenost s interpretací snů? Mám nějaký svůj výklad, který ale může být dost ovlivněn projekcí. Není "těhotný manžel" nějaký popsaný symbol, který se u žen v těhotenství ve snech objevuje..?

    Díky za názory, pokud to takhle od boku bez hlubšího kontextu jde.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ARGANNAH: Souhlas. Viz např. výborná kniha Říše pomíjivosti: móda a její úděl v moderních společnostech od sociologa Gillese Lipovetského..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mne by vice zajimala ta homosexualita a jung. skutecne to neresil, protoze to bylo tabu? za prve, fakt to bylo az takove tabu? za druhe, ze by junga zastavilo tabu?

    pokud nekdo vite, dik.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ono historicky vzato, chlapi se ve skutečnosti fintili po většinu dějin stejně jako ženy, stačí si projít staré obrazy. To jenom teď ve dvacátém století se vytvořil takový rozdíl ve stylu oblékání/kosmetice/účesech a teď se to jenom rovná do přirozenějšího poměru.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DIDGENAUT: V principu jde ale o stejnou věc: kvalita zůstává, jen se možná - velmi pravděpodobně vlivem změny ducha doby - zvýšila kvantita. Mimochodem, řekl bych, že v každém chlapovi je i větší či menší kapka homosexuality..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DIDGENAUT: tak tak... oblíkat se jak teplouš a holit se všude možně i nemožně, bejt úporně cítit za dva rohy, to dělají imo chlapy, aspoň u nás, až po revoluci.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    STEPNI_VLK: njn, ale v tehdejší době šlo imho o jednotlivce, kdežto teď se to stává masovým jevem. Navíc O. Wilde byl homosexuál, kdežto teď se tak začínají chovat i heterosexuálové
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DARJEEL: Ale prd, jakápak novinka. Jen lidmi z byznysu nově vymyšlené slovo, aby se mužům daly lépe prodávat jisté věci (mimo jiné např. kosmetika). Jinak jsem četl, že znaky, které definují metrosexualitu, se objevovaly již v 19. století třebas u O. Wilda.. a kdo ví, jestli ne i mnohem dříve..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    WHOOOSH: jo, no tak IMHO je zženštilost mnohem více spojená se ztrátouúexternalizací archetypu hrdiny, i když návaznost na animu by bylo zajímavé prozkoumat.. moc mě k tomu ale nenapadá.
    Tak ono pokud Tě něco odpuzuje, tak je to zajímavý psychologický signál, že jsou aktivované některé hlubší vrstvy a, když to řeknu symbolicky, něco se děje se zrcadlem a maskou :P

    ... jo no tak metrosexualita je celkem novinka, plynule to střídá upocené kostkované košile a prestigeky .)
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    DARJEEL: některé znaky tu pravděpodobnost zženštilého dojmu zvyšujou, ale bylo by to neúplné, takže se v tom hodně míchá ten pocit
    já nevím, jestli to v týhle rovině má cenu řešit (původně jsme se bavili, jak ta zženštilost může souviset se zpracováním archetypu, s animou)
    nechci se dohadovat, jak moc jich je. nepsala jsem, že všichni...
    myslím, že metrosexualita je známý fenomén :)
    taky si pamatuju, že třeba 10, 15 lety jsem takové pocity neměla, že bylo méně mužů, kteří mě odpuzovali kvůli dojmu zženštilosti
    a jestli mi to vadí... no takhle bych to neformulovala :) možná, kdybych neměla přítele
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    WHOOOSH: takže je to pro Tebe spíše záležitost pocitů? Prostě toho muže buď cítíš jako zženštilého nebo ne... chápu to správně?
    Nicméně i tak, sekundárně, vnímáš nějaké znaky (úprava zevnějšku,...), který s tím mohou být spojený, ale ne nutně (muž může pečovat o svůj zevnějšek, ale přitom být stále hodně mužný)... ok

    on totiž může být zádrhel (neříkám, že nutně je) v tom, že to třeba jiné ženy/jiní lidé budou vnímat jinak, stejný muž, který Tobě připadne zženštilý až "na blití" může jiné ženě připadat mužný až až.

    Napadají mě dvě roviny k tomu:
    1) co třeba konkrétně na těch fotkách co jsi pastla dělá ty muže v Tvých očích zženštilé? Dají se popsat na nich konkrétní rysy nebo je to zase pocitové?

    2) V čem Ti vadí (jestli jsem to správně pochopil, že Ti vadí) na mužích zšenštilost? Chybí jim něco co u nich vyhledáváš nebo jim naopak přebývá něco co jim nepřísluší?
    (-- nemusíš na to nutně odpovědět tady v auditku, jen mi příjde dobré si ty otázky zodpovědět, protože si v tom můžeš udělat víc jasno... ale jako klidně napiš co a jak, zajímá mě to :)

    ----

    KASTA: jedna věc je tradiční rozdělení rolí, které se stírá (ženy na vysokých pozicích dříve jim "nepříslušejících"), starost o domácnost a děti, volnočasové aktivity (muži chodí na kurzy vaření, ženy dělají kickbox,...). Já v tom vnímám ještě i jiný aspekt, který imho stříká z Didgenautova obrázku: výrazná externalizace archetypu hrdiny, vymístění z nitra do vnějšího světa. Rozvedu to:
    Archetyp hrdiny byl zásadním nosným pilířem mužství, muž byl "hrdina všednodennosti", který vyrážel na lov aby donesl kořist, chránil své ženy a děti před jinými kmeny mečem a kopím, dobíjel nová území a zvyšoval bohatství vlastního kmene. Porážel stromy a stavěl z nich lodě a příbytky, soutěžil se svými soukmenovci a tak se trénoval. Zejména při lovu šlo o to prokázat dostatečné duševní i fyzické vlohy (přemýšlet a znát, umět spolupracovat, trpělivost... síla, rychlost, odvaha, vytrvalost apod.)
    Většina současných zaměstnání západního světa je ale sedacích. Čumíme do komplu, mluvíme s lidmi, přemýšlíme a píšeme. Okrajově možná nějaký řidič tiráku je stále "lovcem/bojovníkem", ale nakonec i spousta vojáků jsou zpohodlnělá hovada. Většina policistů dává pokuty apod. Prostě hrdina mizí z našich srdcí a těl (a mně osobně teda dost chyběl, tak jsem musel začít substituovat dle možných společneských mantinelů ,). Ve stejný moment se ale přesouvá jeho obraz velmi výrazně do audiovizuální produkce. Obrovská inflace hrdinských příběhů (nakonec všechny příběhy jsou více méně o hrdinech, btw.) v televizi: detektivky, thrillery, kungfu filmy, akční trháky, najednou člověku nestačí jedna báje nebo jeden souhrn příběhů, ale musí se na něj každý den valit více než tucet příběhů z tv a počítače, vše o tom samém: hrdina a jeho /většinou/ úspěšně splněný úkol. Jakoby se hrdina vymístil do mediální produkce a zacpal nám tak ústa dudlíkem (ono to má ještě sociologické konotace, ale to bych se do toho zamotal až moc).
    Domnívám se, že toto je průvodní jev toho co Whooosh myslí zženštilostí... má to ještě jednu úroveň a to je institucionalizace hrdiny: policista, hasič, voják. Ne každý z kmene již bojuje nebo loví, ale jen marginální část plní tento úkol.

    Z hlediska reprodukční strategie je potom pochopitelné, že když muži byl sebrán úkol bojovat, tak může energii věnovat jinam, respektive fungovat jinak. A jde o to mít potomstvo, takže se spousta lidí vrhla na vlastní image ve snaze zvýšit svoje šance při páření. A protože už se nenosí to mlasknout ženckou kyjem a odtáhnout jí za vlasy do jeskyně, ale naopak velmi často ženy rozhodují o tom, jestli tento muž ano či ne, tak se strategie trochu změnila, zmutovala... a pak jednoho dne přišla jedna žena a řekla: "ach jo, proč všichni ti chlapi vypadají jako ženský?" :o)
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    DARJEEL: definovat... no to není snadné. nějaký výčet znaků (např. nějaký druh oblečení, účesu, stajlingu) imho moc nemá smysl. potkávám týpky, kteří tak na mě působí a přitom si umím představit někoho jiného (nebo jsem potkala), co by na mě zženštile nepůsobil i přesto, že by měl třeba stejný účes, hadry apod.
    ale asi jsou to často muži, u kterých je celkem patrné, že o sebe dbají - o vlasy, módu. na druhou stranu ale ta péče není v žádném případě záruka, že dotyčný tak na mě bude působit
    média ten dojem zženštilosti často ještě podporujou úpravou fotografie, přehnanou retuší a pak na titulních stránkách časáků vidím muže, ze kterých je mi převážně na blití :)
    tak nějaký obrázky aspoň. nechtěla jsem vybírat ty nejhorší případy :)
    zkoušela jsem zadat do googlu klíčová slova jako muž, krásný muž, nejkrásnější muž, man, pretty man apod.
    fuj http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs011.snc3/11833_188957041761_162081016761_2950488_7306636_n.jpg
    lol http://www.karaoketexty.sk/fotky/us-2983/21900
    rádoby sexy, ale nic to se mnou nedělá http://nd04.jxs.cz/690/160/e80135681d_73453589_o2.jpg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam