• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    DOBINKA: vis, kdyz ta smrt uz musi byt takhle brzo, tak to ze je poklidna a smířená je dar...

    rekni mamince, ze budete v poradku.... ze se nemusi bat.... myslim, ze kdybych byla mama hrozne bych potrebovala slyset od svych deti, ze budou v poradku....

    je to strasne tezke.... ale i tak je to jeden z najsilnejsich okamziku ve tvem zivote.... jako narozeni...
    DOBINKA
    DOBINKA --- ---
    LENDULIK: děkuju moc. poslední dva dny jsem překvapivě už klidná. maminka taky, takže i přes občasny naše slzy ještě, rozprostřel se tu klid, ticho a smíření. děkuju.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    DOBINKA: taky hodne sily preju....
    DOBINKA
    DOBINKA --- ---
    MARKYSHA: :( upřímnou soustrast i ode mě :( naše maminka je už třetí den v takovém tom polokoma/komatu. snad nemá bolesti :( kdybych byla věřící, už bych se třetí den modlila k Bohu, ať už ta její dušička může to tělo opustit. upřímnou soustrast a drž se, holka.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    MARKYSHA: velmi uprimnou soustrast.. a hodne sily...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Včera maminka umřela :-( Bylo to náhlý, nečekaný a díkybohu rychlý.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LENDULIK: děkuju moc za tip na zvhlčovač vody, mamča je od začátku léta poprvé neoteklá (on má syndrom duté žíly).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LENDULIK: mamka měla chemoterapie I.vlny, to přestalo fungovat, pak byla třikrát na ozářování a teď má chemo II.vlny. Já jsem mamce sehnala výtažky z marihuany, takže to jí hodně psychicky i proti bolesti pomáhá. Pak má nějakej dryák na to, ale snaží se si nejdřív brát ibuprofen, aby až to bude horší nebyla imunní a doktorku máme skvělou, ta jí to napíše na 100% a na tom plicním jsou taky docela ochotní, kromě neskutečnýho chaosu nemůžu si na nemocnici v Krči stěžovat.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    DOBINKA: pomáhá... jsou to opiáty...


    LENDULIK: je dobré mít co nejvíc těch hezkých vzpomínek***
    DOBINKA
    DOBINKA --- ---
    ACIDQA:
    LENDULIK: btw. tady ty naplasti (taky ted zvazujeme, ze je zacnem pouzivat, pac mamka zacina mit bolesti castej a castej) - pomaha to?
    DOBINKA
    DOBINKA --- ---
    LENDULIK: tak to je krasny. takhle zavzpominat. jsem uplne dojata. ja to takhle neumim. mne táta umrel, kdyz sem byla mala holka a vyresila to tak, ze na nej nevzpominala vubec, vytesnila to z pameti. vse. pak sem to po letech (snad dvaceti) trosku zmenila, ale porad to neni ono. doufam,ze s mámou to budu mit jinak a taky takhle pak s usmevem zavzpominam. krasny.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    ACIDQA: no vidis, me tvrdili ze jedine onkolog.....:-/
    nas obvodak odmitl napsat i antibiotika i kdyz vedel, ze bez nich bude mit tatka dlouhej zapal plic nez umre.... protoze pry to stejne nema cenu.......
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    LENDULIK: opiátové náplasti nemusí psát jenom onkolog... ale píše se to na opiátový recepty, tak se jiným doktorům do toho moc nechce.
    My jsme je nakonec měli od našeho ORL doktora, na Bulovce mu je ne a ne napsat....
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    DOBINKA: tak tak....

    btw. muj tata by dnes mel narozeniny, 53 let... a ja piju vino a vzpominam na to jak se smal a jaky mel rad veci a na to jak mi jednou donesl z lesa v dlani mech, protoze mu prisel strasne krasnej :)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    MARKYSHA: a maminka chodi na nejake terapie? chemo radio.... je dobry zjistit co bude dal. Treba sehnat uz ted u onkologa naplasti proti bolesti. My jsme to neudelali, tatka byl pak ve stavu ze neusel tri kroky aniz by se nedusil, takze k onkologovi to bylo nemyslitelne a nikdo jiny je opravdu nenapise...

    A nebo treba se pripravit na to co se muze dit. Tata treba kaslal krev, my jsme vedeli ze muze a ze to nebude hezky, a uklidnili jsme ho, ze pan doktor rikal at nas to nedesi, ze to je v poradku.... nic nasvete nenahradi to, kdyz se vydeseny oci tveho taty zmeni v klidne... i kdyz odevzdane....
    jsou to takovy blbosti, ale strasne moc to pomaha. Jen musis mit ty informace.

    BTW. na plice je hrozne potreba zvlhcovat vzduch. To opravdu nepodcenit. cim vic se ta prudusnice namaha, tim vic se zanicuje a je to neprijemny.

    Kdybys chtela vedet nejaky dalsi info, tak mozna v poste.

    DOBINKA
    DOBINKA --- ---
    MARKYSHA: souhlasim s Lendulikem. jinak, ja sem ted po dlouhy dobe nasla zas neco, co mi pomaha se zapomenout. je to jeden serial z lekarskyho prostredi (Grey´s Anatomy) a zrovna vcera nebo kdy sem koukala a padla tam moc hezka veta: "Moments. That´s all you get with the people you love."
    a tak nejak mi prijde, ze to sem ted sedi.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    MARKYSHA: vis, jedno je naprosto jiste. O konci lekari nikdy nemluvi pokud uz opravdu neni na poradu dne...

    Ale oproti jinym mas moznost rict si sbohem a mam te rada.....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Dneska už to mamce řekli, tedy ne žádnou vysloveně prognozu, to ani neví, ale řekli jí, že si má užívat každého dne s rodinou, protože jich moc nebude.
    LENDULIK: chm mamka má IIIA...to je asi taky pod pět let, co:-(
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    MATAA: ne moc dobra....

    Rakovina plic – statistiky

    Ročně zemře v ČR 5000 nových pacientů
    Více jak 60% případů je zachyceno pozdě - to znamena ze pacienti nepreziji 5 let.

    U malobuněčného karcinomu plic jsou prognózy obecně velice mizivé. Následuje kompletní chirurgické odstranění ve fázi nemoci IA, pětileté přežití je 67%. U fáze nemoci IB je přežití 57%. Pětileté přežití u pacientů s fází IV nemoci NSCLC je okolo 1%.

    U malobuněčného karcinomu plic jsou prognózy na vyléčení také mizivé. Celková doba přežití na SCLC je okolo 5%. Pacienti s rozvinutým stádiem SCLC mají průměrně pětiletou šanci na přežití menší než 1%. Středová doba přežití je u omezené fáze 20 měsíců, šance na pětileté přežití je 20%.

    jinak tady se tomu venuje docela prostor - http://www.kurakovaplice.cz/koureni_cigaret/zdravi/rakovina-plic.html
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MATAA: mámě to taky neřekli, to jsem si došla pro informace sama. Ale každý je individuální.
    MATAA
    MATAA --- ---
    právě, že jí má moje babička a té tohle asi neřekli nebo o tom nevím. A právě byla vybrána na nějakou biologickou léčbu, kterou má v ČR jen několik lidí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam