• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    ANKETA! Jak hodnotite pokracovani a predehry sagy duna z pera Briana Herberta a Kevina J. Andersona ?

    Pokus o prelozeni BG litanie:

    "I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it pass over me and through me. And whan it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain."

    "Nesmim se bat. Strach zabiji mysleni. Strach je mala smrt prinasejici naproste vyhlazeni. Budu svemu strachu celit. Dovolim mu, aby prosel preze mne a skrze mne. A az projde, pohlednu vnitrnim zrakem na jeho cestu. Kde byl strach, nic nezustane. Zustanu pouze ja ."
    rozbalit záhlaví
    TERMOT
    TERMOT --- ---
    GOBERS: díky :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TERMOT: Já teď koupil Dunu za 1 SFr. (16 Kč) v jednom bernském antikvariátu, kde mají stálou akci na anglické paperbacky za frank. Kdyby se něco vyskytlo, tak na Tebe vzpomenu.
    TERMOT
    TERMOT --- ---
    Mám na vás prosbičku, sháním libovolné knížky od F.Herberta v angličtině, nejlépe, co u nás nevyšlo. Nemáte to někdo na zapůjčení nebo elektornicky. Díky moc :)
    TYRAEL
    TYRAEL --- ---
    SAJMONDEE: Ses zeptal :-)
    Měls říct: teoretizujte, ale nespoilujte :-)))))))))
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    TYRAEL: tos mi neměl říkat, zrovna to čtu.
    TYRAEL
    TYRAEL --- ---
    SAJMONDEE: Byli. V Lovcích Duny byl Starý Tleilaxanský pán Waff naklonován osmkrát naráz, aby se zajistilo, že aspoň jedné kopii se vrátí vzpomínky.
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    napadlo vás někdy proč nikdy nebyli stvořeni dva stejní gholové zíroveň, třebas dav Duncanové Idahové, jak by asi fungovali?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALISTAIR: což je totéž, co tvrdím já.


    ITCHY: VICKE dal důkaz:

    Jessica promluvila a tu příležitost zmařila. »Kromě toho, Wellingtone, vévoda jsou vlastně dva muži. Jednoho z nich horoucně miluji. Je okouzlující, vtipný, ohleduplný... něžný - je vším, co si žena jen může přát. Ale ten druhý je... chladný, necitelný, sobecký - tak drsný a krutý jako zimní vítr. Je to muž, kterého z něj vytvaroval otec.« Zkřivila tvář. »Proč jen starý vévoda nezemřel, když se můj vévoda narodil!«
    FACEDANCER
    FACEDANCER --- ---
    a ja myslel ze jess vic narazela na problem s teatralnim chovanim atreidu a smrti Pauluse v arene

    ne ze bych s vami nesouhlasil

    tobudu az budete mit spunty v srdcich
    VICKE
    VICKE --- ---
    ITCHY: Nebo můžeme stejně dobře usoudit na to, že přinejmenším v Herbertově době se věřilo, že děti jsou do jisté míry obrazem lidí, kteří je vychovávali. Finis disputandum?
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    ITCHY: když někdo vytvoří příliš formálního a a příliš obětavého člověka, tak tě ten někdo z pohledu osoby, která tím trpí, bude vcelku srát...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VICKE:
    nejde o vztah otce syna, jde o to že pokud jessicca milovala leta, který je +, nemůže nenávidět otce,notabene pokud se s ním nesetkala, protože nemůže JAKKOLIV hodnnotit vliv na syna,byť je to stará vhič..
    VICKE
    VICKE --- ---
    ITCHY: Z premisy že Y je víceméně klaďas a syn X nevyplývá, že X je taky klaďas. Zřejmě vidíte vztah tam, kde jej nelze potvrdit.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    ALISTAIR: stejně nesouhlas, leto byl líčen víceméně co klaďas, tudíž vliv jeho otce musel být taktéž kladný, takže ta nenávist pořád nedává smysl..
    VICKE
    VICKE --- ---
    ALISTAIR: Děkuju za stručné shrnutí. Kéž bych to taky uměl.
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    Podle mě to moc řešíte. Frank na nic nezapomněl, je to prostě jeden z pohledů na Jessičin vnitřní život. Z toho, jaký je Leto a jací jsou Atreidové si dokázala snadno udělat závěr jaký efekt nejspíš starý vévoda měl na své okolí a na svého potomka.
    VICKE
    VICKE --- ---
    ITCHY: Pokud jsem porozuměl dobře, tak Jessicu koupili nákupčí vévody Leta, tj. se starým vévodou se nikdy nepotkala, ergo žádná interakce mezi těmito dvěma personami.
    Chtěl-li přidat pár větiček z jejího mládí, tak bych řekl, že se na to vykašlal, protože její dětství, vzhledem k jejímu původu, muselo být dost nudné. (Narozena 10154, vyrůstala nejspíš v nějakém benegesseritském sirotčinci, prošla výcvikem, Leto ji koupil nejpozději roku 10175, ale spíš o pár let dřív. Jemu tehdy bylo asi pětatřicet, jí maximálně dvacet. Tam prostor pro vévodova otce nikde není.)
    Čert vím, kolik pracovních verzí Duna měla, že.
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    FACEDANCER: no i feudál může vládnout různými způsoby... koneckonců, na stejném principu funguje i systém vláda na caladanu... přesto si dovoluju tvrdit, že je lepší mít vládce, kterej ti nenainstaluje špunt na srdce a obětuje vlastní bezpečí pro Tvoji záchranu...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    já mam hypotézu jinou, anbe herbert původně zamýšlel přidat několik větiček z jessičina mládí, případně z dob kdy byl letův otec naživu a nějak to pospojovat, pak na to
    a)zapoměl
    b)se na to vykašlal

    :-))
    VICKE
    VICKE --- ---
    ITCHY: No, Jessicu zjevně dráždilo, že se s ní její milovaný vévoda neoženil, ač třeba chápala proč to neudělal, třeba to i schvalovala. A musela být pekelně nasraná, že její milovaný vévoda umře a nic se s tím nedá dělat (což bych považoval za ten hlavní důvod).

    Zřejmě potřebovala někoho obvinit? Ale to už je těžký hypotetizování, tohlencto.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VICKE: --- jen mimochodem ---,tzn nemyslí na to ve dne v noci,tak proč ta nenávist?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam