• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    Je pravda, že mnoho pseudonovinářů a podobnejch mediálních mrdek se o to teď bude delší dobu votírat. Budou vopakovat furt to samý aniž by udělali svůj test nebo to aspoň nějak vysvětlili.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYPNOGEN: jak se to vyuzije uvidis v nasledujich mesich, hlavne letnich, proto to prislo ted. je to proste kampan, jejiz zdeleni bude podprahove znamenat to, ze je lepsi pit chcanky bez plisne misto kvalitniho piva, protoze v nem ta plisen muze byt. sacuju to na to ze se za par dnu tydnu objevi nazory radoby odborniku, kteri budou brojit proti nepasterovanym a nefiltrovanym pivum prave z odkazem na tento test. schvalne jestli se pletu, budu to take sledovat a budu sem pak davat relevatni veci k tomu.
    v tomto pripade by pak vubec nezalezelo na svijanech ale na baliku vsech mensich pivovaru, ktere zacinaji byt vseobecne v kurzu a je potreba jim pristrihnout kridla... (dle tech velkych ovsem)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    KACIR: kdyby raději ti kokoti začli chodit zase do hospod :(
    KACIR
    KACIR --- ---
    HYPNOGEN: To jsou všechno nepodložené úvahy, ale vždy je bezpečnější útočit na malé a střední, než na srovnatelně velké, které disponují podobnou palebnou silou :-)
    A komu to vše prospěje? Kdo ví... Už včera jsem četl hlášky typu "v lahváčích je plíseň, budme raději kupovat PET?"
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    KACIR: no dobře... ale teoretický efekt nějakého skandálu na tyhle malé (ač rostoucí) hráče by znamenal pokles podílu o nějaké desetiny procenta (o které by se stejně museli rozdělit s Heinekenem a Molsonem).. kdežto při osočení někoho většího by mohli cosi vytěžit daleko reálněji.
    INTEGER
    INTEGER --- ---
    KACIR: dTest uz radeji beru s nadhledem. Uz drive u testu eshopu se ukazalo, ze jejich testy jsou minimalne zpochybnitelne. Jak se pozdeji ukazalo cely test spocival jen v tom, ze si precetli obchodni podminky, ale skutecne nenakoupili. Samozrejme, ze kdyz se poskozeny eshop ptal, jak test probihal, tak dlouho nebylo mozne dobrat se odpovedi.
    Bohuzel spolecnost, ktera se snazi byt odbornikem na cokoli, dopada tak, ze neni skutecnym odbornikem vlastne na nic a testy jsou predevsim povrchni a nevypovidajici.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KACIR:hledal bych vubec, z jakeho zdroje ty testovane vyrobky byly. mozna by se pak zjistilo, ze to bylo treba spatnym skladovanim, cimz by teoreticky vic utrpela poctivejsi piva nez chemky. proto taky maji ta lepsi piva vyrazne nizsi trvanlivost, kdyz nebyvaji pasterovana nebo filtrovana
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KACIR: to neni prave jenom o celkove vystavu, ale o trendech a to detailne na vsechny ruzny podruhy, proto pisu analyzu (a myslim detailni analyzu), protoze jinak nezjistis, cim presne jim dotycne pivovary slapou na kuri oko
    KACIR
    KACIR --- ---
    ANDY_WARHOL: Svijanům stoupá výstav a prodej, Vyškovu taky, Náchod ale netuším...
    KACIR
    KACIR --- ---
    HYPNOGEN: Test DNES vyzdvihnul přísadu tetrahop v svijanským pivu, pak vyšel SAB s kampaní za čisté pivo bez přísad tak rychle, že to museli mít předem připravený a načasovaný na výsledek testu. Ale ten test měl pravdu, Svijany ho fakt s klidným svědomím přidávaj, je to nějakej výtažek z chmele, povolenej je, ničemu neškodí, tak proč by ne.
    Test dTestu taky nebude zcela vymyšlenej, tolik nikdo nezaplatí, aby se dTest dopustil podvodu, to je levnější protlačit nějaký pomluvy jinam. Ale pokud je to fér, proč nezveřejnili, kde ty testy dělali? Akreditovaná laboratoř, kam to poslali ze Svijan, nenašla nic moc, to je přece divný. Nějaký výkyvy jsou možný, ale takový jsou na pováženou...
    U toho Náchoda mě zaujalo, že jedno pivo má hrozně moc, druhý z téhož pivovaru skoro nic. Jasně, používá se víc sladů v jednom pivovaru, ale i tak je to divný...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYPNOGEN: na to by ti odpovedela anlyza zmeny podilu na trhu. ja ji nevidel, ale podle me v tom neco takoveho musi byt...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    KACIR: ale proc (by) SAB napadal zrovna Svijany a nejaky Nachod?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KACIR: takze slad se tedy da jednoznacne vyloucit. asi to opravdu vypada na nejaky zaplaceny utok. ja sem si dtestu predtim nevsimal, mel sem ho vzdycky za seriozni vec, ktera ma pomahat lidem, pokud klesli na takovou uroven, kdy se nechavaji uplacet, je to teda sila...
    KACIR
    KACIR --- ---
    K mykotoxinům v pivu:
    Mezi propadákama i vítězama testu jsou piva z Náchoda - není to divný, že by jeden pivovar měl jen v části produkce takovej sajrajt?
    Čistej je podle nich Samson, kterej ale před dvěma lety měl problémy s dodržováním receptur a kolísal ve kvalitě, no třeba se zlapšili...
    Vyjádření Českého svazu pivovarů a sladoven: http://www.ceske-pivo.cz/stanovisko-ceskeho-svazu-pivovaru-sladoven-k-zverejnenemu-clanku-v-casopisu-dtest-mykotoxiny-v-piv-0
    Vyjádření Pivovaru Svijany http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/novinky-a-akce/novinky/117-mykotoxiny-ve-svijanskem-pivu - zajímavá je informace, že dTest odmítl zveřejnit, která laboratoř ten test dělala. Po testu v MlaDNESfrontě, kde si Plzeň pravděpodobně zaplatila útok na Svijany skrze kritiku Tetrahopu, tuším i tady nějakou nekalost...

    A jen tak mimochodem, před pár lety se dTest u mě odepsal na testu CD přehrávačů - jediný, co byli schopni změřit a hodnotit, byla spotřeba, protože kvalitu reprodukce nebyli schopni posoudit, přitom mezi testovanejma strojema kritik audiofilskýho časopisu slyšel nebetyčný rozdíly...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    dostal jsem teď vzorek od houmbrewářů z měšic (myslim), tak jsem zvědavej, večír to otestuju
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    někdo v sobotu do kostelce?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: i když blbost. protože ty toxiny by zabili nejspíš i kvasinky a minimálně výrazně zpomalily kvaseni. ale možná záleží na koncentraci. pokud je norma pro lidi hodně nízká možná by to mnozsti co tam našli kvašení ne ovlivnilo natolik aby to bylo poznat
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYPNOGEN: porad mi z toho vychází ze to bud bylo ze sladu nebo z tech flasek. protože během vaření si davaj dost majzla.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    ANDY_WARHOL: ano, pravda.
    pokud vim, tak se defaultne nikde ve vyrobe mykotoxiny nemeri. po primarnim kvaseni by se to mohlo poznat opet jen senzoricky a pri podezreni by to pivo slo na detailni rozbor. nicmene mam pocit, ze pokud se ti plisen rozvine nejakym zpusobem pred kvasenim, tak to kvaseni zpomali nebo az zasavi.. a to by se pak projevilo na urcitych atributech, ktere se normalne meri
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYPNOGEN: ja to video taky nevidel, ale uz davno vim, ze plisen je hlavne nebezpecna protoze produkuje toxiny a ty toxiny se narozdil od bakterii tak snadno neznici treba dezinfekci (tedy ani alkoholem a vubec prostredim v pivu). proto na plisne nestaci pouzit jen dezinfekci i kdyz tim samotnou plisen znicis. ale proste ten zasazeny produkt uz nemuzes spotrebovat. ani piva pasterovana tedy v tomto ohledu nemohou byt bezpecna. jedina sance je zabranit vzniku plisni od sameho zacatku do konce. a jestli kontroluji slad jenom senzoricky, tak to bych chtel videt jak poznaj ze to neni plesnivy, kdyz to proste nemusi byt videt ani citit, ovsem zmerit toxiny se daji...
    ale moznosti jak se muze dostat plisen a tedy toxiny z ni do piva je vic. napriklad takove prvotni kvaseni, pokud nebudou dodrzovat poradne hygienu, dovedu si predstavit, ze se to tam uchytit muze a nez to alkohol zahubi, vyprodukuje to dost jedu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam