• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jen tak pro archiv na tema synchronicita ;-)

INK_FLO --- --- 1.23:51 1.4.2005 --- [15.26:18 :: diskuze :: JAmAJské pAtOis > > > WAH DEM SEH??]
    to mi pripomelo jednu starou vidlackou urban legend co jsem slysel, a sice ze obrazky na tripech maji primou souvislost se zazitkem, ktery vam poskytnou. Parkrat mi to s vaznou tvari vykladali borci, ze jako kdyz das Barta Simpsona, tak se chlames a delas vylomeniny jako on, kdyz Panoramixe, tak budes mocny jako carodej atp. :-))))

KNOURIK --- --- 8.53:06 1.4.2005
    INK_FLO: jasně, tuhle dmnci jsem taky slyšela - a když si dáš cyklistu venku, vždycky kolem tebe projede cyklista :) sugesce je ale mocná čarodějka, tvrdil mi to kamarád chvíli po požití, smála jsem se tomu jako pitomosti - a pár hodin pozdějc u nás zabrzdili dva úplně neznámí cyklisti, ptali se, jestli máme trávu, a když jsme jim řekli, že ne, pravili, že pro ni dojedou na chatu (!) a když tam počkáme, za hodinu pojedou zpátky a zahulíme spolu (!) - bylo to sice na kraji prahy u vltavy, takže možnost, že si nedělaj srandu a že tam fakt někde maj chatu, tam byla, ale nevěřila jsem tomu, tu hodinu jsme tam zůstali spíš proto, že jsme tam měli skvělý krajinářský zážitky... a oni se fakt vrátili s obřím brkem... :)))))) kamarád si pak už nikdy nenechal vyvrátit to s tim cyklistou :)))))

EMBRYO
    EMBRYO --- ---
    "Myslím si, že čím dál více se objevuje důkazů o podvědomí, archetypech a pod."

to si ty myslis, nebo to opravdu vis a jsi schopna odcitovat jake konkretni dukazy ?
    tohle by me pomerne zajimalo a myslim ze i dost lidi tady...
    ELLEANOR
    ELLEANOR --- ---
    Četla jsem knihu, kde se psalo o všech jeho přednáškách. V dnešní době se psychologové rozdělují takřka na dva tábory. Ti kteří zpochybňují jeho dílo a jedou podle staré školy a ti kteří se nad jeho dílem zamýšlejí. Nicméně si myslím, že má veliký význam pro další vývoj psychologie. Čím dál více psychologů se přiklání k jeho propojení klasické psychologie a učení o duši. Myslím si, že čím dál více se objevuje důkazů o podvědomí, archetypech a pod.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Taky mi to tak prislo ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    uf no nevim, je to jako pohadka jak pejsek a kocicka varili dort. pripada mi, ze jadro jeho sdeleni je udelat dojem na spoluzacky z fakulty ;-)
    VIVEKA
    VIVEKA --- ---
    SPIELMANN: Počkej: nevědomí = kolektivní nevědomí???
    KASTA
    KASTA --- ---
    STEPNI_VLK: no ja jsem hned za tou vetou se "sjednocenim" vysvetlil, jak jsem to myslel (dalsich par vet v tom posl. prispevku) a tenhle proces mi nejak "nabubrelej" a nemoznej neprijde - sam jsem si jim prosel - nerikam tim, ze jsem uz "za vodou", jen, ze ten mechanismus znam a ze funguje... i kdyz to nebezpeci o kterym mluvis je realny a i Jung casto pise o nebezpeci nekontrolovanyho pruniku nevedomych priznaku do vedomi a o nasledcich.

k ty individuaci - priste, ted musim pracovat a odflakl bych to - jen: stin je taky archetyp, tedy prvek nevedomi, tedy rikas v tomhle pripade totez co ja...... zatim cau
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KASTA: já osobně třebas individuaci chápu spíše jako sjednocení všech těch jednotlivých malých v rámci jedné osobnosti (rozštěpení osobnosti je podle Junga naprosto normálním jevem pokud jsme si toho vědomi), do jednoho hutného Já.. a také jako sjednocení té (subjektivně vnímané) pozitivní části osobnosti a negativního stínu, který všichni potlačujeme a k jehož přítomnosti a reálné existenci se jen málokdo vědomě hlásí a je s ní ztotožněn.

sjednocení vědomí a nevědomí je pro mne až příliš nabubřelým konstruktem, byť byl to bylo stokrát vloženo do uvozovek. dle mého to není možno.. resp. pokud by se to někomu povedlo, pak by pravděpodobně došlo pouze k totální strátě osobnosti, resp. Já (a takový člověk pak v lepším případě končí v ústavu pro choromyslné).
    KASTA
    KASTA --- ---
    Individuaci podle Junga chapu jako "sjednoceni" vedomi a nevedomi. V tom smyslu, ze clovek do svyho nevedomi "nahlidne", "ponori se do nej", pozna, co se tam skryva a na zaklade toho znovu vymezi svoje vedome ja. Skrze poznani nevedomi, ktere ho ovlivnuje vic nez tusil muze prehodnotit svoje zivotni motivace, hodnoty. Proste poznani nevedomi (ale nevim ale do jake miry toto lze...) je podle me nutny predpoklad k pochopeni vedomeho ja a vztahu mezi nimi. A take napr. k prijeti sve "omezenosti", "podminenosti", nebo jak to nazvat...
    Tohle ale probiha spis zazitkove a ne intelektualne - intelektualni rozbor je hra vedomeho ja sama se sebou a jde uplne mimo nevedomi - clovek muze napr. o archetypech mluvit mesice a roky, intelektualne je rozebirat, aniz by si to prozil a pochopil skutecne o cem to je....

KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: Individuace se nerovna "ponor do nevedomi" Ponor do nevedomi je nezbytnej aby individuace mohla probihat. A protimluvis si podle me spise ty, zvlaste v tech prvnich par vetach. Prece abys pochopil to individualni vedomi "tvorene ze stavebnich kamenu spicich v nevedomi" musis si "osvetlit" ty "spici kameny" A tohle je ten "ponor do nevedomi" Ty "kameny" jsou tam a treba LSD ti je pomuze chvilkove "zazit", nebo synonymum - na chvili je zvedomet, uvedomit si je.... pak se zase ponori zpet, ale ty od te chvile vis, co tam je.... Takhle chapu ponor do nevedomi - jedno jestli kolektivniho nebo individualniho....
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    SPIELMANN: Psychedelika ani tak nepotlačujou vědomí, jako rozpouštěj ego..
    Ad individuace a ponor do nevědomí: je dobrý rozlišovat kolektivní nevědomí a individuální nevědomí. Tady někdo prohlašoval, že se noří so kolektivního nevědomí? A která část jeho psýché se tam noří?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no ja si nejsem jista, co jung individuaci mini, co ji presneji minis ty? popis ten proces a cil
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    No, mne osobně psychedelika příliš nezajímají. Na můj vkus až příliš potlačují vědomí a potažmo "já" a stírají tu pro mne mnohem zajímavější koexistenci vědomí a nevědomí. NEvědomí samo o sobě v podstatě ani není moc zajímavé, máme ho všichni, měli jej všichni a asi jej i budou mít všechny živoucí bytosti. Co je mnohem zajímavější je ona individualita tvořena z stavebních kamenů "spících" v nevědomí...

Symbol: jistě, podle mne je jedna ze základních charakteristi symbolu jeho dynamika (narozdíl od znaku, hmmm a vlastně i archetypu).

Pár poznámek k diskuzi co tu proběhla: Jung si vzal na mušku i křesťanství - přečti si Aion. Na obecné mínění vědecké obce od seznámení s Freudem a přihlášení se k psychoanalýze už kašlal a vydáním Proměn a symbolů libida už kašlal i na něj:-)

K problematice individuace - no, trošku mne zaráží, že zde někteří mají pocit, že individuace=ponor do nevědomí. Což je svým způsobem docela hezký protimluv, protože individuace, jak už sám název vypovídá o cestě k individuu kdežto pod ponorem do KOLEKTIVNÍHO nevědomí si představím spíše cestku k masovosti stád. ? . :o) Nebo to co píšete ve skutečnosti myslíte jinak? :o)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no ale ruzne latky pusobi ruzne (na mne), zrovna to posileni "vyznamu" je specialni u THC
    LOOK
    LOOK --- ---
    imho to je tim, ze psychedelika zlepsuji propojeni mezi vedomim a nevedomim.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    to mi celkem funguje na THC - zvysi se mi vnimani "vyznamovitosti" v tom, co kolem sebe naziram. Najednou jako by se to manifestovalo s velkymi pismeny: Okno se Otevrelo (nebo dokonce Okno Se Otevrelo), Deti jdou do Skoly, Oblohu rozcisl Ptak - krakal Se Zpozdenim.
    Ted, za strizliva, to necitim, takze to pisu spis po pameti, a mam pocit, ze to pusobi spis uchylne. Ale proste, ty zazivane jednotliviny mi zastupuji nejake univerzalnejsi deje a pravdy, vsechno je hrozne vyznamny symbol neceho ;-).
    Zajimavy, cim je asi 'nachylnost k zazivani symbolu' kodovana, ze ji THC takhle umi ovlivnit.
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: k tem symbolum me napadlo, ze ackoli cokoliv muze byt symbolem, tak jestli neco konkretni ma pro tebe (v urcitou chvili) symbolicky vyznam, se meni. takze treba jedny dvere vnimas tisickrat jako normalni dvere, ale kdyz te v nejake situaci zaujmou zpusobem vymykajicim se beznemu vnimani, nebo je mas ve snu jako dulezity prvek, tak pro tebe muzou mit symbolicky vyznam.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Selbst...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam