• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ALBERTO: no ale to "normálně" jde stejně přes naše osobnostní prizma, který máme naučený - máma, ženský z doby, kdy jsme vyrůstali atd. Takže bych to chápal, tak, že femme fatale, ze které se mi rozbuší srdce (a mám srdce v kalhotách :-) prostě zapne tuhle anima projekci na 100% (pravděpodobně jde o nějakou asociaci, která se spojí s něčím starším v mým nevědomí), ale řekl bych, že i u jiných žen mi povalí projekce, i když nebude takhle silně zahlcující...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Nevnímáš všechny ženy jako animu. 99 procent žen vidíš právě normálně. Ale pak přijde jedna, tobě se rozšířej zorničky, zabuší ti srdce - a to je žena určitým způsobem korespondující s tvou animou, vnitřní ženou, takže ti jí jakoby připomíná. Anima je tedy určitý vnitřní obraz (typus) ženství, který muž neustále hledá venku v různých ženách, ale ani v jedné jej trvale najít nemůže. Muž hledá jeden ideál v mnoha ženách, říká Jung, kdežto žena má v sobě několik vnitřních typů chlapa (animus), které pak chce mít sakumprásk v jednom a na celý život, což také reálně nejde.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Projekce Animy = v podstatě zamilovanost, fascinace nějakou ženou. tendce si jí idealizovat, vynést ji na piedestal, vidět určité její rysy zdůrazněné, a naopak jiné jakoby "nevidět, neslyšet". když se začně po nějaké době soužití projekce loupat jako omítka, zjistíš, že je jiná, než jakous ji viděl na začátku: buď má mnoho negativních vlastností, které jsi neviděl, nebo je najednou obyčejná a fádní. Anima má 2 aspekty: světelný a temný (Arabela/Xénie) někdy dochází k projekci prvního, druhého nebo obojího současně. Anebo: ze začátku projekce světlého ("To nádherná bohyně!"), po rozchodu projekce temného: ("To je ale mrcha!"). Ani v jednom případě tu ženu ale nevidíš "objektivně" - neutrálně, nezaujatě. Jestli člověk chce mít hezký a hluboký vztahy - nejlepší je mít úctu k temnému i světlému aspektu ženství, akceptovat je jako součást života. Pokud jeden z pólů člověk vytěsňuje, nechce vnímat, tak ho odněkud zaskočí. (Stejně tak lze hovořit o temném a světlém aspektu mužství).
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    známkou integrace nějaké nevědomé části by bylo např. to, že kolega v práci, který tě celé léta sral a dráždil, najednou projde kolem a ty si u sebe všimneš, že v tobě žádnou nevoli nevyvolal, spíše pobavený úsměv, určité uvolnění a případný (nenadřazený) soucit.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Honza: projikovat je možné jedině to, co je nevědomé. pokud si vědomě myslím, že jsem mazaná liška, nemůžu si na někoho projikovat, že je mazaná liška. pokud mám nevědomé přání, že zahnu manželce, můžu si na ní projikovat, že mi chce zahnout a budu na ní žárlit ("podle sebe soudím tebe"). projikovat je možné vlastnosti či motivy, které si nechceme u sebe připustit, ale dokonce i jakoby vnitřní figury osob, s nimiž nás pojil silný emoční vztah (matka, otec, milenka...). v hlubší rovině můžeme projikovat i archetypální vrstvy (anima, animus, velká matka) - pokud se objeví vhodný objekt, k němuž tyto projekce budou s to přilnout. proto jung říká, že tiché, zasněné ženy romantismu, které se nijak neprojevovaly, byly ideálními "prázdnými" projekčními plátny pro mužské iluze (animu). lidi vidime jasne, kdyz jsou pro nas neutralni, jakmile k nim mame silne negativni nebo pozitivni ci dokonce ambivalentni emoce, pak je pravdepodobne, ze je ve hre nejaka projekce (prenos) nejake nasi vnitrni casti.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    mnoo, možná si přečti nějakou učebnici psychologie a pak něco od Junga, mám obavu, že to chce nabrat základní know-how a nějaké "kratší" vysvětlení by Ti příliš nepomohlo... zejména co se týče animy, to není vůbec jednoduché téma, navíc něco je názor Junga, něco názor jungiánů, a něco dalších hlubinných psychologů (názory na to se liší .)

    a projekce, vždyť je to na té wiki tak hezky vysvětlené, stačí první dvě věty prvního odstavce :)

    Psychological projection was first conceptualized by Sigmund Freud as a defense mechanism where a person subconsciously denies his or her own negative attributes by ascribing them to the outside world instead. Thus, projection involves imagining or projecting faults onto others.[1]. The original idea was that projection would allow for reduced anxiety by allowing the expression of the unwanted unconscious impulses or desires without letting the conscious mind recognize them.

    Psychological projection - Wikipedia, the free encyclopedia
    Psychological projection - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_projection

    myslím, že je to docela dobře vysvětlené, zkus ještě jednou nebo párkrát přečíst, ono to docvakne :-)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    tedy vic otazek :-)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Ahoj,
    mam otazku - jak rozumet pojmu projekce? S definice na wiki je to prisuzovani vlastnosti vlastnich jinym lidem.
    Jsou to teda vlastnosti, ktery jsou nevedome? Jak se projevuje treba projekce animy v praxi? Jakoze vsechny zeny vnimam podle toho, jaka je moje anima? A muze tedy clovek vubec videt lidi, jaky jsou? Mi totiz prijde, ze sem potkal dost lidi, kteri vidi docela dobre :-) Znamenalo by to podle Junga treba to, ze nevedome obsahy integrovaly do vedomi?
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    ORLOCK: ajaj, máš recht! asi že jsem teď postižená tou Červenou knihou, naštrádovala jsem si to tam.. díky za upozornění na omyl, ehm
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    FRUTAA1: To bude asi tým, že ich Portál ani nevydával. :)
    VALOR
    VALOR --- ---
    DARJEEL: podle výzkumu genetiky mají někteří češi geny přemyslovců. Můžeme začít tam. ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ALBERTO: luxus pane!

    Ještě takového Krále sehnat, od r. 1306 na trůně jen 1 český král :-/
    Tak aby jsme si jej zase nemuseli tahat z Beneluxu ,-)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    ORLOCK: já se na to ptala přímo v Portálu a tam na mě koukali jak na blázna... já mám I-VI, ale kamarád je chtěl.. takže fakt spíš postupně díly nakoupit a začala bych těma, co se daj teď sehnat :-)
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    ORLOCK: Občas se něco taky objevuje na aukru .)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ORLOCK: Občas jsem některé díly vídal po antikvariátech, takže pokud nezbytně nutně nepotřebuješ nové, zkoušel bych to i v nich..
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    Ahojte.

    Pls, neviete či (a kde) sa ešte dajú zohnať niekde Sebrané spisy (I. - IX.) od Junga? Väčšinou nachádzam len parciálne (III., IV., V., IX.), ale ostatné časti evidentne beznádejné vypredané.

    Ďakujem.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    můj způsob pohledu na volební výsledek a případné projekce:

    1) Jestliže je Zeman člověk, který neustále i přes volní kontrolu přetéká potlačovanou, vyčerpaně-nespokojenou agresí, což je navenek překryto narcistní rádoby sebespokojenou personou oplývající pocitem zvýšené sebedůležitosti - a jestliže je prezidentská volba projekčním plátnem pro převažující tendence v kolektivním nevědomí naší kotliny - pak co to o nás vypovídá? Podle mě to vypovídá to, že víc než polovina Čechů si ve své vnější, sociální identitě a seberealizaci připadá nedůležitá, nedoceněná, nepovšimnutá a nesebevědomá, zatímco se ve svém nitru dusí potlačovanou agresí a vztekem.

