• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUNKEJT: pivařka řiká (lovim to z paměti, možná nejsem uplně přesnej), že chladovej zákal je to, že se bílkoviny, který normálně jsou rozptýlený, ale neviditelný chladem zhustěj a zviditelněj. Pokud je nechceš, doporučuje se setrvání na mám pocit peptonizační teplotě (45°) nějakej čas. Což ale může bejt trochu průšvih, pokud vaříš v nějakejch automatech s tepelnou pojistkou. Pokud sypeš do nižších teplot, může ti to pak dole houstnout a mezi cca 50-60 než se to rozpustí, vypínat hrnec. Což je moje zkušenost s klarstein mundschenk, skoro pokaždý, když vařim pšenici, ta se kvůli prekurzorům banánový chuti sype už tak kolem 35°. Ostatní sypu 55° a není s tim problém, chladovej zákal jsem ještě u ničeho neměl. Když je to čirý, zustane to čirý. Mám pocit, že by se to mělo dát řešit i protaflocem, nebo mechem.
    PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    Na téma zákalu se mi stala zajímavá věc - Dělal jsem summer ale, dost nachmelenej s dry hop, bez cold crash. Druhotné kvašení na lahvi. Po cca týdnu v lahvích kvasnice sedly na dno a pivo bylo úplně čiré. Když jsem ho však dal do lednice, tak najednou zkalnělo do naprosté mlhy. Je to zajímavý jev, který jsem ještě pořádně neprozkoumal a ani mi ho nikdo pořádně nevysvětlil. Dočetl jsem se něco málo na téma "Chladový zákal", který by měl souviset s proteiny v pivě. Nikde jsem se však nedočetl čim že se to ovlivňuje. Sypání bylo plně sladované - 80% pale ale 15% pšenice 5% cara hell. nebo možná 75/15/10. To asi nehraje roli.
    Nejvíc mě na tom překvapilo, že se kal objevuje až po zachlazení. Na pokojové teplotě bylo pivo naprosto čiré. Žil jsem v tom, že chlazením (jako cold crash) se naopak pomáhá sediment ustálit a ne rozvířit.
    Někdo mi tvrdil, že to může být ovlivněno rmutovacím schématem a setrváváním na jednotlivých stupních. Ale nedokázal mi k tomu dát nějaké relevatnější informace. Je fakt, že jsem nižší cukrotvornou držel hodně dlouho. Při honbě za lehkým pivem s malým tělem jsem byl na 63°C celých 75 minut. A vyšší jsem vzal tak trochu na zastávku, aby se neřeklo. Zcukření samozřejmě bez problémů.
    Chuťově jsem tam nevnímal nějaké vady a opticky mě to taky zas tak netrápí. Spíš mi to přijde jako zajímavý úkaz, který zatím nedokážu uchopit/docílit/odstranit.
    Jinak teda se mi teda u ostatních piv ještě nestalo, aby nedošlo k nějaké mejlce.
    Napadá vás k tomu něco?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A podotýkám, že je to fakt po dh, mám to otestovaný půlením várek. A taky tim, že spodňáky a pšenici, kde to nepoužívám, mám úplně čistý
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: já bych spíš potřeboval vědět, jak se toho zákalu po dh zbavit. Bez dh mám svrchňáky celkem čistý, ale jak dám dh i třeba jen 3g/l, je to kalný a rozmlžuje to ostrost chuti. Ten kal si časem sedne, ale třeba až tak za 2 měsíce a tak z půlky, tak čirý, jako bez dh to neni nikdy
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DOCENT: Díky.
    Btw.jak mi dříve chutnal český nefiltr a brzy se mi přepil, tak mi začaly chutnat hazy IPA a jsem zvědavý, kdy se jich přepiju. A snesu u nich nižší IBU (nevím, zda to tak má být nebo je to jen moje tolerance).
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    GLOBETROTTER: Nefiltrované může být i zcela čiré pivo. Mikrofiltrací se odstraňují zbylé kvasnice, dělá se to kvůli trvanlivosti místo pasterace. Čirost se jinak dosahuje správným sypáním, rmutováním, coldcrashem (kdy sednou kaly s kvasnicemi), několikanásobným odstřelem kvasnic či přetažením do dalšího ležáckého tanku.
    Hazy je označení pro pivo schválně kalné, neprůhledné. Chtěný zákal vzniká buď složením sypání (třeba ovesné vločky), brutálním chmelením za studena (jako u NEIPA) nebo kvasnicemi v kalných pšeničných pivech.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Byl jste někdo v poslední době u Šediváka?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Dá se říci, že hazy je nefiltrované nebo
    -je to mnohem složitější
    - je to úplně něco jiného?
    Díky
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    HAUSNUMERO: Máš v tom slově o "k" méně.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    KOIRA: mas v tom linu tecku navic
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Kdybyste se chtěli podělit o svoje pivní zvyky, je tady jeden průzkum k (mini) pivovarům, tak na cca 3 minuty :) > https://forms.gle/3kPT9GtTHysqX2UdA.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    X_RATED_IDIOT: Díky za tip, ochutnám. A porovnám s tímto:
    Lagunitas IPNA: New Non-Alcoholic Beer, Reviewed | Guys Drinking Beer
    https://www.guysdrinkingbeer.com/lagunitas-ipna-non-alcoholic-ipa/
    což je nad očekáváním dobré. Od průmyslového pivovaru, na rozdíl od tohoto (možná rádoby) craftu, který se nedá pít:
    https://athleticbrewing.com/products/run-wild-ipa-non-alcoholic-6-pack
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já z toho teda cejtim spíš sušený meruňky, než mandarinky a tropický ovoce, ale začala pylová sezona, že :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak jsem to teď ochutnal, na průmysl to nejni špatný, něco z toho trochu leze (asi teda sabro), jen je to taková vodovka. Jenže u výčepního piva s 4,6% abv se asi neni co divit, jen nevim, proč to teda dělaj tak suchý
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    THEFLON: nu proč ne, já teda tuhle produkci nevyhledávám, když chci alko, dám si svý (nealko zatim neumim), ale když člověk potřebuje rychle něco k pití a má po ruce leda konzum... po sabru se kouknu, ještě jsem ho nepoužíval (po pravdě jsem o něm do teď neslyšel), ale zjevně je oblíbený, podle tý ceny
    THEFLON
    THEFLON --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ta IPA jakš takž s odřenýma ušima...zato Radegast Rog IPA je hodně slušná...je z toho cítit Sabro
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A birel už dělá taky ipu. A docela se to dá, něco z toho i trochu leze. Ale s maisels, nebo nějakejma kraftama se to nedá srovnat. Ale na druhou stranu ani cenově :)
    ZAPLO05
    ZAPLO05 --- ---
    PUNKEJT: Zrovna dnska jsem se dival na vas eshop. Určitě něco zkusím :)
    PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    Ahoj parťáci ve varu
    Jdeme s kůží na trh. Po měsících práce (a spoustě várek domácího piva) jsme vytvořili náš vlastní e-shop Pivo a tak s pivními surovinami
    Budeme moc rádi, když náš obchod omrknete https://www.pivoatak.cz
    a abyste nebyli příliš na suchu, přidáváme slevový kód 10 % dolu na celou objednávku ➡️ #atak10%
    Platí až do konce března!
    Děkujeme a dej Bůh štěstí,

    kluci z Pivo a tak
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Musím to teda taky znovu koštnout, jestli se to po pasterizaci ještě vyleželo .. pil jsem jen první sudy nepaster a bylo to drsný. Na první napití si řikám jo super, ale než dopiju půllitr, už mě ta mladinová drsnost začínala srát. Dám tomu šanci, dnes jsem byl u nich v pivotéce, ale zvítězila desítka, litrovka v PET za dvacku :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam