COWBOY: No jo, nejsem učitelský talent. Na druhou stranu, bavíme se o náročném a tařka "komplexním" tématu:o) Na třetí stranu to zamotávám schválně - nemám rád zjednodušování a ta všepojímající tvrzení takhle to je a jinak ne... takže jsem se snažil odkázat i na obecnější rovinu psychoterapie a psychologie vůbec, vzít v potaz i to, že Jungián by ti řekl, že máš mateřský komplex, Freudián že máš Oidipův komplex, behaviorista že máš blbě naučený chování, Rogersiián by ti řekl "hm" a kdo ví co by ti řekli všichni ti neopsychoanalytici, daseinsanalytici, gestaltterapeuté a pod. všichni budou trochu vedle a všichni budou mít částečně pravdu. Je to už jasnější nebo jsem zase udělal guláš? :o)
Otázka vzniku komplexů je dost podstatná, leč odpověd na ni je zatím dost nejednoznačná. Někteří tvrdí, že komplex vznikne jedním traumatickým zážitkem v dětství, druzí že se jedná o sérii menších srážek s realitou. Také je jistá polemika o tom, kdy takový komplex může vzniknout, opět někteří tvrdí že k traumatickému zážitku může dojít již v prenatálním období atd. atd. atd. Nicméně jedno je asi jisté - komplex vznikne v momentu, kdy se vědomé já nepřizpůsobí realitě okolí nebo jinak řečeno, kdy se okolí chová jinak, než jak by "já" chtělo. Samozřejmě tomu tak není vždy, záleží na konkrétní situaci, probíhající emoci a pod.
Příklad velmi banální ale teď mne lepší nenapadá: dítě chce hračku a předpokládá, že ji dostane (protože dříve vždy když něco chtělo tak to dostalo). Matka ale z nějakého důvodu hračku nepořídí (třeba nemá peníze, nechce dítě rozmazlovat, nebo je to stupidní hračka apod.) - vznikne negativní emoce (což je pro komplexy dost zásadní) a při opakování této situace i předpoklad - budu-li něco chtít tak to nedostanu - negativní mateřský komplex. Tato "zkušenost" je ale vázána nejen na konkrétní osobu té konkrétní matky, ale na osoby a věci, předestavující pro jedince onen "mateřský princip". Což může být babička, teta, chůva a třeba i otec! A v pozdějším věku pak i partnerka. Pak může dojít k situaci, kdy: chci něco po partnerce, ale aniž bych cokoli řekl předpokládám, že mi nic nedá, spustí se afekt který provází tento komplex, tj. třeba vztek a nic netušící partnerku seřveš za to že tě nemiluje (a ona nechápe proč:o) To je samozřejmě jen velmi omezený příklad...
Tak doufám, že jsem byl už o něco srozumitelnější (i když tak jak to po sobě čtu tak nevim nevim...:o) Kdyby ti něco nebylo jasné tak se ptej, alespoň si to já taky srovnám víc v hlavě:o)))