    2) Ještě k volbě prezidenta, která rozdělila českou kotlinu na 2 tábory. To je něco, co se táhne českými dějinami od nepaměti. Jakási blíženecká dualita. Blížencům vládne Merkur čili řecký bůh obchodníků a zlodějů Hermés. Archetypálně mají Češi málo co společného se znamením Lva, jehož mají na erbu, spíše náležejí Hermovi. Ne nadarmo jsou fiktivními největšími Čechy Jára Cimrmann a Josef Švejk (čisté Hermovo ztělesnění "v uniformě rakouského infanteráka"). V historii to byli: Sv. Václav x jeho bratr Boleslav. Slavníkovci (kosmpolitnější sv. Vojtěch) x Přemyslovci. Havel vs Klaus. Karel (kníže!) vs Miloš (muž z lidu!). JEDEN UKAZUJE NAHORU, DRUHÝ DOLU. Je to archetyp Dona Quijota a jeho neoddělitelné poloviny Sancho Panzy. (V mariášových kartách to asi bude svršek a spodek). Stejně tak je rozpůlena naše veřejnost. Tentokrát převážil hlas pro Sancho Panzu (STÍNOVOU identitu odrážející naše nepřiznané slabiny), ten zvítězil nad projekcí naší IDEÁLNÍ stránky Dona Quijota / Knížete (moudrého, lidského, ale bez svého stínu trochu komického a slabého). Proč má český lev 2 propletené ocasy? Napadlo vás to? Stejně totiž vypadá Caduceus, symbol medicíny, hůl boha Herma, jež je obtočena dvěma hady. Mimochodem, Karel IV., který pro nás symbolizuje integrované obě poloviny (duchovní i pragmatickou, ideální i stínovou), byl blíženec.

    Složením spodka a svrška totiž dostaneme KRÁLE. Proto se ta hra jmenuje mariáš (marriage/svatba). Tohoto Krále s velkým K zoufale hledáme. Proto polovina Čechů tvrdí - to není náš prezident! Chtějí CELÉHO krále.
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    STEPNI_VLK: z toho, co píšeš, si nejsem úplně jistej, že rozumíš pojmu (psychologická) projekce. I když jestli se jmenuješ podle Hesseho Steppenwolfa, tak bys mohl.)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    HUSOKACHNA: Já bych spíš řekl, že Fischer je studený čumák, se kterým by se neztotožnila snad ani zmrzlina, natožpak aby do něj někdo sázel nějakou tu projekci..
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    YMLADRIS: myslím, že hlavně Fischer schytal hromadnou projekci elektorátu za svoje členství v KSČ a vůbec servilnost vůči minulému režimu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    v zahlavi byla anketa ktere nejde presunout do archivu - nevim proc nebo jak - tak kopiruju do klubu a mazu

    nejtezsi by pro mne bylo, kdyby se moje mlade deti jednou dozvedely, ze jsem
    hlasovalo lidí: 142
    povolený počet hlasů na osobu: 2
    povolit hlasování do: 16:50:51 23.9.2009
    pruměrný počet hlasů na osobu: 1.43

    jsem muz jsem zena
    zabil cloveka 22 15.4% 15 10.5%
    mnoho let pro zabavu konal Vivisekci na veverkach 18 12.6% 12 8.45%
    zahybal jejich matce, ktera to neunesla 15 10.5% 2 1.40%
    byl policejni provokater a udavac 20 14.0% 3 2.11%
    podnecoval deti k brani drog 7 4.92% 3 2.11%
    byl mafian (nasilne organizovane zlociny) 4 2.81% 8 5.63%
    slaboch, ktery kvuli sve zbabelosti nedokazal ochranit rodinu 44 30.9% 13 9.15%
    blazen - tezce dusevne nemocny 1 0.70% 0 0%
    bezmocny mrzak, ktery se ani neprevlece, kdyz se pocura 3 2.11% 3 2.11%
    vlastne klinicky blbec s iq 71 9 6.33% 1 0.70%
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam