• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    2MEK
    2MEK --- ---
    KENJIRO: Ty ses fakt totalne mimo.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    KENJIRO: u tebe kvůli ukvapenejm závěrům hrozí průstřel břicha?
    A co s tím radši něco dělat a nevytahovat se s tim ještě na netu?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    2MEK: no vidíš, a u mne ano. Až budeš chtít někomu dát obyčejně přesdržku, vzpomeň si na to, a raději si to rozmysli.
    2MEK
    2MEK --- ---
    KENJIRO: Diky mejm ukvapenejm zaverum nikomu nehrozi prostreleny bricho.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Jinak, 2MEK a podobní - nesuďte druhé podle sebe. Vyhnete se tak trapným okamžikům, kdy o někom napíšete "Kdyby neco podobnyho videl, byl by prvni, kdo by sklopil zrak a jakoby nic odesel" a pak zjistíte, že v takové situaci pomohl neznámému člověku už dvakrát :-)
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    AKA_THE_A: si piš.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    S474N: z ničeho nic na ulici...
    Jak píšu, typickej případ zmrda co se chtěl prát, nějáký výkřiky, ani jsem se neotočil a šel dál, frajer se rozběh a rovnou "pálil".
    Pak se na tý zemi málem rozbrečel, no rusák...
    S474N
    S474N --- ---
    MAXMANUS: a to bylo nekde v klubu, hospode nebo proste z niceho nic na ulici?
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    S474N: Tak ukázkovej příklad vožralýho zkurvysyna kterej se chtěl prát, jinak tempo u kačerova (tam jich je jak za srpnový okupace).
    A ne, žádný ani minimální porovokace z mý strany tam nebyly.
    S474N
    S474N --- ---
    MAXMANUS: jenom pro zajimavost, jak to cele zacalo? Mysleno, kde a jak se clovek dostane k ozrale ruske svoloci.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    S474N: A jinak ano, stalo se mi něco dost podobnýho, vožralá ruská svoloč, kterou když jsem dostal na zem tak dostal pár kopaček do xichtu, kdybych se viděl z dálky tak bych si řekl, že ho chci zabít, už proto, že ten idiot se ještě ptal "za co???", jako by se právě vzbudil.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    2MEK: I totálně debilní týpek si umí pustit televizi nebo přečíst (no to už tolik ne) noviny...
    Jinak nepíšu že je to hlavní impulz, ty jsi vyjmenoval správně, ale porád mu tam neblikne "no jo, franta co kupuje vod stejýho dýlera za tohle dostal dva roky natvrdo a clokwork na stanici".
    S474N
    S474N --- ---
    2MEK: v tom kontextu, o kterem se bavime, je to zjevny nesmysl celkove.
    2MEK
    2MEK --- ---
    Ja myslim, ze uplne prehlizite, ze takhle vetsinou konaj vypatlany lopaty, ktery jedoduse nedokazou domyslet nasledek svyho konani (at uz je to z duvodu chlastu, zkratkovityho jednani, nebo toho, ze je to jednoduse debil).
    Predstava, ze ten typek ho zmlatil jen kvuli tomu, ze vi, ze u soudu mu to projde je dost naivni.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    KENJIRO: waitaminute', i za přípravu je plná palba?
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    S474N: nikde netvrdim opak.
    S474N
    S474N --- ---
    MAXMANUS: no vidis a ja zase tvrdim, ze palna zbran dokaze spoustu situaci "zapausovat" ci "stopnout" i bez vystrelu (respektive s pouzitim varovneho vystrelu). A pokud uz ma k vystrelu dojit, ze je to pouze kvuli utocnikovu rozhodnuti do toho jit naplno.
    REDIVIDER: a dle jakyho prava se dava presdrzku? Pravem silnejsiho?
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    Hlavně to je asi situace od situace, nicméně hlavní problém bych viděl v tom, že se ten zmrd prostě nemusí bát nějákýho postihu, každej je ted alespon seznámen s tím, že může někoho dobít, vysmát se mu u soudu a dostane podmínku...
    Nemluvě o X jinejch případech který jsou ještě větší průser (ale neudělali to cikáni tak to nikoho nezajímá).
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    S474N: no vylítnout na mě nějákej zmrd a podařit se mi z toho dostat, tak ho na těch lopatkách řežu v záchvatu čimkoliv co mám po ruce, ale já jsem nervák.
    Jinak já v zásadě souhlasim s tím že zbraň je určená k sebeobraně a má se k tomu používat, ale tak třeba bych se útočníka pokusil jenom zranit, ne ho hned popravit.
    S474N
    S474N --- ---
    MAXMANUS: a pod "dat ho na lopatky" si mame predstavit, ze on lezi na zemi a ty mu dupes po hlave? Nebo presne co?
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    No teď si představte tu situaci, kdy Vás napadne nějáký vysmahlý hovado a začne Vás řezat, po chvíli se Vám podaří s vypětím všech sil týpka sundat a dát ho na lopatky, přiběhne nějákej bloger a vystřelí Vám mozek z hlavy :-D
    S474N
    S474N --- ---
    KENJIRO: nejakej ten patek te znam a jsem si zcela jist, ze bys "jen tak" bez varovani nestrilel. A pokud tvrdis, ze ano, tak ti definitivne uz hrablo :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam