• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: homosexualitou se Jung nezabyval hlubine psychologicky, s vyjimkou nejakych malych zminek. Zabyva se ji ale transpersonalni a jina psychologie (Freudismus apod.) v podstate je homosexualita trojiho typu minimalne:

    a) kulturni typ dany jen kulturnimi sex. zvyky (vystrelky jako ve starovekem Recku a v Oceanii)
    b) organicky typ - genetika ontogeneze, hormonalni vlivy (vcetne hormonalnich disruptoru)
    c) psychicky typ - tady to ma hlubinne psychologicke koreny (nejake analni fixace, vcetne nizsich caker apod). a transpersonalni koreny (transvetitismus zenska duse v muzskem tele apod. za trest, BPM III aspekty homosexuality) - to mac vic typu korenu hlubinne psychologickych a transpersonalnich.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    ahoj, dlouho jsem tu nebyla. mohu se zeptat, co si myslíte o tom, jak Jung pohlížel na homosexualitu?
    podle Junga se homosexuálové vlastně ztotožňují se svým obrazem duše (s animou). když se žena ztotožňuje s animem, je panovačná, neústupná, zatrzelá...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    YMLADRIS: "Strategie sbalit si kufry a odejit - timeout" - ne, tím myslím jakoby fakt odejít. Rozejít se. Rozvést se. Konec. Kde jede psycho vedle psycha a není reflexe, nemá smysl zůstávat.

    A tvůj příklad s animou - imho právě chyba je plést si živé lidi a archetypy (to mi taky hodně vadilo u toho dodatku k Albertovu článku). Přítelkyně není anima, může být tak maximálně její projekcí, a Jung sám píše o vztahu s projekcí animy spoustu nelichotivých věcí. Navíc ten konkrétní příklad je úplně bez kontextu, je to psané návodně tak, že se máme ztotožnit s tou oživovací funkcí, smskou a sexem. Jenže někdy naopak pomáhá uznat tu depku a její legitimní důvody (třeba je opravdu objektivně všechno nahovno) a nesnažit se toho člověka za každou cenu opravovat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    3) ruzne dalsi zmatene poznamky

    U te varianty Sopka/Drak mi to pripada jako bad trip a sitter. Sitter nic neziska napr. poukazovanim Hele ja jsem ted ten pricetnej a ty jsi nepricetnej, takze mne koukej poslouchat. Nejde to resit mocensky. Ale on je proste ted ten pricetnej, takze v urcitem smyslu je jeho povinnost se snazit tou situaci svym vedomim navigovat k necemu smysluplnejsimu.

    --

    Konkretni strategie zajimava mi jeste prijde, kdyz muz mluvi k te nepricetne odmitane energii a pta se ji oc ji jde atd. Je to neco jineho nez apelovat na mou strizlivost. Je to smerem k tomu "uznani" te destruktivni energie, abychom se vic dozvedeli, oc ji jde.

    --

    Strategie sbalit si kufry a odejit - timeout - u mne to vede na to, ze se nejak teda zcivilizuju, ale stejne to jde ven pri nejblizsi dalsi prilezitosti. Mozna u nekoho to muze vest skutecne k rustu a uvedomeni, jen pisu ze mne to moc nejde.

    --

    stryx: proc jsou tyto energie tak pohlavne popisovany, kdyz vsichni jsme lidi? rozumim.
    napada mne ale zda to neni treba jen obycejna extroverze/introverze. Jako ze urcity temperament tihne k tomu svoje situace resit spis energetickou vymenou s okolim (napr. rvat a zurit), zatimco introvert tihne k te reflexi a uvedomovani si. A pokud je to tak, ze vic zen jsou extrovertky, tak holt plati, ze muzi jsou disponovanejsi majakovat, zatimco zeny bourit, takze castejsi je Baba yaga. (ale viz ti muzsti psychopati)

    v tomto smyslu bych mohla teda svoje otazky prepsat

    Proc mam vubec investovat do sluzby lidem, kteri vice interaguji nez reflektuji?
    Proc mam duverovat majaku lidi, kteri vice reflektuji nez interaguji?

    za mne je to jasny. Muzeme si vzajemne prospet. Je to super. Jak tycinky a cipky v oku. Specializovane funkce, vice rozvinute.

    A jeste jsem chtela napsat opacny priklad, zda to necemu pomuze:

    Jeden partner (dejme tomu typicky muz) ustrnul v zaseku tak, ze je cil dal pomalejsi jeho energeticka vymena, je rigidni, je v depce. Je nestastny, cumi furt jednim smerem, šourá se a preziva. Propadl obsesivni reflexi jak je vsechno na hovno.

    Co muze udelat anima, Ta Ktera Ozivuje? No muze si rict hele nema vyznam nekomu slouzit, nekoho navigovat, do nekoho zasahovat. To je proste jeho vec, zda v sobe zmobilizuje animu a najde zas nejakou vasen, pro neco se nadchne a najde silu fungovat. Anebo zda spacha sebevrazdu. Ja tady nejsu prece od toho, abych mu slouzila/vladla, je dospelej tak at se snazi.

    Anebo muze proste koupit flasku vina, dobrou hudbu, poslat mu sprostou smsku a cely vecer ho ocenovat.

    Chape me tu nekdo? :-)







    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    2) nasledovat muze - rada

    Uvedomila jsem si, ze zene bych asi tuto radu nejspis neposkytla. Kdyz totiz posloucham vselijaka ta trapeni a situace, tak skoro NIKDO nema doma majak, ktery chce uvedomele navigoval a nepotrebuje ovladat. Existuje udajne metoda, jak majakovitost v muzi budovat, ale nejsem si jista, zda to muze fungovat, pokud on principialne neni pro, neni to jeho cil atd. Nevim no. Toto je pro mne moc vysoka liga, jen vim, ze Deida uci ze to lze.

    Cili ta moje rada pro muze. Muzes zene davat najevo, ze te muze nasledovat k necemu smysluplnejsimu nez v cem se ted placa. pokud nasleduje otazka typu To ji mam jako slouzit/vladnout??? tak nekdy to vysvetlit lze (ze navigovat a nasledovat v principu nema nic spolecneho s tim kdo je "lepsi/na koni/vladne"), nekdy vubec, pak se na to vykaslu. Muj muz nastesti vubec nema power issues. On intervenuje kdyz vidi ze jeho skill je potrebny, ale pak okamzite konci (vubec by mu nedavalo smysl proc by mel chtit prebirat vladu nad necim? proc jako??? vzdyt je to unavne, vladnout :-) -- ma proste jinou osobnost). Takze u nas to funguje hezky.

    Obecne co delat, kdyz se ublizovani konsteluje v nekom jinem, to je tezke. Je to videt treba na vychove deti. Nase pozice je delat decku majak (zamezit a vysvetlit, dodat nadeji ze v budoucnu prijde na metody jak se s urcitou situaci vyporadat bez ublizovani), ale zasadne neodnimat lasku, neodchazet, neobvinovat, "nevychovavat". Vim ale ze drtiva vetsina mainstreamovych rodicu toto vidi jinak - diteti je treba ukazat, ze je slabe, ze je silnejsi sila, ktera ho dokaze umravnit, takze "priste uz si to nedovoli". Cili mam pocit ze my jsme nejak mimo beznou populaci a jestli nase funkcni systemy a rady muzou nekomu dalsimu pomahat, nebo je to spis zmate (argannah - je to jed,jed,jed!). Ale ja jsem rada ze nejak skrz nejaky proponenty tech neobvyklych metod jsem se o nich dozvedela a pomohlo mi to, tkze ma vyznam to nejak predavat zase nejak dal. Casto narazim na nepochopeni, to tak proste je.



    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALBERTO: ad zazitky (chapu jako pouzivane konkretni strategie). za posledni dny mne k tomu napadlo hodne, ale prevlada pocit ze je to proste hrozne subjektivni, jak uz jsem psala, moje pozice je nejaka, ale je tuna jinych...

    1) co je to ta baba yaga - uz nacal stryx

    a) destruktivni tornado (moc divoce uplatnovana energie, bezohledna, nicici), protoze zasekla, protrzeni hraze. Jak tu energii vyuzivat konstruktivne. Na toto jsem reagovala podrobne nize. Je to muj osobni problem - odpojene emocni topeni se. Muz vymyslel popisnou zkratku "bolest - zlost". Vyuzivam jeho nahled jako majak. Uplne rozumim ze mnohem pohodlnejsi by bylo mit moznost obratit se k tomu majaku ve mne (viz argannah - jelena), ale pro mne je to casto nejak fyzicky nemozny. Nevim, neco je nejak rozpojeny, majak neni dostupny, pri tom ale je-li pripomenut zvnejsku, tak to (nekdy) zafunguje. Konkretne potrebuju, aby se muz (nebo nekdo, to je jedno, ale v mem zivote neni nikdo jiny kdo by pro mne neco takoveho byl ochoten/schopen delat) neucastnil toho boje. Obraz: nocni boure na mori, zmitajici se lod. Majak se nesnazi presvedcit lod ze nepricetna, ze jede uplne blbe, neodchazi pryc, aby se rozbila o skaliska a konecne ji to doslo. Majak proste stoji a sviti. VYkladam si tak i stryxem popsane osvetlovani (ABCDE), dokazu si ale i predstavit, ze konkretni vykladani (vyklad) muze byt strategie vnimana jako zaslapavani (Ja ti ted povim jak to je. Ty proste zase obvinujes. Bla bla bla.) Zasadni je ten komunikacni zamer (majak nema potrebu nad nicim vitezit, prebirat vladu, atd. Majak proste vidi neco (ma svetlo) a nabizi toto osvetleni. Je na lodi, aby ho nasledovala, kdyz se rozhodne mu duverovat.)

    b) jedovata kralovna (ledova, sipkova, ...) - asi ten boj o moc - dela ji dobre, kdyz ostatni jsou slabi, vykastrovani, je jim odebrana jejich sila, misto srdce maji ledovy strechyl. protoze to JI stavi na lepsi mocenskou pozici, ona je pak ta NEJsilnejsi nejkrasnejsi. Ta na ktere to vsechno cele visi a ona jedina to zvlada. Kralovna. Vladne. Kdyz neni spokojena s uplatnovanim sve moci, dovedne krute ublizuje ostatnim, aby je oslabila. Zranovani jako opak leceni (darjeel).
    Tady rozumim, ze intervence zvenku ("vidim, muzes mne nasledovat..") asi spadnou do toho mocenskeho boje. Intervence zvenku pusobi jako trik jak kralovne odebrat vladu. Ze by nekdo na vladu kaslal, to kralovna nezna.
    Cili tady nevim, s timto nemam zkusenosti. Sbalit si kufry a odejit (argannah) se mi nelibi pokud jsou v tom treba deti, ktere si to vyzerou za to, ze chlap se sbalil a rozvedl. nevim.

    c) ublizovani jako kreativni sebe vyjadreni. A pak jsou OPRAVDU zli lidi, sadismus. Baba yaga, ktera mozna kdysi davno sla do opacneho extremu - byt totalni hrdinka, obetovat se, atd. Jenze byla odmitnuta, nikdo neocenil jeji dary. Coz boli tak moc, ze se rozhodla jako by pro nekonecnou mstu "Svet je strasny, lidi jsou ohavni. Proc bych nemela ublizovat? Je to zabavne. Libi se mi, jak trpis." Naprosty klid, treba i reflexe, kreativita, psychopat, seriovy vrah? Tato baba yaga je asi casteji muz. Anebo prijde napity z hospody a metodicky zmlati postupne vsechny deti a manzelku. V zasade jen tak, proc by ne. Zivot je utrpeni.
    A toto ja neznam a tohoto se desim, protoze oproti tomu nejake kuchynske hadky beznych lidi jsou jen usmevna blbinka. Nevic co se sadistama. Asi zabijet. Na leceni laskou neni kapacita. (Nadsazka.)





    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STRYX: v kontaktu s druhym objektem neco zazivas (nasranost a chut postavit ji na hranici napr.) a nereflektovane to "uposlechnes".
    Treba pasivne agresivni lidi vyvolavaji agresi, ale nasrat se na ne vede k vycerpani energie a komunikacni slepe ulicce (je to nasyti a priste opakuji)...
    STRYX
    STRYX --- ---
    DARJEEL: Imho ta predstava siloveho viru je protiprenosova past na kterou je dulezite nenasednout. Co je to protiprenosova past? Co to dela? Mohl bys to prosim nejak rozepsat?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Pro me je obraz caroďejnice dobre chyceny v song of the sea (mmchdm jungovsky velmi syty film;) kde ona ma kvalitu "zamrznuti" a tedy zastaveni, docasne, napr traumaticke zkusenosti ktera by mohla byt dezintegrujici, ale musi byt prekonana, aby doslo k vetsi integraci.
    Imho ta predstava siloveho viru je protiprenosova past na kterou je dulezite nenasednout. Naopak je zadouci tuto tendenci rozpoznat jako primarne-procesovy impulz a reagovat na nej kompelementarne, tedy soucitem a citlivosti. Pak dochazi k uvolneni ega, prostup prenosovou rovinou a whoala pudova energie se vyzari za vystupu hlubsi lecitelske kvality do vedomi.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STRYX: na reakci "oplaceni mecem" je take problem, ze jde o primarne procesovou reakci, ktera sice uvolni pudove napeti, ale a) ukazuje, ze aspekt carodejnice neni stabilni ve vedomi (nedochazi k integraci a zaobaleni zralymi obranami) b) zabiti znamena sestup do nevedomi, kde opet pusobi jako stinova kvalita - story repeats.

    To co popisuje Argannah mi prijde jako "tyran", negativni archetyp krale/kralovny - jde o moc. Carodejnici chapu jako negativni aspekt lecitelky.
    STRYX
    STRYX --- ---
    ALBERTO: Priznam se, ze s tou carodejnici mam proste problem. Budto s ni nemam osobni zkusenost a proto jsem vuci ni slepy. A nebo a to je moje pracovni varianta se jedna o nejaky konglomerat normalniho archetypu stinu a nejakeho konkretniho rysu. Kdyz dojde na popis tak, treba Arganah zminuje tyranskou autoritativni prevahu. Je to ale neco typicky carodejnicoviteho? Tak se muze chovat i muz nebo treba kolektiv lidi atd. Proste agresivni stinova powerplay zalezitost. Ymladris ma nemylim li se divokou nespoutanost a nacitovani. To jsou ale zase slozky ktere muze vykazovat kdokoliv s nejakymi control, spoutanost issues. Ty nekde zminujes nejtemnejsi tmu, sestup do pekla atd. ktery se ale urcite da prozit jako pohlavne neurcenou zkusenost, kde hrozivost je proste archetypem stinu vyhypovana emocni reakce odpor na odmitnutou cast svetoveho obrazu. Jako je tam nejaky obecny prusecik krome stinu a nastvane zeny, kdyz to dela zena?

    Co se tyce praktickeho pristupu, v pripade, ze se neco takoveho nekonsteluje ve mne, ale v nekom okolo, bych se pokusil v prvni rade pustit tu hru na pohlavni role. Pokud je problem fixovany do mezi-pohlavni dynamiky, pak tim, ze na ni nebudu hrat odeberu tehle carodejnici znacnou cast moci. Pokusil bych se ji videt proste jako obecnou bytost, ktera se narodila do tohoto sveta stejne jako ja ho nejakym zpusobem zaziva, ma nejaky bytostny "tvar" a "podpis" atd. Koukl bych na ten podpis, jako ze jak se pohybuje ve svete a co si bere z pole udalosti kolem ni, jak to zpracuje to v silove hre v jeji mysli a pak jake nese plody. Tematizoval bych, ze je v neprijemne situaci, kdy je zamcena do jednoho modu konani a neumi zpracovat nektere druhy prichazejici vstupu jinym nez jednim konkretnim nezadoucim zpusobem. Ze je sveho druhu veznem v rece udalosti. Hledal bych nejaky vzor, sekvenci akci, ke ktere typicky dochazi v okamziku kdy se carodejnice projevuje. Verim, ze by se vynorila nejaka A B C D sekvence typu "je DUSNO protoze neco boli/chybi" > "ZAMINKA" >"agrese se snazi o VYROVNANI utrpeni na strane protejsku" > "protejsek jde do role OBETi" > "prenasi VINU zpet" > "vina je NESPRAVEDLIVA" > "genereuje ODPLATU novou agresi z jine pozice" apod. Potom bych se pokusil jednotlive slozky pojmenovat (kapitalky). V okamziku kdy se bude situace znovu odehravat nechat ji bezet jako obvykle jenom v kazdem useku zkusit rict jmeno te provadeci dynamiky. To samo uz muze zacit necim hybat, protoze domnivam se, ze tyhle posedlosti funguji na principu toho, ze predstiraji ze jsou vlastni vuli onoho cloveka a tim si privlastni jeho aparat k vykonani sve agendy. To, ze jsou vykonne slozky podpisu dane sily pojmenovany (to ABCD), dochazi k jejich odloupnuti od vlastni identity cloveka a ztizi se jim pristup k uchvaceni prostredku. Zajet takhle x iteraci a osahat si a zpresnit pojmenovani vcetne variaci. Dat si pozor na odliseni formy od provadeci dynamiky. Napr "domaci prace" muzou byt jenom forma zaminky skutecna dynamika muze byt "neuznani siloveho teritoria konformitou k autorite" a ten samy proces se muze rozjizdet v pracovnim prostredi. V okmaziku kdy uz budou sekvence dobre zname pokusit se experimentovat s jejich castmi. Rici si, C vypada jako slaby clanek, zkusme misto reakce OBET jit do rady jinych typove odlisnych, ktere by mohly prerusit nebo odklonit smer toku udalosti, treba na ZASAH tj prijmout zraneni ale neprojektovat vinu, nebo prijmout ZODPOVEDNOST ale ne zraneni, atd. Proste experimentovat. Nekde to pujde lepe nekde hure, postupne ale zkusit rozkyvat pozice jednotlivych slozek na nejprve AECD pak AECF, AEGF az do te miry, ze bude puvodni sekvence dekomponovana.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Arganah: díky, je mi to srozumitelne a přijde mi to fair.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ALBERTO: Tak jsem se rozepsala, je z toho hrozné subjektivní TLDR, které asi nebudeš chtít číst. Ale ptal ses. Tak ze své zkušenosti a v mém osobním pojetí.

    Čarodějnice je dark side od the force. Žije, aby vládla, a nejlépe si svou vládu dokazuje tak, že ponižuje ostatní lidi a přesvědčuje je o jejich nehodnotě, protože pak se sama jeví jako ta jediná hustá v celém širém okolí. Když něco po lidech chce (klasicky v rodině jsou to domácí práce), je ve skutečnosti radši, když to neudělají, než když poslechnou - protože pak to musí udělat demonstrativně ona sama. Následně a) má příležitost své okolí seřvat za neschopnost a ponížit ho, sebe vyvýšit, b) na jeho úkor se ukázat jako ta, která "tady musí dělat všechno" a která je jediná schopná. Myslím, že tohle by se dalo pěkně uchopit i transakční analýzou - je to vlastně forma společenské hry. Ona je ta velká matka, ostatní jsou nezvedené děti, kterým ona vládne. Nicméně všichni se dostávají do dementní slepé uličky - ona, protože na celou tuhle věc spotřebuje šílené psychické a fyzické energie, oni, protože se jim oslabuje sebeúcta. Samozřejmě dá se na to jít různě - z tyranské autoritativní převahy nebo jako ubohá udřená chudinka. Výsledek je tentýž - svinská manipulátorka, s níž se doma nedá dýchat.

    A teď naprosto ze zkušenosti, opakuju, že nejsem psycholog: a) na místě muže především komunikuju racionálně a nenechám se do těchhle šachových partií vtáhnout (už proto, že nemůžu vyhrát). Jasně řeknu, co a kdy jsem ochoten udělat a za jakých podmínek, trvám na svém právu něco odmítnout udělat, ale nehraju si na šéfa a hledám kompromis. Nenechám se vytočit vydíráním ani scénami, a pokud žena není kompromisu schopna a dlouhodobě nechce své jednání reflektovat, tak si spakuju kufry a vypadnu. A hlavně si proboha nehraju ani na krále Miroslava, který ji z toho vysvobodí svou neochvějnou mužnou autoritou, ani na oběť, která ji svou ostentativní ubohostí přece musí jasně ukázat, jak zle se chová. Ona se z toho dostane jen tehdy, když bude sama chtít; pokud nebude, akorát si říkám o peklo na zemi. True story.

    b) Na místě ženy: na rozdíl od muže, ona nemůže odejít (leda někam do závislosti nebo se zabít). takže jí nezbývá než podstoupit bitvu o vlastní duši. Přesně proto jsem psala, že to není o následování někoho (byť laskavý a chápající partner, který umí něžně nastavit zrcadlo, je obrovská pomoc), ale o probuzení něčeho v sobě. Čarodějnice je dark side, ergo potřebujeme probudit light side (Jelenu). A ta začíná od racionálního uvažování a od úcty k sobě i k ostatním lidem. Ujasním si, co je cílem (aby se udělala nějaká práce). Jsem ochotna k diskusi a kompromisům (např. dětem dám vybrat, co chtějí dělat radši a kdy, jsem ochotná vzít v úvahu jejich námitky). Jasně říkám, co chci, nesnažím se dostat do situace, kdy budu všechno mít na krku sama. Smířím se s nedokonalostmi nebo s tím, že tu práci někdo dělá jinak než já jsem zvyklá, pokud bude výsledek rámcově tentýž. Na nikoho už dopředu neřvu a nevytvářím si záměrně situaci tak, aby mi umožnila rozsáhlé rozčilování. ALE, a to je důležité, neustupuju z pozice toho, kdo má (v této věci) poslední slovo v zájmu nějakého nesmyslného "následování muže". Je-li situace nastavena tak, že za domácnost jsem odpovědná já, pak jsem to já, kdo o těchhle věcech ultimátně rozhoduje (s tím, že ale samozřejmě zase respektuju jeho poslední slovo ve sférách, kde má odpovědnost on). Jinými slovy, je-li "vláda" nad domácností má, pak vládnu - ale vládnu moudře a spravedlivě.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Kocourekmikes: když bude jeho písmo...
    Stryx: líbí se mi tvůj styl uvažování.
    Diskuze je vellmi inteligentní, alei abstraktní. Co děláte normálně s čarodějnici vy sami? Nemyslím démonickou entitu ani archetyp, ale prostě jako něco, co působí v druhém člověku nebo ve vás každodenně? Prostě zážitky.
    STRYX
    STRYX --- ---
    Co jsem cetl ten Albertuv text, tak se musim priznat, ze mi moc nesedne. Duvody jsou dva.

    Prvni je ten, ze mi prijde, ze carodejnice je tam licena jako nejaka ultimatni sila, temnota atd, coz mi prijde ze indikuje smiseni zenskych archetypalnich poloh s nejakymi svetove-univerzalnimi. Cetl bych v tom obraz prislusici nekomu, kdo ma svoji bytostnou identitu hodne spjatou se svoji genderovou roli. Zaroven tam citim nejaky deficit v te muzske identite a presneji v jejim silovem sebevedomi, ktery vytvari napojujici kanal na tu chimericky preexponovavnou demonizovanou slozku zeniny sily, ktera je muzi nepristupna, realne uzmuta z jeho misky vah. Doporucil bych odpojit svuj obraz sily a sebehodnoty od muzske formalne symbolicke reprezentace a zkusit to prozivat treba na nejake vselidske urovni, coz umozni pohlavim volneji dychat. Nebo bych se pokusil srovnat se silovym zaberem proste lidske existenicalni pozice, coz by od zeny carodejnice odpojilo tu nedozirnou silu a muzsko-zenske tahanice zanechalo v prozivani na jejich petty savco-spolecenske urovni.

    Druhy duvod je, ze se uplne neztotoznuji s praktickymi radami co delat s carodejnici, kdyz ji clovek potka. Rady jdou po linii, spalit, pripichnout mecem atd. coz vnimam jako takove primitivne reakcni silove reseni, jehoz primarnim cilem je udrzet silovy obraz muzske identity nikoliv resit situaci. Asi to ma vyvojovou historii uz od opic, ale prijde mi, ze je to regresivni reseni. Ja imho bych sel spis po linii carodejnici vylecit. Hodne se mi libi co pise ARGANNAH. Take ji vnimam jako obranou silovou strukturu uveznenou v nejakem vicious cyklu drzeni sve integrity pomoci proudeni sebe/destruktivni izolujici energie. V prvni rade bych vyhodnotil, jak moc je situace zasekana a jestli je tam dost vule to preskladat. Pokud to je rozumne otevrene a jsou kapacity s tim neco delat tak zhodnotit situaci kde jsou pressure pointy, ktere ublizuji, odkud je brana energie a jakym formalnim zpusobem se silove pole znovu ustavuje je-li integrita ohrozena. Rozhodne neutocit zpatky, protoze to posiluje zpetnovazebne kolecko. Postupne umoznit carodejnici rozkyvat situaci v tomu uvolnenem prostoru a aspekt po aspektu ji nechat si zkusit vyjezdit nove reakcni drahy a dat jim pozitivni affirmacni vazbu. To umozni postupne rozvolnit uzke pole vyrazu, na kterem je chranena jeji identita a presunout jeji ohnisko do rozmanitejsich poloh.

    Ale tak nejsem psycholog, mozna to vidim cele blbe. Tak jen mych pet centu.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    ALBERTO: Nejaka brief analyza Trumpina by nebyla? kdyz jsme u tech liberalnich mozecku :)
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    No.. zní to nepohodlne. Tomu nasemu liberálnímu postmodernimu mozečku. Nejsme možná pro tu vztahovou pohodlnost trochu na vyhynu?

    Arganah: já jsem nečet úplně dopodrobna , co jsi psala, ale z vícero reakci jsem měl takový dojem, jako že jjakoby některý zensky iritujou spíš nějaký slova, který si racionálně radej vedle sebe jako z Lega a jde to proti nejakym slovům uvnitř jejich hlavy, namísto aby tak nějak vnímali esencielni zkušenost za tím. Většina zenskych argumentu je něco na způsob, že jsem chlap, a proto mi velkoryse opomíjí me nepochopeni. Ale to je dobře, ať se rozviri diskuze i babě jaze. Dlouho dřímala v temnotách. Nemá ráda když se na ni svítí. Jakkoli jsme omylni, je dobré o tom mluvit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALBERTO: 'slouzit' je podobne nepopularni jako 'nasledovat'

    Proč bych měl investovat do služby ženství
    Proč bych měla dát důvěru majáku mužství

    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ALBERTO: Pro zajímavost, je ten dovětek k článku přímou reakcí na ten můj příspěvek, nebo jsi dostal sodu od nějaké militantní feministky?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ALBERTO: Pěkné doplnění. Osobně si myslím, že za tím nepochopením stojí především duch dnešní doby. A jedním z jeho projevů je soutěživost. Když se k tomu přidá snaha o (ženskou) emancipaci za každou cenu, je vymalováno.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Doplnil jsem do textu třetí část, neboť mi přišlo, že ženské "následování" si někdo vykládá jako podřízenost nebo méněcennost. http://ografologii.blogspot.cz/2017/01/carodejnici-je-treba-nechat-u-cesty.html#more
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam