• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!

    PIVO: Kudy teče, tudy léčí...


    Pokud chcete sdělit, že je někde dobré/špatné pivo, uveďte i důvod, který vás k takovému závěru vede. Nahlédněte na rozcestník na nástěnce tohoto klubu, inspirujte se při hledání pivka dobrého, dodejte tipy vlastní...


    Kluby sžízněné:
    Nejen pivem živ je pivomilec, dopřejte si:
    [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    Pivo na čerstvém vzduchu chutná nejlíp: [ PIVO NA ČISTÉM VZDUCHU - pivní zahrádky, pivní festivaly, nekuřácké hospody ]

    rozbalit záhlaví
    BUKIN
    BUKIN --- ---
    KACIR: A že se plzeň jmenuje Pilsner Urquell tě nesere? :-)
    KACIR
    KACIR --- ---
    HERRICH: Pokud je to náchodskej Weizenbier, tak ten m i chutná dost a sere mě jen ten skopčáckej název :-)))
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    jojo dětenické pivo je mnam.o)
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    AXUOH: to je podle starejch pojmu, ktery uz neska jsou imho uplne mimo, protoze svrchni kvaseni se temer nepouziva a dneska to jesi je svrchne nebo spodne na tom nic nemeni, hlavni je aby melo obsah zivy kultury;)

    weisse bier je predevsim z psenice, to je ten hlavni rozdil a proto se tam pouziva svrchni kvaseni, kazdopadne doporucuju abyste to ochutnali a pak uz nebudete chtit, teda aspon me weisse vubec nechutna......ma to dost divnej vocas
    AXUOH
    AXUOH --- ---
    ono je taky dobry dat si bacha na pojmy kvasnicovy x nefiltrovany pivo, v tomhle bejva zmatek..to, co je v detenicich je nejspis nefiltrovany, cili normalne spodne kvaseny, akorat bez filtrace...zato kvasnicovy by melo bejt svrchne kvaseny - viz nachodskej weizen a vubec vsechny ty bavorsky weizen a weisse...
    jinak docela pekny pojednani o kvasnicovym pivu je tady http://pivni.info/kvas.htm
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    bezny je ze to ma alkohol...v uvozovkach je to meziprodukt, takze se delaj vsemozny stupnovitosti
    a pouzivaj prenosny buhvico na objednavani, pocitani a kasirovani
    KACIR
    KACIR --- ---
    Jasně, tejden je fakt docela málo :-) Myslel jsem, co je běžnější, jestli silnější nebo slabší...
    Mimochodem mě v Dětenicích pobavilo, jak všechno dělaj docela tradičně, ale na hospodu to pivo vozej v KEG sudech, protože je to nejjednodušší :-)
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    kasnicovy pivo muze bejt i nealko, jde jen o to, ze neni zbaveny kvasnic, coz se dela redevsim filtraci, ale i pasterizaci a to predevsim kvuli trvanlivosti
    KACIR
    KACIR --- ---
    Uhni ochechule, sedláku, co budeš chlastat ... :-))) Konec konců, malej report z vejletu je tady No a ten nakládanej hermouš byl geniální a já blbec si ho nevyfotil...
    Hele, jak to je u kvasnicovejch piv s množstvím alkoholu? Bejvá vyšší nebo nižší než u klasiky?
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    a k žrádlu si dáte co?!?
    KACIR
    KACIR --- ---
    HERRICH: Jo, dobrej podnik, sice je to hodně turistický, ale fakt dotažený... Určitě se někdy zas vypravíme...
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    a hlavne v ty hospode to zije;)
    KACIR
    KACIR --- ---
    A ještě dodám, že je nefiltrované a nepasterované a trvanlivost je pohých sedm dní...
    KACIR
    KACIR --- ---
    Zkušenost z minulého víkendu: Dětenické pivo (k dostání jen v místní středověké krčmě) je dobré, má docela plnou chuť a podezřele málo alkoholu...

    HERRICH
    HERRICH --- ---
    FRANCIMOR: bacha , ty kvasinky to nemusej vydrzet, ale pokud to nezmrazis, ak ti neumrou=kdyz ti to nebude kvysit tak jen zvedni teplotu
    FRANCIMOR: se svrchnim kvasenim nemam zkusenost, zato se spodnim jo......jde o dva zpusoby klasickej (8-11C) a v cylindrokonickych tancich (11-14C vyssi teplota je pouze kvuli rychlost prokvaseni, nema vliv na kvalitu ba naopak)
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    nasel jsem toho malo:

    Podle způsobu kvašení je možno dále dělit piva na svrchně nebo spodně kvašená. Zatímco svrchní kvašení probíhá při 15 – 20 ºC a s využitím kvasinek Saccharomyces cerevisiae subsp. cerevisiae popř. spontánní mikroflóry mléčných nebo octových bakterií, spodní kvašení probíhá při teplotách nižších (8 – 14 ºC) a s použitím kvasinek Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum (carlsbergensis):

    http://www.fazole.cz/platek/art.asp?id=6123
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    HERRICH: ........budu varit druhou varku,zkusim kvasit pri nizsi teplote a dyl...
    Pivo co jsem uvaril posledne je dobry,ale este asi potrebuje dozrat.Pena se neudrzi moc dlouho..zraje zatim jen dva tejdny,ale uz sem ochutnaval...nedalo mi to :)
    rad bych se dozvedel neco vice o tech kvasnicich...
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    az vypadnu z lazaretu, tak ti k tomu napisu vic, ted nejak nemam naladu do toho tady tukat, kazdopadne kvasnice co sem o nich mluvil, ty u vas stopro nesezenes.
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    HERRICH: 14:46 a u vas je ted 6:46.Problem je ze ja nejsem na netu .Bydlim v podhuri za Melbourne a k nam do pralesa vede jenom telefon coz je hrozne pomali :)
    Jedu obcas do mestecka s laptomem sednu na lavicku a dve hodky surfuju nez mi dojde baterka :)
    Rad bych pristi var zkusil klasickou metodou,zkusim se ve specializovany prodejne zeptat na kvasinky,mohl bys mi upresnit to deleni nak jsem to z tech zkratek nepochopil.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    dalo by se to tak rict ;) ovsem co se domaci vyroby tyce, zkouseli jsme to akorat ve skole ale stejne jsme k tomu meli mikropivovarnicky vybaveni a postupy klasicky, coz se u toho tvyho pripadurict neda...ted lsem prez pda tak az budu nekdy v noci onlajn, muzem hodit debatku (btwjakej mas casovej posun?)
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    HERRICH: super takze odbornik na slovo vzaty :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam