• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    GUSTAW
    GUSTAW --- ---
    CRUZ05: Zrovna to ctu a na par vet to neni, navic sem na zacatku. Kazdopadne to ma blizko k Naomi Kleinove a jejimu No logo, zda se mi to ale mene zaujate a vlastne pritom paradoxne analytictejsi a prisnejsi v odsudku. Hned uvod, kde vysvetluje, ze presvedceni hippies se nijak nelisi od presvedceni yuppies mne velmi pobavil;) Jinak je to tak trochu rozvedenej zizek, ale je za tim vyzkum a je tam mrte konkretnich prikladu, tak sem zvedav, zda to bude taklenc dobry i dal...
    SM3
    SM3 --- ---
    CRUZ05: Když už jsi nahodil tu knihu, tak četl někdo toto? Stojí to za přečtení?

    Ztraceni v ghettu - Theodore Dalrymple | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/166736/ztraceni-v-ghettu/
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    Kvůli balíčku s displejem na semaforu vyklidili v Brně náměstí - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/tomkovo-namesti-uzavrel-podezrely-balicek-na-misto-jede-pyrotechnik-1jb-/brno-zpravy.aspx?c=A120528_104453_brno-zpravy_bor
    nice, nemate nekdo fotky?
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Rocková píseň pro všechny socialisty a zpolitizované odboráře. Blog - Oldřich Florian (blog.iDNES.cz)
    http://oldrichflorian.blog.idnes.cz/c/264052/Rockova-pisen-pro-vsechny-socialisty-a-zpolitizovane-odborare.html

    Svobodu nebo smrt - Oldřich Florian mladší & Oldřich Florian starší - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=j7KLm0Uioq4#!
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    tadydlenc to je komplet

    Najsmutnejšie problémy sveta v trefných satirických ilustráciách. | Doba Mag.
    http://www.doba.sk/2012/05/23/najsmutnejsie-problemy-sveta-v-trefnych-satirickych-ilustraciach/
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    Protože jsem taktní... To by právě neměla být otázka, jestli si něčí syn. Neřeknu, kdyby se k tomu nějak vyjadřoval, nebo tak, ale pokud poskytl pouze sponzorský dar nevidím na tom nic špatného. Ale chápu, že pocity pamětníků jsou jiné a těžko jim budu vysvětlovat tento nekategorizující přístup.
    No a o tom Wermachtu se myslím nemá cenu bavit zvláště na této úrovni "důvodů."
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    Nemá nic, stejně tak jako já nemám nic společnýho s lůzou z rudý gardy která někde házela novorozenata svázaný do vody a taky jim nelezu na hřbitovy (protože jsem taktní a chápu že by je to mohlo rozčilovat).

    Zbytek je o subjektivnímn pohledu, nicméně aby bylo jasno, potřebu zmenšovat utrpení romů z důvodu obecnýho českýho anticiganismu si uvědomuju, ale to je záležitost lůzy, ne badatelů...

    A wermacht k nám vjel protože "nemecko přicházelo o svou slávu" kterou se snažilo získat stejně jako za první světové války a celej svět za 20 let prostě zapomel a řekl si, že maj asi pravdu...

    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    Obecný diskurz posuzuji podle toho co vidím v médiích a jak se k tomu vyjadřují lidé například v diskuzích, nicméně není podložený statistikou tudíž bez pochyby subjektivní To, že ti okolí řekne, že to tak není, ale je to stejně důležité jako to, že to mě lidé neřeknou.
    S tím revisionismem se to má úplně jednoduše. Já neříkám, že za to nikdo nemůže, já se jen pozastavuji nad tím co má dnešní sudeťák společného s tím před 70 lety, protože tady se uplatňuje jednoduchá logika, jako že si žid, protože byl někdo ve vaší rodině žid a to má celkem funky následky, jak už jsme si jednou mohli ověřit.
    A ten Wermacht tam vjel spíš z důvodu "trpte za to co chtěl udělat váš národ."
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    ALUCARD153: A to by mě hrozně zajímalo, podle čeho charakterizuješ obecný diskurz... Nejsou to hlavně tvoje pocity? Já zas od jinejch lidí slýchávám že obecnej diskurz je sebemrskačství a považování sama sebe za národ kolaborantů.
    Ono kdybys nebylo posledních pár let boom ohledně odboje (hlavně antropoid popř. tři králové) tak si můžem postesknouzt oba stejně, navíc už kvůli současným aférám okolo romské "problematiky" a třeba i letů mi příjde že diskuzí okolo je dost.
    Mě osobně tohle prostě smrdí revisionismem, všichni jsou zlý, prostě všichni, nikdo nebyl horší nikdo lepší, třikrát hurá, pojudmě volit zlatý usvit/DSSS, oni ty levičáci tam taky jako nic moc a všichni jsme jenom lidi, ne?
    To není 70. let vyřizování starých účtů, i na likvidaci Lidic se podíleli sudeťáci a celkově byli mnohem horlivější co se týče udávání a "práce proti čechům" než průměrný němci a rozhodně mi příjde větší rána pro pamětníka kterej bude v Lidích čumět na chechtajícího se Poselta (nebo kohokoliv) kterej na púůlku držky dává 8000 na památník a druhou půlkou lobuje u německých púolitiků aby blokovali vše co se týče nás dokud nevrátíme Hitlerovcům poslední krávu (třeba mrtvou) než když jim řekneme "heledte příjďte za 10 let, až poslední člověk co viděl ty vaše usměvavý xichty strkat lidický děti do náklaďáků s plynem, umře".

    Nemám problém s vyjádřením úctky k nevinejm zavražděnejm při odsunu, nemám problém s tím aby se tyto zločiny objasnovali a vyšetřovali, ale dělat z toho huráistický "co sme si to sme si, zapomenem na vše" je cesta do pekel (naposledy když se na to zapomělo tak jsme koukali jak nám vesele vjíždí wermacht do prahy).

    Navíc si tu vraždící lůzu sami vychovali, tím že je nahnali až do květnovejch dnů do sklepa (to ta menšina) nebo že si je k tomu vychovali (ta většina - konfidenti gestapa jiná špína).

    Já říkám ANO, kopat klidně i do mrtvol, ale s rozumem...
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    KLEMPERA: Tady podle mě ani tak nejde o hledání informací, to je totiž dost podstatný rozdíl. Člověk, který chce si může o této problematice najít co bude chtít, problém je, to co je v tom veřejném diskurzu, to jak se o tom přemýšlí ve společnosti a v tomto má Jakubv pravdu. Je tu velmi podstatný rozdíl mezi nahlížením na jednotlivé "oběti" a "viníky."
    Je tam spousta problémů vyvolaná právě tou více jak posvátnou úctou, která je tomuto místu připisována a myslím, že právě to umělecké zpracování by mohlo pomoci lidem pochopit hrůznost těchto činů, bez rozdílů národnosti (což je podle mě důležitější, než si připomínat tuto událost jako krvavou ránu českému národu.)
    Samozřejmě, jsou zde stále ještě pamětníci, což dělá tuto událost daleko citlivější, avšak vznesené výtky mi připomínají vyřizování 70 let starých dluhů.
    A to, že na to přispělo politicky aktivní sdružení... Máte snad strach, že začnou vydávat popírající pamflety? Vždyť pokleknutí Willyho Brandta před polským památníkem obětí 2. světové války je bráno, jako jeden ze základních gest omluvy a mělo velký význam právě v otevírání diskusí o 2. světové válce. Tak proč se musí dar, ještě k tomu o velikosti 8000 brát jako, ani nevím co? Proč to nemůže být vyjádření úcty k mrtvým, zabitých našinci, s kterýma nemáme nic než společný region v kterém jsme nebydleli ani my, ale naši předci.
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    JAKUBV: Ne "začali ji němci" spíš znamená že ti češi k tomu přišli jako slepý k houslím, zbytek je vyvrcholení těch 7 let předtím, já to tím neomlouvám ale zdůvodňuji.
    Tady nejde o nějákou pomstu ale o to, že kdyby se to neprovedlo, řešíme tady možná doted konflikt podobný například tomu izraelsko - palestinskému.,
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    aha, začali ji "němci" a protože vinu za válku nese národ, mohli být na základě své národní příslušnosti, své "rasy" vyhnáni. 20 - 30 tisíc jich přitom umřelo, ale co, když se kácí les, létají přece třísky, mohli dopadnout ještě hůř... neměli se holt narodit jako němci, to byla jejich vina. tak to je přesně to, o čem tady píšu.



    ok, zbytek nemá smysl, nemám ani čas, ani náladu... dík ale, žes mi poskytl důkaz, že je potřeba o tom furt mluvit.
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    No to je prostě věc názoru, podle mě (ale já jsem člověk kterej ty informace vyhledává, což je podle mě další problém, nečekat než mi to někdo naservíruje) je takovejch informací spousty, stejně tak jako TV a Rozhlasových pořadů a to jak co se týče českejch kolaborantů, romů nebo třeba německých antifašistů a odsunu. Židé jsou kapoitola sama o sobě, že se jejich holocaustu nikdo nevěnuje, to promin, ale tomu se už snad ani víc věnovat nedá, co se týče romů, to máš pravdu, nevěnuje se tomu taková pozornost jaká by se mohla věnovat ale je toho porád víc a víc a nemyslím si že by se něják přehlíželi. Účast státníků pro mě není měřítko.

    Lidice, jsou prostě mementem války (ze kterýho dělali memnto už nacisté) a stali se jakýmsi symbolem, ale stejně tak jako je můžeš dát do roviny s Ležáky a Ploštinou, o těch se taky nemlůuví tolik, kolik by si každej představoval.
    To s učebnicema jsem nepochopil, 2. sv. válka se na základních a středních školách nebere (možná na gymplu ale to je budoucnost národa, ty žádný učebnice nepotřebujou :-) ).
    Jenom pár bolševickejch pošuků odmítá zločiny při odsunu, já myslím že jsou i dost zdokumentované a že se jim věnuje i dosta badatelů, ale prostě názor společnosti (a myslím si že správný) je prostě že "ano, stalo se, ale válka je válka, my jí nezačli a nevyhnat je by byla osudná chyba, vzhledem k tomu kolik lidí se přesunovalo to dopadlo ještě dobře".

    Sudetoněmecký spolek je politický hlavně v tom směru, že lobuje u politických stran, své ovečky směruje na volení jim nakloněné strany atp. což podle mě přesahuje tradiční hurá definici "i hovno je politické".
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    vlastně, když to úplně zjednoduším, mluví se o tom, srovnejme si ale (a záměrně trochu přeháním), jak se připomínají postoloprty a jak lidice. a ti pamětníci, ti jsou jistě na obou stranách
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    hm, to sem zas něco začal...

    Ano, mluví se o tom víc a jinak než před rokem 89. Přesto je pořád způsob, jakým se tady vzpomíná na mrtvé Čechy, resp. Židy a na Romy, je dost odlišný. Ať už třeba na úrovní účasti státníků, školních učebnic nebo běžné lidové paměti. Stejně tak je pořád nejdominantnější vyprávění českých dějin jako dějiny Čechů v Čechách. Co se českých Němců týče, odkázal bych opět i na dvě nejnacionalističtější strany v parlamentu, tedy ods a ksčm, i třeba opět lidovou paměť.

    Ředitel památníku jistě pamětník není, ze své pozice by rozhodně mohl dělat více. Když to řeknu pateticky, nepřipomínáme si doufám hlavně (/neměli bychom si připomínat), že Němci zabili Čechy, ale že člověk způsobil příkoří druhému na základě jeho rasy, národnosti... Jeho výrok (a ano, může být médii poupravený), jde daleko za "my to chápem, my bychom byli pro, pozor ale na pamětníky".

    Sudetský sdružení je de facto občanský sdružení lidí vyhnaných z Čech a jejich potomků. Někteří z nich (nebo jejich příbuzní) si zažili i horší násilí. Je v něm jistě více křídel, jistě mnozí u nich byli ve válce ve straně, jistě jsou/byli tam i aktivní nacisté. A ano, občanské sdružení je politické, vždy a všude.
    (a snad si tu nebudeme hrát hru na množství obětí, ono by to vlastně navíc vůbec nebylo tak jednoznačné)
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    JAKUBV: O tom jak se na holocaustu podíleli čeští četníci a civilové se mluví už docela dost, nechápu tuhle potřebu dělat z něčeho něco o čem se nemluví, stejně tak jako se dnes otevřeně mluví o poválečných zločinech, je tam jasně řečeno že je to z důvodu neotevírání ran pamětníků tak snad těch pár let než umřou zvládnou počkat a pak si ten darek od sudetáků (btw.: to sudetacký sdruzení je regulerni politickej spolek, žádnej klub žen znásilněnejch při odsunutí to by taky mělo být bráno v potaz) vzít.

    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    sice kvalita umění nebude asi nic moc, nicméně imbecilnost šéfa památníku lidice, pod který spadají třeba i lety, je dvacet let poté, co se o tom začalo veřejně diskutovat, šokující. o nutnosti "lustrovat" toho kubíka, jestli byl vlastenecky uvědomělý, ani nemluvě... to se pak těžko začne z těchto míst i třeba mluvit o podílů českých úřadů a četníků na holokaustu romů - to přece udělal ten kubík a ostatní sudeťáci - nebo o nebezpečnosti jakékoliv kolektivní viny. ale házím to sem hlavně proto, že bude opět vtipné sledovat naši ministryni kultury

    Unikátní projekt rozdělil Lidice. Místním vadí sponzor - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=745199
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam