Stale znovu cinim tutez zkusenost a stejne stale se ji vzpiram, nechci uverit, prestoze si na to lze takrka sahnout: naproste vetsine lidi chybi intelektualni svedomi, ba casto jako by se mi zdalo, ze s pozadavkem takoveho svedomi je clovek i v nejlidnatejsich mestech osamely jak na pousti. Kazdy se na tebe podiva cizima ocima a dal uziva svych vah, nazyvaje jedno dobrym, druhe zlym, nikdo se nezacervena, das-li mu znat, ze jeho zavazi nemaji spravnou vahu, - a nikoho to ani nepobouri: mozna se tvym pochybam vysmeji. Chci tim rici: naprosta vetsina lidi nepoklada za opovrzenihodne verit tomu ci onomu a take podle toho zit, aniz si predtim uvedomili posledni a nejjistejsi duvody pro a proti a aniz se aspon dodatecne snazili takove duvody najit, - a dokonce i nejnadanejsi muzove a nejuslechtilejsi zeny patri k teto "naproste vetsine". Nac je mi vsak dobrosrdecnost, takt a genius, kdyz clovek s temito ctnostmi strpi u sebe mdly cit ve vereni a posuzovani, kdyz mu touha po jistote neni nejniternejsi tuzbou a nejhlubsi potrebou. Avsak stat uprostred teto rerum concordia discors a cele te zazracne nejistoty a mnohoznacnosti byti a netazat se, netrast se zadosti a rozkosi tazani, nezmoci se vuci tomu, kdo se taze, dokonce ani na nenavist, snad nanejvys na trochu posmechu - to pocituji jako opovrzenihodne, a prave tento pocit hledam u kazdeho ze vseho nejdriv: jakasi posetilost mi stale znovu namlouva, ze kazdy clovek tento pocit musi mit, jakozto clovek.
Tot muj zpusob nespravedlivosti.