• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    aha, podosobnosti by fakt mohl odpovidat komplex.. znam 'podosobnosti' z gestaltu nebo odkud, tak jsem si to nespojila. pripada mi ale, ze komplex je trochu obecnejsi pojem. predstavuju si, ze komplex je podle junga jakykoliv shluk psychickych obsahu (konceptu, emoci, predstav, asociaci, rekaci, myslenek, janevimceho), kterej je organizovanej kolem nejakeho vyznamu a na kterej ma clovek nejakou vyraznejsi emocni reakci. Spoustu komplexu ma kazdej clovek (napr. komplexy organizovane kolem jevu 'matka', 'otec', 'ja', 'smrt', 'domov'), spoustu ma kazdej individualne ('Liberec', 'cikani zasrani', 'studium na vysoke skole'). Na svet reagujeme typicky v ramci nejakeho komplexu (vidim 'ty zasrany cikany', jednam podle sveho komplexu 'zasrani cikani'), uz predem naucene, setrvacne. V tom je to podobny podosobnosti, ktera taky tak trochu urcuje chovani. No vlastne to lze fakt chapat jako to samy.

Nejsem moc systematicka, nepamatuju si, kde konci Jung a kde zacinam ja. Uvitam vase nazory a upresneni, kdykoliv.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ATOMINATOR: Tavistocké přednášky byla fakt ňamka.. dodnes jedna z mých oblíbených knih, ve které má Jung prsty. ;)

YMLADRIS: "podosobnosti" znám.. Jung tomu ale říkal jinak, ovšem kdybyste mě zabili, nevzpomenu si na ten správný termit. každopádně psal o tom, že je to v naprostém pořádku do té doby, dokud jsme si těchto "podosobností" vědomi z pozice ega. ten termín podosobnost není zrovna šťastný.. asi.. každopádně dle Junga je ego také jen jednou z "podosobností".. má však částečně řídící funkci.. pokud mu ji však sebere jiná "podosobnost", průšvih je na cestě..
    teď mě napadá, neříkal tomu Jung komplexy? fakt nevím.. paměť není právě moje silná stránka. ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    rubina: povidej, prehanej...
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Tak to jsi na správným místě.
    RUBINA
    RUBINA --- ---
    ad tema: Jung mne oslovil cely.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    YMLADRIS: No, tak trochu to bylo myšleno. Pokud jde o tu teorii, myslím, že důležitý je vnitřní pocit, že alespoň z půlky vím o co se jedná než házet psych. termínama a nevědět o čem mluvím. Z vlastní zkušenosti vím (a nechápu jak je to možné), že psychologii se může naučit i ledajaký šprt, kterého tam dotlačí rodiče (samozřejmě kvůli prestiži).

Možná si někdo může myslet, že kecám, ale 60% lidí studujících psychologii tam vlastně nemá co dělat.

//Jinak dík za spolusprávce. Hned mi stouplo sebevědomí :o)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    atominator: 'oblibena podosobnost' je muj oblibeny pojem ;-). Nevim vubec zda je to z Junga (teorii nemam zmaknutou), ale to neva. Chapu to tak, ze clovek si je vedomej, ze je schopnej fungovat v ruznych rolich - muzu byt Jeptiska, Divoska, Ucitelka, Femme Fatale, Hodna Dcera, Neposlusna dcera, Informaticka, ... a nese to sebou ruzny vzorce chovani. Do jiste miry cim vic kategorii muzu nejakym zpusobem obsahnout, tim mam vice moznosti (jakym zpusobem se zapojit do konkretniho mista velke lidske casoprostorove stavebnice). Nekdy jsou podosobnosti v protikladu, treba Zalarnice a Predskolak v obdobi vzdrou ;-) a jakoby ty tendence proti sobe bojuji.

Myslis to takhle nejak?

Uvazujete o sobe nekdy takhle nejak? Anketa.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ;-) opravila jsem (psal Look). Iniciativa po zasluze potrestana - mas spoluspravce ;-)
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Btw. na nástěnce je napsáno:

C.G.Jung

...born in Kesswil, Switzerland on June 26, 1875.

Nevím, z jakého je to zdroje, ale je to špatně.

He was born July 26 1875 at 7:20 PM - toť podložená informace ;-)

Tedy červenec. Nikoli červen.

Neber to ode mě jako provokaci, i když.....

Ano, provokatér, to je moje oblíbená podosobnost ;-)
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Analytická psychologie - Její teorie a praxe (Tavistocké přednášky)

&

Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ;-) napis jaky
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Tady je to skutečně mrtvé. Já si zatím vypůjčil další dvě knížky od Junga, tak mám naštěstí o zábavu postaráno.
    SELATKO
    SELATKO --- ---
    Vempire> nemam (jak sam dobre vis ;))
    ale znam lidi, kteri maji (z tech, ktere znas ty, treba "Kohout")
    je to pouze poznatek, ktery jsem vycetl a byl mi i sdelen lidmi z oboru (na FHS pani doktorka Hoffmanova, blahe pameti)
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Az mi hrabne tak si taky najdu nejakou peknou rogerianskou psychoterapeutku, na kterou se zafixuju :o)

Jinak fixace byva vetsinou zpocatku, pozdeji kdyz zacne klient/pacient, dochazet ke svym vnitrnim rozporum a uvedomi si je, tak uz se pak nepotrebuje tolik fixovat na pst. Samozrejme jsou obcas i tezsi pripady, u kterych to trva dele. Neznam procentualni uspesnost rog. psychoterapie.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no mne pripada, ze je to docela zodpovednost terapeuta, aby se ta fixace moc netvorila. pac clovek v terapii je casto dost down a je zcela prirozeny se chytat stebla atd.
    Ze Sexu ve meste: "mam tri terapeuty: jednoho kdyz se chci vypovidat, druheho kdyz chci otcovskou lasku a na tretim se mi hrozne libi jeho zadek" ;-)
    EVAD
    EVAD --- ---
    ad_riziko prilisne fixace pacienta na terapeuta - to hodne riesil aj Jung, nie? viz kolko casu venoval teorii prenosu
    VEMPIRE
    VEMPIRE --- ---
    Selatko - Máš s tím nějaké vlastní zkušenost?

Já jsem s tímhle problém neměl, ale je pravda, že u pár lidí, které znám se tento problém objevil.
    Nemyslím si, že průšvih je v metodě rogersovské psychoterepaie, ale se základním přístupem "pacienta".
    Člověl by si měl předem uvědomit, že řešení daného problému nemůže přijít z vnějšku (psycholog za nás nic nevyřeší), ale že musí pracovat sám na sobě, ve svém nitru. Psychoterapeut nás může maximálně lehce nasměrovat a tím, že je ochoten otevřeně a nezaujatě naslouchat, vytváří ideální prostřední k tomu, aby v nás například začali vyplouvat na povrch nějaké zasunuté věci a nevyřešené postoje. Tím se stává náš stav jasnějším, tedy lépe řešitelným.
    SELATKO
    SELATKO --- ---
    jen tak podotykam, ze velkym problemem u rogersovske psychoterapie muze byt mnohem vetsi riziko prilisne fixace pacienta na terapeuta, prave kvuli te celkove empaticke forme sezeni...
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    No ja myslim ze se prave cista rogersovska terapie dnes prilis nenosi, vetsinou vsude vidim kognitivni behavioristy. Me napriklad vadi u nekterych psych. skol, co muzou urcovat jako "normalni model chovani". Vsechno, co se trochu vymyka, je dle nich patologicke. Rogersovska psychoterapie mi tudiz prijde doopravdy lidstejsi.
    LALINA
    LALINA --- ---
    mnooo, kdyz je clovek dobre a uplne sam sebou, tak mu nedela problem prijimat druhyho tak, jaky je... hacek tkvi v tom, ze naprosta vetsina z nas se neprijima takovi jaci jsou (i kdyz si to o sobe trebas i mysli:-))) ...z toho vyplyva, ze jakakoli terapie je ponekud... nedokonala:-)))) ale zase pokud jsou si toho obe strany vedomy, muze takovy sezeni prinyst svoje ovoce obema stranam...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam