• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    SPIELMANN: Tak jsem doufal, že mi to vysvětlíš a zatím mi to více zamotáváš. Myslel jsem, že nejúčinnější metoda vyrovnání se s komplexem nebo čím to je jeho prožití. Teď mi ale říkáš, že můžu komplex prožívat, ale dokud neprojdu terapií, tak o něm nevím, takže jak můžu vědět, že prožívám komplex, když mi nikdo neřekl jaký komplex mám?
    Píšeš, že komplex je tvůj, ale také píšeš: "K tomuto nedojde mj. proto, že díťe není považováno (nebo se nepovažuje!) za "dostatečného" partnera pro svého otce (tj. dostatečně schopného, inteligentního, silného, znalého apod.) "
    Tak jak to je? Je komplex skutečně jenom "můj" nebo mi k němu může někdo "pomoct"?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    SEN V JUNGOVSKÉ PSYCHOTERAPII

PhDr.Luděk Běťák

Seminář bude úvodem do problematiky. Bude obsahovat praktické ukázky na příkladech z vlastního snového materiálu účastníků i na příkladech z praxe.

Termín: 3.-5.6.2005 Časový rozvrh: pá: 16.00-20.00 so: 9.00-19.00 ne: 9.00-12.00

Cena: 1 550 Kč

další info: http://viap.cz/seminare.htm
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Jistě, i když ony formy řevu můžou nabývat různých podob ... třeba psaní dopisů:o) Taky je nutné vzít v potaz "ducha doby" a vliv dalších komplexů. U Kafky bych si právě tipnul na korespondenci s negativním mateřským komplexem...

JANA4U: No, ten popsat je dost zatěžko. Oba matřské komplexy, tj. jak pozitivní tak negativní souvisí nějakým způsobem s výživou (a to jak jídlem jako takovým tak ale i intelektuální, citovou ap.) V jednom případě je jí moc a v druhém málo:o) Z toho pak vychází, že svět "nám nikdy nic nedá, o všechno se musím rvát, jinak nic nedostanu" případně "už nemám sílu se rvát, takže nic nemám" když je jí málo a když je jí moc tak "jak to, že jsem nedostal všechno to, co jsem mohl dostat?!". V obou případech jsou tito lidé schopní své partnery, přátele a spolupracovníky doslova sežrat. Jejich komplexové vnímání světa jim nedovoluje vidět, že jim svět přece jen něco dává nebo že už jim dal dost.

Za těmito "definicemi" si moc nestojím, konkrétní zkušenost s mateřskými komplexy nemám (nebo o ní nevím:o). Opět odkážu na knížku, stojí cca 250,- koupit a přečíst a pak sem napsat vlastní zkušenost!

YMLADRIS: To hodnocení větší/menší zmrzačení - no, osobně bych se mu raději vyhnul:o), protože vždycky bude silně subjektivní a člověk bude mít vždy tendenci hodnotit jako závažnější to své komplexové založení. Na Kastové je to ostatně dost vidět, stačí vzít poměr stránek co věnuje pozitivnímu mat. komplexu vůči ostatním... Krom toho, já bych komplexy v jakékoli formě rozhodně nehodnotil jako zmrzačení. Naopak, pokud se je podaří integrovat pak jsou nesmírným přínosem:o)

COWBOY: Asi takhle - pokud neprojdeš nějakou analytickou psychoterapií tak o tom, že máš nějaký komplex se nikdy nedozvíš... stejně tak jako když neprojdeš jinou terapií tak se nedozvíš škatulkování toho daného terapeutického směru. Existence komplexů je pouze teorie a tou pravděpodobně i zůstane.

Pokud připustíš, že něco jako komlex tedy existuje (já to tedy udělal, ale tak nějak je dobré si nechat otevřená zadní vrátka a říct si, že realita je ještě trošku o něčem jiném) tak:

Původcem komplexu není otec ale syn (Komplexy jsou vždy jen a jen tvoje). To, že "za to" může otec je vnímání ovlivněné komplexem. Představ si, že komplex je program, který vyhodnocuje data jdoucí ze smyslů a ještě k tomu má moc tyto data filtrovat a vněkterých případech i změnit. Normálně je to jáský komplex, kdo vyhodnocuje, ale ten je v některých případech nahrazen koplexem jiným, třeba právě neg. otc. komplexem. Pak dochází k tomu, že ačkoli se třeba otec (či otcovské figury ve světě) chová mile, je to synem vyhodnoceno negativně (nebo to není vnímáno vůbec). To bohužel není všechno - ještě k tomu přimíchej afektivní emoce, které jsou s komplexy pevně svázány, vliv ostatních komplexů, vliv kolektivního nevědomí, vliv instinktů a trochu toho transcedentna ...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    SPIELMANN: Takže negativním otcovským komplexem trpí syn?
    V tom případě si nejsem jist, že ví o tom, že prožívá nějaký komplex, ale prostě trpí tím, jak se k němu otec chová. Pokud tu někdo přišel s myšlenkou, že nápravě nebo pochopení prospěje prožití, pak zřejmě měl na mysli, že by si to měl prožít ten, kdo je důvodem onoho komplexu. Ale možná se pletu a ty mi to vysvětlíš.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jana: jak ja to velmi zjednodusene chapu, tak negativni matka, to je teprve narez. kdyz je v tobe usidleny negativni otec, tak ti porad rika, ze 'nejsi DOST dobra'. ale kdyz je v tobe negativni matka, tak to je primo 'jsi spatna a svet taky'. matersky komplex je neco, co nam poskytuje zakladni bezpeci na svete, pravo na existenci atd.
    myslim, ze to jsou ty nejvetsi zmrzaceni vubec.
    JANA4U
    JANA4U --- ---
    SPIELMANN: kdyz jsi to tu tak pekne rozepsal, tak me by zase zajimal ten "negativní mateřský komplex" ;-) jak se to projevuje a tak...
    TOOM
    TOOM --- ---
    SPIELMANN: Sí coci mio padrigno . Molto interessante :o)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste bych doplnila, ze ta reakce na negativni otcovsky komplex muze byt ruzna - pokud si to dobre pamatuju, tak kastova treba rozebira Kafku jako priklad. A ten asi nekricel a nepovysoval se nad ostatni, akorat tise trpel a skutecne zil s pocitem bidneho cerva/nehodnotneho hmyzu
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Post sriptum. Nicméně je fakt, že na tomhle webu je lidí s nezvládnutým tímhle komplexem hafo...

CO?!?!

Ungh, jasně TATI já už jdu umejt to nádobí, promiň!
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Jak psala Ym. je to v té knížce od Kastové (já si jí teď nedávno přečetl a teď dělám chytrýho:o)

Ve zkratce - negativní otcovský komplex má kořeny v neprožití pocitu "my" mezi potomkem a otcem. K tomuto nedojde mj. proto, že díťe není považováno (nebo se nepovažuje!) za "dostatečného" partnera pro svého otce (tj. dostatečně schopného, inteligentního, silného, znalého apod.) čímž vznikne v dětské psychice pocit méněcennosti a následně pokus otci se vyrovnat příp. jej překonat. (za tím vším je ale ta touha vytvořit ono "my", vedená úvahou "když budu stejně dobrý jako on, tak snad konečně budeme spolu).

Toto je podle mne komplex okolo negativní stránky anima, taková ta Saturnská forma. Stejně tak má svou temnou stránku i Anima, tj. ta pohlcující, svazující, ovládající, na kterou se pak váže negativní mateřský komplex.

Jinak, omlouvat se nemusíš, já ti rád odpovím, alespoň můžu machrovat čímž si zvednu sebehodnocení a tak se snad časem odvážím vzhlédout od tátových palců k jeho kotníkům!!!

Je fakt, že jsi se postavil do submisivní polohy - kdyby jsi si do mne rejpnul, tak bych se tě snažil setřít, zesměšnit, umlátit argumenty zkrátka znehodnotit, čímž by se logicky zvýšila hodnota mne samotného (tedy, já bych to neudělal, protože tohle už mám narozdíl od jiných ubožáků na tomhle webu zvládlý, protože já narozdíl od nich jsem chytrej a namakanej a vyrovnanej a zasvěcenec 8. úrovně a level 36!!! a oni jsou jen tupci dokola meloucí úplný hovaduny narozdíl ode mne, kterej nikdy bohapustě sáhodlouze neplácá furt o sobě, páč to vůbec nemám zapotřebí, to jenom někdy kdy se s miluju nad nějakým ubožákem a rozhodnu se mu ukázat tu správnou cestu, páč JÁ sem Guru a všechno vim avšechno znám, je ti to JASNÝ ty NICKO?!?!?!??!?!?!?)

:o)

Předchozí odstavec ber prosím jako názornou ukázku původně negativního otcovského komplexu a prosím, neber ji osobně a ani jako můj standartní projev. Děkuji. Od takových se totiž JÁ DISTANCUJI a rozhodně tak nikdy NEPÍŠU a NIKDY NEPOUČUJI a NEDĚLÁM CHYTRÝHO a ....

už chápeš jaká blbá bezvýchodná smyčka to je? Doufám, že jsem ti alespoň trochu přiblížil, jak to s takovým komplexem může vypadat. A přečti si tu knížku, docela stojí za to...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    spilman urcite rozvede, nicmene jen dodam, ze dobra knizka o rodicovskych archetypech je verena kast: Otcove - dcery, matky - synove (portal). Kastova tam pise, ze jung neustale mlel o materskem komplexu atd. ale nikdy to nepopsal systematicky, toz ona ted chce doplnit.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    SPIELMANN: Promiň, jsem tady začátečník. Můžeš mi trochu představit člověka s negativním otcovským komplexem? Jak si ho mám představit? Abych si mohl představit ten prožitek. Děkuji.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Jo jo, maj, a jsou pěkně silný, potvory:o) Princip komplexu se ale neomezuje pouze na rozum. Dostatečně silný komplex disponuje všemi jáskými funkcemi ... v extrémním případě pak i může dojít k oblíbenému rozštěpení osobnosti:o)

CONTINUITY: Něco člověku dojde vždycky náhle. Jen v některých případech tomu předchází několikaleté bádání:o) ... Ale jak jsem psal už dřív - já s tebou principielně souhlasím, terapeutický účinek má prožitek (hmmm, ačkoli definovat co je "prožitek" přesně bych tedy nechtěl, huh). Uvědomnění samo může být prožitkem.

KASTA: Ja ja, das ist sehr gut arbeit - mädchen, schnitzel und waltz:o) Tak pozdravuj Franze Josefa a mej se!!!

LOOK: Viz. co jsem psal conti. Těžko ale definovat ono prožití... myslím že mluvíme o následující situaci: máme člověka s negativním otcovským komplexem, on bude vědět, že tento komplex má a ten se mu přesto neustále konsteluje a "kecá" mu do života. Tento člověk si svůj komplex opravdu prožívá, nicht wahr:o) Takže - prožitek, o kterém mluvíme musí být něco jiného. Also - wo ist das hintergraben hund?

ech, dnes jsem se nechal nějako unést východoříšskou vidinou ... :o)
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: jo, souhlas - me treba pomuze proziti a nasledne intelektualni vstrebani.....
    LOOK
    LOOK --- ---
    ad mysleni: jung na nekolika mistach opakuje, ze intelektualni pochopeni (toho a toho) problemu nepomuze, pomuze az proziti teto skutecnosti celou bytosti. rek bych, ze to je ono, pricemz nekdo k tomuto totalnimu proziti potrebuje precist 5 svazku sebranych spisu, nekdo zajit na koncert vazne hudby, nekdo... atd.
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: ... " kdyz je nekdo nenasyta, obvykle je pod tim nejaky davnejsi nedostatek - napr. nekteri lidi vychovani za valky hromadi predmety cely zivot do enormnich rozmeru, tak treba jsi v detstvi nedostal dost toho pocitu, kterej ti ted soustaci gurmanstvi poskytuje."
    BINGO! Pravdou je, že do 16 jsem šoustal velmi střídmě- eufemisticky řečeno. Takže není divu, že mě to vod tý doby tak drží :)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: budu pracovat - jedu s turistama dvakrat tydenni okruh po rakousko-uhersku, pak par dni volno a zase znovu....

Hezkej sen - takovej jungianskej...:-)))
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    CONTINUITY: No... možná je to teda potom otázka terminologie. Mně osobně se teda stalo (a stává), že naprosto ujíždim na intelektuálnim hloubání v nějaký knížce. A na to se navazujícím hloubání vlastním. Viz. Jung, Campbell, von Franzová... Vyloženě slintám...;))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SPIELMANN: Situace, kdy mi neco nahle dojde, podle mne neni vysledek intelektualniho hloubani....;))
    Prozitek je, kdyz nejakou skutecnost hluboce ucitim uvnitr.... Jako dobry priklad muze poslouzit treba vyziva. Muzu precist cele knihy o tom, ze se urcite potraviny k sobe nehodi a v zaludku potom spolecne hniji, ale vubec to nezacit vnimat. Teprve kdyz to zacnu primo citit ve svem tele, prestanu je kombinovat.....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam