• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    GALENIUS: No, jsem na to taky dost zvedavej...
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    Tak to vypadá, že se to možná nakloní správným směrem... pokud to ti nahoře zase nezvoraj.

Ve Sněmovně začala debata o možné úpravě nutné obrany | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/...nitor/Ve-Snemovne-zacala-debata-o-mozne-uprave-nutne-obrany-299798
    TRAPA
    TRAPA --- ---
    Ahoj, nabízím kvalitní semináře sebeobrany zaměřené na praktické využití. Více info najdete na www.kurzysebeobrany.cz, nebo na www.judopraha.cz, nejbližší seminář bude 26.1.2014 v Praze. Hlaste se :-) filip@kurzysebeobrany.cz
    TITUS_PETRONIUS
    TITUS_PETRONIUS --- ---
    Zneškodnění otravy jedním kopem Ze světa Loupak cz Videa, Hry a Soutěže - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Rsnewu0M4VA
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    VIDEO: V USA řádil v autobuse lupič s pistolí, pasažéři se na něj vrhli - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/video-rvacka-v-autobusu-0sm-/zahranicni.aspx?c=A131221_100053_zahranicni_mlb
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Vzpomenete si prosím někdo, v roce 2010 nebo 2011 probíhal v Praze kurz sebeobrany pro ženy, jednou týdně, složený fakticky jenom z nácviku reálných situací, v normálním oblečeni a obuvi, ne v tělocvičně. Kurz probíhal mám pocit ve spolupraci s Profem nebo podobnou organizací. Cena nebyla úplně nízká, možná kolem pěti tisíc, ale možná se pletu. Co to bylo za kurz?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    V Hořovicích obsluha baru zastřelila agresivního muže – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/krimi/320122-v-horovicich-obsluha-baru-zastrelila-agresivniho-muze.html

o jednoho "správného drsného chlapa" méně :-)
    PUCZ
    PUCZ --- ---
    malý spam:pro lidi z nyxu je sleva 10% na kurzy, se slevovým kódem nyx32455XX
    Moderní sebeobrana Pavel Houdek, Praha - sebeobrana do města, sebeobrana pro ženy, sebeobrana se zbraní
    http://moderni-sebeobrana.cz/
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    CYBERKOTLIK: Díky za názor :-)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    Imho by s emel clvoek montovat jen do veci, ktere zvladne. Kdyz vidim ze nekdo nekoho dokopava, tak bud se do toho vlozim a roztrhnu je, nebo volam policii. Tyhlety odhodlany reci "ja bych ho zastrelil" jsou pro me znakem divokyho zapadu, kterej tu nastesti nemame. CHapu, ze pcr funguje ruzne, nekdy prachbidne, ale jednou tu ta policie je, tak ji vyuzivejme. protoze kdyby tu nebyla, tak to by teprv pak byl divokej zapad se vsim vsudy. Pokud si nekdo ze zdejsich "pistolniku" (ja taky rad strilim) veri natolik, ze by vicemene nezasadni konflit resil strelbou, ktera krom puvodniho utocnika ci obrance muze zranit/zabit kohokoliv nahodnyho kolem, tak good luck a co se tyce dokopavani - ackoliv to vetsina co sme tu cet vyhodnocuje jako pokus o vrazdu, skutecnost je trochu jinde. dokopavanim konci vicemene temer kazda druha treti rvacka. Mnohdy to slouzi ciste jen k tomu, aby se dokopavanej nasledne nezved a nezautocil znovu.
    Vyhodnotit behem konfliktu co vlastne je uz pokus o vrazdu temer nelze, jelikoz i jedna rana pesti muze vklidu cloveka zabit ci zmrzacit - a uz se to parkrat stalo.

S474N: to je otazka, co beres jako normalni clovek. tebe jakozto pravnika urcite zadny policista mlatit nebude, naproti tomu treba fotbaloveho vytrznika nebo dredare z czechtekku si lecketerej policajt klidne prasti, coz se da snadno videt na youtube. fakt ze tobe se to nedeje nevypovida vubec o nicem
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GALENIUS: ja bych k tomu jen dodal, lze asi shrnout tim, ze mrtvy utocnik me opravdu nevzrusuje... Utocis = neses odpovednost za nasledky (tohle je jen etika, nase soudy a pravo na to pohlizi trochu jinak - bohuzel)
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    YGGDRASSIL: Ono je to s tím pohledem na sebe ještě o trochu jinak.
    Sám za sebe se nestylizuji do pozice oběti. Stylizuji se do pozice toho, kdo nemá důvod ani potřebu nikoho napadat. Kdo jde po ulici a někdo se rozhodne, že si na mě vyzkouší své pěstí. A v tom okamžiku ale já nemám potřebu řešit nějaké macho přetahování a natřásání ocasními pery. Pokud on zaútočí a mně se podaří ustát první nápor, použiju COKOLI co bude po ruce, abych já odešel, ideálně bez jakéhokoli zranění, protože i malé škrábnutí je nepřijatelné.
    S474N
    S474N --- ---
    YGGDRASSIL: problem je, ze tvoje machrovani je tvuj problem. Pokud se neumis ovladat a chces si hrat, tak musis pocitat i s tou variantou, ze si dotycny pohraje s tebou. Mimochodem, docela bych se vsadil, ze i GILHAD tady nebude hned strilet, ale da ti prostor pro zvazeni cele situace, jestli do toho pujdes dal nebo ne. A s cim jsem si teda rozhodne jist, ze nikdo s rozumem a pistoli za pasem nebude na nekoho cokoliv zkouset ci neco vyvolavat, prave proto, ze ma tu pistoli za pasem.

Mimochodem, opetovne jsou tve nazory velmi usmevne a zcela zjevne projektujici sebe sama, protoze ne kazdy ma fyzicke predpoklady a i kdyz je ma, tak nemusi mit chut si s kdejakym debilem pomerovat delku sveho pyje. Mozna, ze je to bezny zpusob vyjadrovani ve tve cilove skupine, ale inteligentni lide se bavi trosicku jinak. Tvoje rady mi tedy prijdou tak absurdni, jako kdyby pro zmenu tobe nekdo zacal doporucovat, ze si mas precist Vergilia v originale ci zacit studovat latinu.

BTW takze jestli jsem to dobre pochopil, tak kazdy kdo ma zbran je "silenec s pistoli"?
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    GILHAD: mas pravdu, to je asi ono a mne to nedoslo. tady se vsichni zurive situujou do role bezmocny obeti, ktery nekdo usiluje o zivot. a pomuze jim jenom zbran. proto mi to porad nesedi - je tu odlisna definice situace. ja nevidim, ze by nekdo nekomu usiloval o zivot (v techhle typech konfliktu stejne jde jen o to, zamachrovat a ukazat kdo je vetsi boss. jeleni kdyz se trkaj o samici, tak u toho taky nebejvaj smrtelny zraneni). vy se automaticky povazujete za obet, takze do tyhle macho hry nejdete. tim padem menite pravidla a posouvate to na boj na zivot a na smrt pomoci zbrani, coz vam dava pocitove lepsi sanci, protoze predpokladate, ze budete tahnout jako prvni.

diky za ten prispevek, ted jsem snad pochopil ten vas zpusob uvazovani. to mi staci, koncim - uz bysme se asi jen zbytecne hadali. uz tomu asi rozumim.

jenom se jeste ohradim proti jednomu - "(jak vyplyva z tvych prispevku) je ti strasne proti mysli, protoze chudacek utocnik se neodreaguje a ta drza obet snad odejde nezranena. Proste ty se situujes do toho utocnika a zurive hajis sve/jeho pravo mydlidlit kohokoliv slabsiho a nemuset se prilis bat, ze na to dojedes."
    ja se moc neperu, a uz vubec ne soukrome a zadarmo. i kdybys na zacatku byl ten chytlavej typ, tak ti to zevsedni, stane se z toho prace, nuda, rozhodne to nebudes vyhledavat pro nejakou svou vecerni zabavu.
    mne tenhle vas pristup je proti srsti hodne, to mas pravdu, ale ze dvou jinejch duvodu.
    za prve - pracovne je to pro ochranku nocni mura - pokud to nekde zkusite, tak vam dost hrozi, ze pohotovej vyhazovac (nebo ostrilenej kolemjdouci toho zapojovaciho se typu) vas sunda bez ptani okamzite jako prvni, protoze rvacka je jedna vec, ale silenec s pistoli mezi lidma je druha vec.
    a za druhy - ja proste vim, ze na tu "sebeobranu" jdete uplne blbe:) jak rikas "fyzicka prevaha", to je mytus v tvoji hlave, protoze si neveris, ulice bez rukavic neni o vahovy kategorii. a jak rikas "technologicka prevaha", to je taky mytus, protoze za prvni vterinu koupis dve bomby a jsi napul v bezvedomi, a jsem zvedavej, jak budes neco tahat a mirit. kdybyste se obcas poprali, prezili, zacnete verit sami sobe a ne nejaky pistoli, naucite se udelat si respekt, prestanete bejt posrany, a to z vas bude cejtit a nikdo si uz na vas dovolovat nebude.

takze tak, to byl muj nazor. to je ode mne vsechno, ber to jako exotickej nazor cloveka s velmi odlisnymi znalostmi. tobe dekuji za civilizovany dialog az do konce a nazdar

KENJIRO: coz o to, pistole je jen kram do vystroje jako kazdej jinej, ale priznam se, ze kdyz vidim, jaky lidi u sebe nosej zbrane, tak opravdu kolikrat pocituju svatou hruzu:D Prestav si, ze v klubu na dverich sacujes lidi, a hodne vyjetej rusak ma v dieselech jen tak zastrcenej kuchynak a devitku. "Nemuzes me s tim pustit? V pohode, tak mi to pohlidej, ja si to od tebe zas vemu, az budu odchazet." Zadnej stres, co?
    TRIPRD: to se omlouvam, tahle diskuse zrejme prekrocila mou uz tak dost omezenou schopnost bejt prijemnej:)
    HLUCHEJ
    HLUCHEJ --- ---
    GILHAD: Souhlas. Tezko muzes vyhodnotit, jaky zraneni si clovek odnese. A i kdyby to byly jen modriny, tak principialne utocnik nema co napadat...

Kazdopadne bych se trochu zastal YGGDRASIL - nejak jsem si nevsiml, ze by tady psal, ze se chce rvat. Spis mi prijde, ze se "jen" s nasilim potyka v ramci sve prace - myslim, ze zminoval nejakou praci na dverich...
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    S474N: Akorát že originální citát je připisován Samueli Coltovi. 8-)))

To videíčko je velice pěkné. Pokud by měl člověk fungovat dle YGGDRASILových teorií, ten maník by měl vyrazit sám proti dvěma, z nichž jeden tahal baseballovou pálku. To by byl pěknej hlupák.
    S474N
    S474N --- ---
    GALENIUS: ja to znam kapku jinak:

Buh ucinil lidi silnymi a slabymi, ale Samuel Colt je ucinil sobe rovnymi.

V kazdem pripade souhlasim s GILHAD, neni proste mozne, aby se nekdo mohl "jen tak" srat do hokoliv jenom za tim ucelem, aby si do nej beztrestne bouchl. Trochu me to pripomina tohle video (doporucuji dokoukat do konce, protoze prave konec velmi poucny):
    Rednecks Mess With Wrong Bull - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=_izd39hq198
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    GILHAD: "Bůh stvořil muže silné a muže slabé, a já jsem ten rozdíl vyrovnal." - Samuel Colt ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Samuel_Colt )
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    YGGDRASIL: tady (YGGDRASIL: ) vykladas, jak "ty principy si musime udrzovat sami. zkus prijit k cechovi, a rict mu: mrdam tvoji mamu. udela blbej oblicej a protoze nechce problemy, tak se ti jeste omluvi a odejde, proste jsme mekky. a ted to zkus treba v armenii. i kdybys byl dvakrat tak velkej, tak na tebe vystartujou, to je vec principu. "

Tolik k te prvni casti. K te druhe - za PRIMERENOU a UCINNOU obranu povazuju takovou, ktera s dostatecnou pravdepodobnosti zajisti, ze mi utocnik neublizi. Tedy zadne "jen vyrazene zuby, jen rozbity oblicej, jen rozkopnuta hlava, jen odrazene ledviny", ale ani "jen modriny a pohmozdeniny".

Nedat si fyzicky ublizit je pro me otazka principu. (ktereho se tak hezky dovolavas, kdyz chces, aby slaby clovicek co se rvat nechce sel rozbit hubu habanovi, co se chce rvat chce jen kvuli par slovum.)

S moji fyzickou a zdravotnim stavem to znamene pouziti zbrane, nejlepe strelne.

Coz (jak vyplyva z tvych prispevku) je ti strasne proti mysli, protoze chudacek utocnik se neodreaguje a ta drza obet snad odejde nezranena. Alespon tak na me tve prispevky pusobi. Proste ty se situujes do toho utocnika a zurive hajis sve/jeho pravo mydlidlit kohokoliv slabsiho a nemuset se prilis bat, ze na to dojedes.

Vetsina lidi tady se situuje o te obeti, co se rvat nechce a zurive haji sve pravo nebyt zranen debilem a za timto ucelem pouzit cokoli, co dava slusnou sanci toho gaunera zastavit driv, nez mi ublizi. (A pokud se to hajzlum nelibi, nikdo je nenuti mlatit lidi, co o to nestoji. Kdyz se chces porvat s protivnikem za "rovnych" podminek, jdi do nejakeho klubu, nebo na nejakou soutez, treba v boxu, nebo v cem, tam si v ramci pravidel muzete nabancit po libosti. Ale netahej to mezi lidi, co o to nestoji. Protoze pak v ramci rovnych podminek, kdy ty pouzijes co mas (fyzickou prevahu) ja pouziju to, co mam ja (technologickou prevahu a nastroje). Kdyz se ti to nelibi, tak neutoc, pak te nikdo strilet nebude.)
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    TABORACEK: Poroty, volby soudcu a podobne nastroje jsou podle me fikce. Celkem jist jsem si ale tim ze tohle tema uz sem ani moc nepatri.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TRIPRD: O lidech to bude vzdycky a proto je potreba ten system nastavit tak, aby na tom nezalezelo. Napriklad volit si soudce primou volbou (a to vcetne tech ustavnich) a pouzivat porotu misto bolsevickyho 3 clenyho senatu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam