• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    VRATENKA: o jaky typ nadoru a jaky typ alternativni lecby se jedna?
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    TRANCEWARP: to je jasny, kdyby tata bydlel jinde, a par veci bylo jinak, taky by to bylo lepsi doma.

TRANCEWARP: deda ted odmitl konvencni lecbu, ozarovani a chemo, poridil si nejakyho kanadskyho doktora, prirodni lecba, prisna dieta podle leku, ktery bere v takovejch cyklech, kdyz jsem se to dozvedela, tak jsem se trochu vydesila, ze je to nejakej sarlatan, co z dedy bude jenom tahat prachy, ale ukazalo se, ze je to nejaka alternativni metoda v Kanade uznavana, pokud si ji pacient zvoli. Po tom, co deda zjistil, jaky by mela chemo a ozarovani nasledky, tak rek ze do toho nejde a bud zabere tahle alternativa, nebo si aspon tu posledni dobu uzije. po ctrnacti dnech alt. lecby vypada deda o sto procent lip, srsi zivotem a je psychycky docela v pohode, i kdyby to melo jenom tenhle psychoucinek, tak to stoji za to.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    jinak ta moje kamaradka se sarkomem nesla na chemo... moc na to prej nepomaha, tak se nechtela nechat huntovat... za dva mesice ji to vyrostlo 30x30 cm... prej vypada jako kdyby byla tehotna, lezi ted na squatu ADM v amstru v trucku a nevi moc o svete...

trochu hukot, bejvalymu sefovi v pondeli umrel tata, zase rak... to se s tim nak roztrh pytel...
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    AQUA: ja mam na to dost specifickej nazor danej tim, ze sem buddhista... ale to ti nebudu cpat... urimnou soustrast... muzu ti treba v poste nastinit jak to je a co se ted da delat...

VRATENKA: ja to nechtel, mama mela svuj byt moc rada, chtela byt tam... tak sem ji to umoznil... aspon mala nahrada za to co kvuli me musela vytrpet, jako kazda mama...
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    AQUA: uprimnou soustrast a hodne sily.... kazdyho asi prekvapi, ze i kdyz asi vi co prijde je to o hodne tvrdsi....
    AQUA
    AQUA --- ---
    TRANCEWARP: diky. V pondeli mi umrel. Pockal si, az tam prijedu. Nebyla jsem primo u toho, ale prisla jsem hned pote. V nedeli jsem na neho mluvila a prestoze byl v komatickem spanku tak jsem mu podekovala za vsechno, co pro me udelal a slibila mu, ze mu vsechno zaridim a ze se mu postaram o nezletile dite (aby bylo jasno, platil na nej alimenty, ale prilis se o nej nestaral) a ze se o me nemusi bat, ze muze v klidu odejit. Tak me poslechl. Jen jsem netusila, jak strasne me to pak zasahne. Jak strasne ta dira po tom cloveku v srdci boli.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    VRATENKA: uprimnou soustrast...
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    vcera rano tata zemrel, nebyl sam, byla jsem u nej a u me byla zase sestricka, ktera mi v tu chvili moc pomohla, jsem moc rada, ze byl posledni den v hospicu, bylo to tam moc prijemne, lepsi nez doma, a navic nam tam pak vsichni strasne pomohli.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    AQUA: za tu posledni vetu velkej respekt... jen malo lidi to takhle chape... preju hodne sily a odolnosti... a vydrze...
    FIFI
    FIFI --- ---
    PTACOPYSK: díky
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    PTACOPYSK: no, tak, je to jedinej luzkovej hospic v Praze
    FIFI
    FIFI --- ---
    VRATENKA: má to nějaké www stránky? Nikdy jsem o tom neslyšela
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    tak mame domluvenej hospic Strasburk v Bohnicich, zitra tatu prevezou, po trech tydnech doma, jsme fakt usoudily, ze to bude lepsi.
    FIFI
    FIFI --- ---
    CORNELA: :-(
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    CORNELA: to nikdy nepochopim....
    FIFI
    FIFI --- ---
    FIFI: resp. ptali jsme se sester z Cesty domů, ty to dávkování schválily
    FIFI
    FIFI --- ---
    SUCHRE: když já si zas říkám, že ať je klidně předávkovaný lékama, hlavně když nemá bolest. My jsme možná ke konci dávali léků proti bolesti víc, kromě náplastí ještě i léky normálně ústy..
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    VRATENKA: aby toho nebylo malo, co. ale porad tady jsou....
    dneska jsem myslela, ze jsem v metru potkala tatu..... takova blbost....
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    SUCHRE: tata je doma, tak moc utisujicich prostredku ani nedostava, jenom neco na bolest, ale zadny konsky davky.

SUCHRE: a i kdyz je ted leto, tak tata ptaky moc neslysi, protoze v sedmym patre v panelaku na Cernym moste slyset nejsou :-( tak bych mu prala umirani v nejakym lepsim prostredi.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    zima je spatna tak nejak celkove. lepsi je umrit v lete, kdyz z nemocnice muzes poslouchat ptaky ze zahrady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam