• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    bezny je ze to ma alkohol...v uvozovkach je to meziprodukt, takze se delaj vsemozny stupnovitosti
    a pouzivaj prenosny buhvico na objednavani, pocitani a kasirovani
    KACIR
    KACIR --- ---
    Jasně, tejden je fakt docela málo :-) Myslel jsem, co je běžnější, jestli silnější nebo slabší...
    Mimochodem mě v Dětenicích pobavilo, jak všechno dělaj docela tradičně, ale na hospodu to pivo vozej v KEG sudech, protože je to nejjednodušší :-)
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    kasnicovy pivo muze bejt i nealko, jde jen o to, ze neni zbaveny kvasnic, coz se dela redevsim filtraci, ale i pasterizaci a to predevsim kvuli trvanlivosti
    KACIR
    KACIR --- ---
    Uhni ochechule, sedláku, co budeš chlastat ... :-))) Konec konců, malej report z vejletu je tady No a ten nakládanej hermouš byl geniální a já blbec si ho nevyfotil...
    Hele, jak to je u kvasnicovejch piv s množstvím alkoholu? Bejvá vyšší nebo nižší než u klasiky?
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    a k žrádlu si dáte co?!?
    KACIR
    KACIR --- ---
    HERRICH: Jo, dobrej podnik, sice je to hodně turistický, ale fakt dotažený... Určitě se někdy zas vypravíme...
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    a hlavne v ty hospode to zije;)
    KACIR
    KACIR --- ---
    A ještě dodám, že je nefiltrované a nepasterované a trvanlivost je pohých sedm dní...
    KACIR
    KACIR --- ---
    Zkušenost z minulého víkendu: Dětenické pivo (k dostání jen v místní středověké krčmě) je dobré, má docela plnou chuť a podezřele málo alkoholu...

    HERRICH
    HERRICH --- ---
    FRANCIMOR: bacha , ty kvasinky to nemusej vydrzet, ale pokud to nezmrazis, ak ti neumrou=kdyz ti to nebude kvysit tak jen zvedni teplotu
    FRANCIMOR: se svrchnim kvasenim nemam zkusenost, zato se spodnim jo......jde o dva zpusoby klasickej (8-11C) a v cylindrokonickych tancich (11-14C vyssi teplota je pouze kvuli rychlost prokvaseni, nema vliv na kvalitu ba naopak)
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    nasel jsem toho malo:

    Podle způsobu kvašení je možno dále dělit piva na svrchně nebo spodně kvašená. Zatímco svrchní kvašení probíhá při 15 – 20 ºC a s využitím kvasinek Saccharomyces cerevisiae subsp. cerevisiae popř. spontánní mikroflóry mléčných nebo octových bakterií, spodní kvašení probíhá při teplotách nižších (8 – 14 ºC) a s použitím kvasinek Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum (carlsbergensis):

    http://www.fazole.cz/platek/art.asp?id=6123
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    HERRICH: ........budu varit druhou varku,zkusim kvasit pri nizsi teplote a dyl...
    Pivo co jsem uvaril posledne je dobry,ale este asi potrebuje dozrat.Pena se neudrzi moc dlouho..zraje zatim jen dva tejdny,ale uz sem ochutnaval...nedalo mi to :)
    rad bych se dozvedel neco vice o tech kvasnicich...
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    az vypadnu z lazaretu, tak ti k tomu napisu vic, ted nejak nemam naladu do toho tady tukat, kazdopadne kvasnice co sem o nich mluvil, ty u vas stopro nesezenes.
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    HERRICH: 14:46 a u vas je ted 6:46.Problem je ze ja nejsem na netu .Bydlim v podhuri za Melbourne a k nam do pralesa vede jenom telefon coz je hrozne pomali :)
    Jedu obcas do mestecka s laptomem sednu na lavicku a dve hodky surfuju nez mi dojde baterka :)
    Rad bych pristi var zkusil klasickou metodou,zkusim se ve specializovany prodejne zeptat na kvasinky,mohl bys mi upresnit to deleni nak jsem to z tech zkratek nepochopil.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    dalo by se to tak rict ;) ovsem co se domaci vyroby tyce, zkouseli jsme to akorat ve skole ale stejne jsme k tomu meli mikropivovarnicky vybaveni a postupy klasicky, coz se u toho tvyho pripadurict neda...ted lsem prez pda tak az budu nekdy v noci onlajn, muzem hodit debatku (btwjakej mas casovej posun?)
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    HERRICH: super takze odbornik na slovo vzaty :)
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    nevim jesi se tomu da rikat varba po domacku, ale bydlim v pivovare;)
    jinak jsem to studoval
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    HERRICH: hmmm takze pomalejsi kvaseni je lepsi.pristi varku teda zkusim kvasit pei nizzsi teplote.Vyvedlo me z miry ze to neprobublavalo ten probublovac (nevim jak se tomu odborne rika)
    kazdopadne diky za nahled odbornika.
    ty taky varis pivo po domacku?
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    to ze to nekvasi se jenom zda, jde jen o zpomaleny proces, cim pomalejsi, tim delsi ale kvalitnejsi kvaseni, pri vyssich teplotach ty kvasinky kazdopadne tvorej desny kvantum sracek, ktery nejsou moc dobry, a muzou zanechavat pivu pachute

    kazdopadne o tom kmenu kvasinek to riözhodne je, vim hounu, jak jsou ty australsky slechteny, zeano;), tedy postupuj dle navodu
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    HERRICH: hmm zajimavy je ze mi to pri teplote pod 20C prestalo kvasit.Zalezi asi na druhu kvasinek ze jo?Nebo co je hlavnim urcujicim faktorem pro kvasici teplotu?
    kvasil jsem tyden pri teplote 23C a vcera jsem natocil pivo do lahvi s pridavkem cukru(glukozi) zazatkoval a prave probiha druhe kvaseni pri teplote asi 20C.
    nestacil jsem to vyfotit mel jsem docela nabitej program...to vis s detma se obcas casu moc nedostava :)
    vyfotim pristi varku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam