• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMONO_BURUBojová plemena - výměna zkušeností, zážitky ... ,,Bojová plemena” - výměna zkušeností, zážitky ...
    LIBANEC
    LIBANEC --- ---
    ZRK: jo u myho bulika ... bere to jako velkou srandu, nekde jsme neco zanedbali - kazdy "pust" ho rozdovadi jeste snad vic nez do te doby... proste by se chtel porad pretahovat a neumi skoncit hru jednim povelem. Chodili jsme na cvicak a tam nas nutili ho "priskrcovat" aby pustil, mozna jsme to tim jeste zhorsili no .-/ muzu mu mavat piskotem pred xichtem a stejne nepusti....
    LOULOU
    LOULOU --- ---
    ZRK: Doporučuji nevolat POVEL nekolikrat. Mel by se naucit poslechnout na poprve. Jinak to bude o tom, ze na poprve poslechnout nemusim, na podruhe taky a na potreti? A mne se vlastne nechce, ten pes/kocka/kun.. je zajimavejsi. Jak rikal nas cvicitel "nepovidejte si s nim, kdyz davate povel, ten ma byt jasny a musi poslechnout na poprve." Coz je myslim, svata pravda. Dobry je to trenovat na stopovacce nebo na navijaku, aby pochopil, co se po nem chce. A urcite hodne chvalit a chvalit, popr. pamlsky nebo hracka. Ty nasi nenazranci udelaji pro pamlsek kotrmelec a opet, jak rika cvicitel "proc by mel poslechnout jenom proto, ze mu to rikate. Chce to motivaci. Jinak psa muzete zlomit, zvlast na zacatku, kdyz je maly a uz se to nikdy nespravi..."
    ZRK
    ZRK --- ---
    CHOTOUCHOVAK: jj, vim a je to tak...přetahujeme se velice jemně - a necháváme vyhrát:)
    Lítání vzduchem se zaťatou hubou do peška necháváme až na dovyvinutý druhý zuby...:)
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    nám přetahování moc nedoporučoval chovatel než bude Albertovi (stafbul) jeden rok, protože nemá zuby pořádně usazený. Něco lehčího a jednou za čas asi neuškodí, ale opravdu sem viděl, tušim ve stafbulácký diskuzi na lide.cz, jak někdo dával fotky svýho mladýho psa s fakt hodně ošklivou tlamou. Třeba máte někdo jiný zkušenosti, ale Albouš si do toho roka počkal a o to víc ho to teď baví :-D
    ZRK
    ZRK --- ---
    LIBANEC: Jako u toho tvýho bulíka? Tam je to s tim pouštěnim takový jiný. On opravdu má tu křeč v puse. Chytit klacek (nebo případně něco jiného) co má v puse a s opakovaným klidným pusť počkat, až se uklidní... V době, kdy se uklidní mu ta pusa povolí a pak pustit může. Buď pustí, nebo mu klasicky otevřít papulu s opakovaným povelem. Ať ví, že tohle bylo to, co po něm chceš;) Někdy je ale největší problém ho prvávě uklidnit v době, kdy se právě o ten předmět chce přetahovat... :)
    ZRK
    ZRK --- ---
    KACJU: Mno tak já snad ani neznám psa, co přetahování rád nemá:) I tetini yorkové to žerou:)
    Ale co se ostatních hraček týče...nějak na to peče. Chtěla bych ho naučit aportovat. On se kolikrát za tim míčkem i rozběhne a někdy si ho jakoby v té tlamě někam nese...ale to je málo kdy. Holt si myslim, že to ještě potrvá. Ale tak nějak se začíná trochu zajímat o klacky. Jeden jsem mu zkusila hodit a taky nic. Případně asi za ním doběhl a začal ho cupovat. Ke mě chodí zásadně bez těch hraček:)
    Ale snad to vychytáme - na naší bulině jsem právě milovala tu její magoritu do všech klád. Jednou dokonce táhla za sebou kládu utrženou z koňský ohrady. Měla dobrý tři metry, průměr tak akorát, že se jí to do huby vešlo a vážila rozhodně víc, jak ona. Ale ona bojovala a bojovala...a táhla si ji za každou cenu s sebou. Až nakonec byla tak vyčerpaná, že to vzdala cca po dvou stech metrech možná víc. Ale pořád měla tendenci se dozadu pro ni vraccet a ohlížet se, zda jako ta kláda nejde pomalu za námi dom:) No vždyky mě chuděrka strašně bavila:D
    A doufám, že se ten pud vyvine i u tohodle prdelky. Koňský ohrady sice ničit nemusí, ale víte, jak to myslim:)
    LIBANEC
    LIBANEC --- ---
    NOITA: my mame ale porad problem s "pust" ... mas nejaky trik ?
    KACJU
    KACJU --- ---
    ZRK: ten muj magor uz je do hracek celej hotovej a je fakt ze to pretahovani milujou pozorovala sem to u Tornouska a ted ten muj se chova stejne on se vubec Tornade strasne poboba dela uplne stejny veci (rani protahovani, styl sezeni tahani s Killerem o hnacku atd)
    NOITA
    NOITA --- ---
    ZRK: Zájem o hračky musíš vybudovat. U někoho to jde lépe u někoho hůře. Obvykle tato plemena baví přetahování (silové hry). Jiná plemena zase preferují tu část, kdy se můžou honit za míčkem, jiná zase ráda nosí předměty v tlamě...je to indivindy.
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    ZRK: ten je krasnej!!
    NOITA: hahahaha tohle delam i s 10-ti letym psem :D tra kdyz praskne petarda ona bezi nekam a ja nekam a volam a ona se v puli cesty otoci a leti za mnou :) tahle rada je fakt ucinna :)
    ZRK
    ZRK --- ---
    NOITA: Děkuju, zkusit mu za odměnu dát spíš hračku mě nenapadlo. On totiž jaksi na hračky moc není. Máme dva odlišné balonky a ty ho zrovna extra nezajímaj, ale udělala jsem mu uzel a ten se asi jakštakš chytil. Povel pust doma umí...ale venku jsme ještě nezkoušeli. Tam jsme uzel ještě nebrali. Tam ale zas umí rázný fuj, načež vyplivne cokoli, co zrovna v té tlamě má...:)
    Takže oukej, začneme brát uzel a zkoušet ho za uposlechnutí uplatit jím:)
    Co se cvičáku týče, začneme tedy intenzivněji hledat. Ale já stále žila v domění, že se mezi ostatní pejsky smí až po veškerym očkování:-o
    Jedna slečna mi do pošty psala, že je nějaký speializovaný cvičák pro tato plemena v Modřanech. Není takový i někde jinde v Praze? Modřany máme dost z ruky. Nicméně pakliže nebude, asi nám nezbývá nic jiného...ono totiž kolikrát najít cvičák, kde na tato plemena nekoukají pejskaři blbě není zrovna taky nejlehčí:)
    ANTENA
    ANTENA --- ---
    NOITA: souhlas .)
    S tou pochvalou, ZRK, klidně ze sebe zdělej až magora, prostě radost fakt největší, to pak k tobě taky bude běhat rychleji .)
    ANTENA
    ANTENA --- ---
    ZRK: neboj, to bude v pohodě, to oni jsou takoví tvrdohlavci aj ve stáří, to si ještě užiješ! .)
    NOITA
    NOITA --- ---
    Jo a samozřejmě klasická poučka: nikdy nechoď za psem! V tomhle věku by měl být na tobě ještě dost závislý, takže se po vyslovení povelu rychle rozutíkej pryč od psa. Honička je skvělá hra, ale nesmí to být tak, že ty honíš psa, ale on musí honit tebe. Hodně chval.
    NOITA
    NOITA --- ---
    ZRK: Ale to přeci není o tom, že by měl z tebe prdel. On NEVÍ co po něm chceš. V novém prostředí se naučené chování vždy rozpadne, to je základní behaviorální poučka. Je to mimino, které potřebuje zkoumat prostředí a adaptovat se na nové podněty. Vyvaruj se základní chyby: nikdy neopakuj povel! Jeden povel - jedno chování. Tvoje nas....t nemá žádný efekt. Jediné co psa naučíš, je neposlouchat. 1. Pokud nemáš jistotu, že pes přijde, choď s dlouhou šňůrou. Je to pro jeho bezpečí 2. Je to pouze souboj motivací. Pokud je zajímavější čuchat v trávě než ty, musíš použít nějaký pádný argument, aby pes přišel A, buď bude chodit se strachu - škubneš šňůrou (nedoporučuji) nebo B, použiješ silnější motivaci - být tebou, jdu touto cestou. Pro tato plemena je obecně pamlsek mizerný argument, ale jak píše RAVNOS, aport je mnohem spolehlivější. Konkrétně bych doporučila hodně si hrát s přetahovacími hračkami (začít doma v obyváku, pak venku) a pak po každém přivolání následuje divoká, nadšená hra s přetahovadlem (míček na šňůrce, uzlík).
    S cvičákem začněte hned!
    Když z něj uděláš magora do hraček (bude to snadné), všechno už půjde jako po másle. Hry s přetahovadly ale musí mít svá pravidla.
    1, Intenzivně rozvíjíš drive a tak je třeba aby měl pes dobrou sebekontrolu. Hru s hračkou často přerušuj a chtěj po psovi sedni, lehni...další cviky poslušnosti a po každém následuje další hra jako odměna.
    2, Musíš psa naučit spolehlivě pouštět na povel. Uprostřed hry najednou úplně zmrzni a nabídni psovi za hračku mimořádně lákavý pamlsek (kuřecí maso, párek), pokud nebude z jeho pohledu tento obchod výhodný, nabídni mu druhou hračku stejné hodnoty (nejlíp úplně stejnou) - to je výměnný aport. Jakmile pes spolehlivě pouští jednu hračku, když se na scéně objeví pamlsek nebo druhá hračka, přidej povel "pusť". Ne dřív!
    3, Jakmile se štěndo splete a omylem tě kousne do ruky, hra OKAMŽITĚ končí. Hračka se schovává a pes se ignoruje. Tak se velmi rychle naučí dávat si pozor a pochopí, že ruce do tlamy nepatří.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    ZRK: ne, upravuje si to kazdej cvicak sam, dle sveho uvazeni. Takze tamdojdi a zeptej se, pac na pul roce uz je pozde:)
    ZRK
    ZRK --- ---
    MATHEA: Teda tak nějak myslim, že to pořád ještě platí ne? Že se se psy na cvičák smí až po očkování na vzteklinu - to se očkuje v půl roce...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    ZRK: proc cekat do pul roka?? narizeni ze cvicaku?
    ZRK
    ZRK --- ---
    RAVNOS: Jako myslíš, že ze mě spíš bude mít pes prdel, než fenka? No já nevim...
    Každopádně nás asi čeká běh na dlouhou trať, tak snad to zvládnem...:)
    Hlavně chci, aby poslouchal a vycházel v pohodě s ostatními psy. Což je samo o sobě u tohohle plemena to nejtěžší:D Ale snad nám cvičák pomůže. Škoda jen, že nemůžem začít už teď a musí se čekat do toho půl roka...
    ZRK
    ZRK --- ---
    RAVNOS: Mno on si spíš pořídil mě:) A já se toho nebála a nebojim. Mívala jsem bulinu. Jen už jsem jaksi zapomněla, jak se chovat ke štěněti. Měli jsme ji 13 let a poslechla na slovo:) To Appua budu muset ještě hooodně dlouho (m)učit, než toho dosáhnem:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam