• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Jak se vede, Chalupecký? | Školská 28
    http://skolska28.cz/jak-se-vede-chalupecky

    út 16.12. - 19:00
    Veřejná debata o současné podobě Ceny Jindřicha Chalupeckého a její reflexi na domácí umělecké scéně. Diskuzi bude moderovat Milena Bartlová a organizují ji Martin Kohout, Lucia Sceranková a Roman Štětina. Diskuse bude otevřená všem přítomným.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    https://vimeo.com/113989112

    ZITRA KREST KNIHY V RAMCI VYSTAVY XENOFILIA V NTK
    pondeli 15.12. od 18:00

    Institut kritických studií, Antifašistická akce a Československá anarchistická federace vydávají novou knihu Paula Polanskyho Tábor smrti Lety: Vyšetřování začíná (1992-1995)

    Koncetrační tábor Lety u Písku, určený pro osoby žijící cikánským způsobem, řízený a spravovaný výhradně Čechy, je stále rozepsanou kapitolou z dějin českého anticiganismu. Jedná se o nepohodlný příběh, který měl zůstat zapomenut. Příběh českých správců, bachařů i úředníků protektorátu, kteří nebyli jen oběťmi, ale i viníky. Příběh holokaustu Romů, který zorganizovali Češi. V nové knize jím provází americký spisovatel a badatel Paul Polansky – osoba v Česku nepohodlná stejně jako příběh samotný.

    Byl to právě Paul Polansky, který na počátku turbulentních 90. let příběh koncentráku v Letech náhodou objevil. V archivech objevil šokující dokumenty a sesbíral příběhy přeživších, které jsou politicky nepohodlné a pro mnohé aktéry i kompromitující. Vyslal do veřejného prostoru porevolučního Česka vlaštovku v naději, že se jí někdo chopí a výzkum dokončí. Dosud se tak nestalo. Mezitím přeživší umírali bez morálního odškodnění a správci a bachaři tábora zase bez potrestání. Ostuda trvá dodnes – u místa tábora stojí vepřín.

    Kniha Tábor smrti Lety strhující formou deníkových záznamů autora přibližuje postupné objevování pravdy o koncentráku, a zároveň ukazuje peripetie, kterými Polansky prošel, když se snažil z Let udělat politický problém. Příběhy obětí a viníků z Let se v knize mísí s příběhy vysloužilých i aktivních politiků, disidentů, diplomatů i vrcholových úředníků státu, kteří měli a mají na osud Let rozhodující vliv.

    Knihu vydává v prosinci 2014 Institut kritických studií spolu s Antifašistickou akcí (AFA) a Československou anarchistickou federací (ČSAF). Křest knihy proběhne 15. prosince v prostorách galerie Národní technické knihovny v Dejvicích v Praze za účasti autora v rámci výstavy Xenofilia.

    Veškerý výtěžek z prodeje knihy bude věnován na kampaň za okamžité zrušení vepřína u místa bývalého koncentračního tábora v Letech.

    Paul Polansky — Tábor smrti Lety: Vyšetřování začíná
    http://www.lety.info/cs/

    https://www.facebook.com/events/1030903516935366/

    https://www.youtube.com/watch?v=0VwPh9LfJR4
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    MTO: aha, hm, ok... :-)
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Protiextremistické se připravuje na dnešní demošku
    https://vimeo.com/114413851
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    MTO
    MTO --- ---
    ADAMIRA: tak to urcite :-)

    myslim ze nas z venku vidi presne

    Česká republika jako tragický vtip | 12. 12. 2014 | Jan Čulík | Britské listy
    http://blisty.cz/art/75812.html

    "Důležitá témata, jako například proč je parazitismem exekutorů postiženo deset procent obyvatelstva České republiky, kteří jsou existenčně likvidováni, anebo proč režim ignoruje zoufalé volání nemocných a chudých lidí, se neřeší. Vůči nim obsesivní diskutéři o významu Václava Havla či o "nepřijatelnosti" Miloše Zemana zůstávají kupodivu v naprostém nezájmu. "
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MTO: ja myslim ze s tebou v cele a s pisni na rtech nema stat sanci... :)
    MTO
    MTO --- ---
    JAKUBV: nezlob se,ale uz toho nechame, jo? me vubec nezajima kdo je u kde jaky partaje, nebo je buhvijakej sociolog. okamura? si asi necet co pisu? hele doufam ze pristi volby budou pod 30 procent a bude jasno :-D

    snad zitra kliniku podpori co nejvic lidi. crome me nema rad i kdyz sem mu do oci nevidel. s RB sme se potkali

    MTO:

    [ RAVEBOY @ KLIniKA /patek 12. 12. vyroba transparentu na DEMO v 19:45 SALE ]

    NEVYMRDAJ/MAME ZKUSENOSTI
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    MTO: teď už to malinko ot asi jsme, nicméně:
    takzvaný "odsun" byl etnickou čistkou, která byla založena na presumpci viny na základě etnicity, kdy bylo dokonce trestné se s někým, kdo má německou krev, přátelit. šlo o převrácení a využití nacistického pojetí občanství. aktualní je to v tom, že u nás stále velká část lidí spojuje etnicitu s občanstvím, nebezpečné v tom, že když uznáme, že za jistých okolností je etnická čistka oprávněná, nesmíme se divit, že tu okamura a další navrhují "odsun" romů, kteří tu jsou také jako "hosté". rozhodně však není aktuální v tom, že by tu někdo mohl někomu brát majetek. to je jen dost primitivní strašení, na které bohužel někdo pořád slyší, je ale typické pro konzervativně-nacionální část naší levice. keller je sice zajímavej sociolog, jeho politické názory jsou ale pro mne občas dost problematické. LP pak hledat nechci, na svých stránkách má ale třeba tohle: http://stop-cirkevnim-restitucim.cz/images/komiks.jpg

    KS se pak do čech rozhodně nevrátil kvůli dekretům. dá se na něm mnohé kritizovat, tohle jsou ale taky dost primitivní útoky - jedna část majetku mu byla zabavena po únoru (tu dostal nazpět), majetek druhé větve byl pak zabaven ještě před únorem speciálním zákonem (tzv. lex schwarzenberg), právě proto, že se na jeho otce ani strýce dekrety nevztahovaly (jeho otec má vyznamenání z květnového povstání, to by šlo těžko), tu nazpět nedostal. taky se nedá říct, že by katolická církev jako celek někoho ukrývala, ale našlo by se pár funkcionářů kteří tak činili
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    DEMONSTRACE NA PODPORU AUTONOMNÍHO CENTRA KLINIKA_2
    https://vimeo.com/114335212
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    Popřít sama sebe jak ? vymezit se kam ? představovat co ? Umění, ktery popře samo sebe, čímž se vymezí a bude tak konečně představovat umění, za který se dosud jen vydává.

    Miluju tyhle převratný protisystémový hity :-)
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    SJZD: "před uměním stojí zásadní úkol" ... to máš ze Zdeňka Nejedlého? Musím tě zklamat, ale pro mně angažovaným uměním svět nekončí, mě zajímají všechny způsoby jak být s uměním a stát jako takový nepovažuju za apriori zlo, já mám problém hlavně s oligarchií. Dělal jsem předtím kurátora v nestátní galerii NoD a byl jsem vyhozen za politickou výstavu, ve vědecké knihovně mi do toho, budeš se možná divit, vůbec nikdo nemluví. Ale především - já tam nedělám primárně angažované výstavy, můj obzor je trochu širší.
    SJZD
    SJZD --- ---
    pro gumicku komara:

    uz chapes k cemu slouzi umeni?
    hrouti se ti svet co?....
    a mas z toho strach ...
    tvoje cenzura me motivuje ale za to si muzes sam.
    dycky me to tu dokazalo pobavit a ty mi takle lejes vodu na mlejn

    nenapadlo vas ze spojeni KURATOR ve STATNI galerii a ANGAZOVANEJ umelec trochu smrdi....,

    !!!UMENI JE SCHVALENY!! .... uz chaopes co to znamena vid?....

    mozna si to pochopil uz pred casem jen sis to nechtel pripustit a narusit tak svuj konformni luxus.

    UMENI V SYSTEMU SLOUZI JAKO NASTROJ MANIPULACE ABY VYTVARELO FALESNEJ POCIT SVOBODY A TIM POTLACOVALO JAKYKOLI FORMY ODPORU.


    PRED UMENIM RESP. TIM CO JE ZA NEJ POVAZOVANY STOJI ZASADNI UKOL. A TO JE POPRIT SAMA SEBE JEN TAK SE BUDE MOC VYMEZIT A PREDSTAVOVAT TO ZAC SE NINI VYDAVA!

    ZAKAZTE UMENI! to je vas budouci ukol kerej prispeje k revolucnim tendencim ve spolecnosti kera je dnes vnitrne vyplachla. bez motivu na zmenu tak tupe kraci do vlastniho otroctvi... A TO VSE ZA PRISPENI TVYHO A TOBE PODOBNEJM.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    DEMONSTRACE NA PODPORU AUTONOMNÍHO CENTRA KLINIKA
    https://vimeo.com/114309729
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    MTO
    MTO --- ---
    JAKUBV: protoze Keller pouziva rozum. o co jinyho s jeho prichodem do CR slo? o prolomeni benesovych dekretu pro par vyvolenych, a samozrejme cirkevni restituce...
    cirkev a slechta jedno jsou :-)

    prosim dohledej mi co LP presne psala o sudetskch nemcich. zil sem na klinovci a ted v podsumavi. to tema me zajima. mam tu i auditko.
    [ Sudety - nejen v obrazech... ]

    ja mam pocit ze tam bylo spis neco ve smyslu ze katalicka cirkev ukryvala nacisty behem a po valce
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    MTO: nechápu, co nechápeš - záměrně se ptaj lidí, kteří řeknou něco skandálního (o romech třeba krásně mluví "levicový" senátor doubrava nebo tomio). lenka procházková pak spojila vatikán se sudetskými němci, v tom není nijak originální, podobně fungovala státně socialistická propaganda. podobně mluvil i pan europoslanec keller, který varoval, že když zvolíme KS, po církevních restitucích přijdou další a majetek se vrátím těm ošklivým němcům

    co se týká KS staršího, o něm se ví, že byl nahnědlej (ale dolfusovsky, ne nacisticky), s těmi lety to je, co já vím, docela sporné. nevylučuji to, ale vycházel bych i z jinejch zdrojů než z polanského. tábor byl zřízen totiž těsně před okupací, romský se z něho stal v roce 42. celkově mi přijde plodnější upozorňovat na rasismus a odpovědnost celé společnosti (včetně etnického nacionalismu poválečného), než vyzývat k omluvě již značně vyčpělého exponenta pravice, i když jeho otec zřejmě menší či větší odpovědnost měl (dost možná za zřízení kárného tábora v roce 39, za spolupráci s nacisty bych zrovna jeho ale rozhodně neobviňoval)
    MTO
    MTO --- ---
    What is Activism | Permanent Culture Now
    http://www.permanentculturenow.com/what-is-activism/
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    Arnošt Novák: Každé město potřebuje svoji Kliniku - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/19306-kazde-mesto-potrebuje-svoji-kliniku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam