• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Já si určitě nemyslím, že léčbu zakázala pojišťovna .... vím jak to chodí na plicním u onkologických pacientů (protože jsem tam malou chvíli, ale pracovala) a stav nemocných se často dokáže velmi rychle zhoršit v tom smyslu, že si jeden den myslíte, jak budete dávat pacientovi chemoterapii a za tři dny vidíte, že se stav pacienta rychle zhoršil v takové míře, že by takové léčby nebyl schopen.
    Pochopitelně, že pojišťovna nikomu nezplatí léčbu za 10 milionů, pokud je z výzkumů patrné, že takovou léčbou u takových pacientů se prodlouží život v průměru o 3 týdny .... ale o tom to tady nebude.
    Pokud jde o nádor plic, je také důležité jaký typ nádoru to je, například na takový adenokarcinom nezabere prostě nic a pro pacienta je to jen trápení .... na jiné typy relativně dobře zabere třeba chemoterapie.
    Pokud má někdo karcinom plic s metastázami všude možně, naděje, že tu dotyčný bude ještě pár let je opravdu hodně malá (a asi by se nikdo neodvážil to pacientovi nebo příbuzným slibovat).
    Přeju hodně sil, pokud si dědu vezmete domů a na pomoc nějakou agenturu domácí péče, uděláte nejlépe ....
    WEWA
    WEWA --- ---
    LENDULIK: ne a ne a ne.. prostě ty planý naděje nepochopím ať napíšeš co napíšeš... a že mu chtěli dát dva tři dny v jinym prostředí?? Jak nad tímhle mohou spekulovat a praktikovat to? Vždyť on celý dny chtěl jediný.. jít domů. Jeho nemocnice strašně stresuje, necítil se tam ani maličko dobře.
    Psala jsem již několikrát že by JÍST CHTĚL ALE NEMŮŽE! On to chápe, on by si ho rád dal.. klidně i třikrát.. ale ten nádor mu tlačí na jícen a proto nemůže polykat. A dostal možnost odejít jak sám určí?? prosím??? to snad nemyslíš vážně!
    VALOR: na ty mam v plánu se obrátit.. teď je to jako na houpačce, jeden den může chodit, kouká na tv, sní třeba pár lžic tý polívky.. a pak další den jen leží v posteli a nemůže nic.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    WEWA: proc nerekli hned? treba chteli dat dedovi dva tri dny v jinym prostredi aby to vstrebal.
    Ale spis jsem presvedcena, ze fakt hledali kam az to saha a co se s tim da delat.. A treba i byli pripraveny do toho jit, meli i velny luzko a treba pak privezli najednou pani s rakem mozku a dvema malyma deckama a 40 letyho sportovce s nadorem v pateri a proste uz by se deda do rozpoctu nedostal... tak to proste je.

    Hele to jestli je to kvalitni nebo nekvalitni zivot to bych vubec neresila, clovek si zvykne na vsechno, az se dostanete z toho ale proc zrovna my, tak to pochopis.

    Deda taky pochopi, ze smrt hladem neni uplne ono a ze by si nakonec jeste jednou dvakat ten rizek jeste dal....
    A nebo taky ne.. ale je tezka smrt odchazet nesmirenej.....

    jinak... tohle me vzdycky zniilo a zarovne podporilo v tom, ze i smrt muze byt dobra.... http://www.ceskatelevize.cz/porady/10099253860-hledani-dobre-smrti/

    Muj tata mel 50, kdyz umrel, nedosel na zachod, mel 40 kilo pri jeho dvou metrech, nemel hlasivky, dychal dirou v krku, nemel sliny a nemohl jist trictvrte roku, mel prolezeniny a posledni den i pliny a reknu ti ze sakra chtel zit....

    tvuj deda dostal 30 let navic, vnucku, a moznost odejit jak sam urci. To je dar.
    VALOR
    VALOR --- ---
    WEWA: a když se zavede kanila tak můžete dávat jakekoli prášky ve forme injekci cesta domu vám se vším pomůže neboj se na ne obrátit co nejdriv. Jsou to lékaři ale mají jiný přístup. Je to nezisková organizace
    VALOR
    VALOR --- ---
    WEWA: jsou morfiove naplasti s postupným uvolňováním
    WEWA
    WEWA --- ---
    CORNELA: ano, máš ve všem pravdu... nemam jiný názor než ty, je to určitě lepší než ho trápit když už na tom je tak jak na tom je... ale proč to ** neřekli rovnou?? proč ty plány a trápení v nemocnici kvůli čekání na převoz?? krucinál tohle mě na tom sere úplně nejvíc... měli nám to říct rovnou a hlavně JEMU! ne ze dne na den člověka takhle odepsat.. a dát mu prášky na bolest (mimo kapek morfia, které sme samozřejmě o víkednu neměli absolutně šanci sehnat).. to mi chceš říct, že neexistuje jiná forma těch léků než prášky jako kráva který on nemá bez velkých obtíží šanci spolykat? Tohle nemá cenu, ty si lékařka, budeš se jich zastávat a budeš mi tu psát pořád to samé, jak to pak pochopím a že je to ve výsledku lepší. Já to vím ale mohlo to být trošku důstojnější.. píšu ti tu výčty ze situace stejně jako ty mě píšeš výčty toho jak to je a jak to chodí.. a mě už to v téhle fázi nepomáhá ale akorát ubližuje proto děkuji všem za rady a příspěvky a za odkazy na odborníky, na které se asi v blízké době obrátím. Časem asi určitě budeme potřebovat odbornou pomoc pro péči doma.. do nemocnice už ho poslat nechceme. Další debata je už, myslím, zbytečná. Jen to prosím neberte nějak špatně...
    VALOR
    VALOR --- ---
    CORNELA: prognóza se nemusí vyplnit deji se i zázraky co se času tyče nebo i reakci na léčbu je to individualni já si myslím ze to co lékaři někdy podceňují je mysl. Lidé dokáži zmobilizovat své síly a prodloužit si život tím ze nemyslí jen na zavaznost nemoci ale chtějí se uzdravit. Dulezity je přístup. A ten někdy špatná prognóza když ji pacient uvěří obrátí špatným směrem. Doktoři by se měli snažit myslet pozitivneji nebo aspoň sdělovat diagnózu terapeuticky a ne traumaticky a tak pristupovat i k nemocem vlastním nebo svých bliznich
    VALOR
    VALOR --- ---
    MODISTE: Ja bych ti za sebe poradil ze ty plany jsou fajn nebral bych jim je, buďte s ni, vzpomínejte, užívejte času co můžete byt spolu, já zažil ze pak to jednoho dne udělá cvak člověk začne nesrozumitelné mluvit pak drmolit a pak už je mimo a potrebuje veskerou peci. nikdo ti nerekne jak rychle to bude to je individualni. Každy den muže byt poslední s otokem mozku ale můžou to byt i mesice. Je dobre byt pripraven na to ze to muze byt rychle. JE tezke o tom s nemocnym mluvit ale je dulezite pripravit varianty jak situaci ustat kdyz se stav zhorsi. Aspoň ti pečující by spolu měli mluvit o tom jak ustoji a vyřeší připadne zhoršení stavu. Když nebude moc chodit, bude potrebovat kortikoidy ktere už asi bere nebo něco na zklidnění (haloperidol atp.) V Praze funguje Cesta domu ta pomáhá rodině postarat se o nemocného doma až do konce. Ty poslední chvíle se bez lékařské pomoci nedají zvládnout je dobře mít v záloze mobilní hospic a zvladnout to doma a nebo kameny hospic kam nemocného převézt když rodina situaci už nebude zvládat. http://www.cestadomu.cz/cz/poradna.html
    WEWA
    WEWA --- ---
    CORNELA: spíš tam byla naděje, že tu ještě pár let bude.. i když nemocný ale bude. Měli sme tu naději, že zastaví růst toho nádoru a že se trošku zlepší a bude aspoň trošku jíst. Ale takhle přeci nemůže dlouho žít... o třech lžících polívky denně.. copak je to za kvalitní život jak píšeš když nemůže jíst a pomalu ani pít? A do toho musí polykat spoustu prášků... je to pro něj trápení a pro nás taky. To není kvalitní život.. to je život. Těžko říct jakým stádiem děda prochází.. moc nemluví, asi mu to taky už moc nejde. A vemte si, že vám jeden řeknou jak vás budou léčit a popisujou co všechno atd. a za pár hodin "tak mi vás nikam nepovezeme, zítra půjdete domů". Když ho v takovém stavu pustí domů.. co se mu může honit hlavou.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    MODISTE: hele proc to tak strasne potrebujete vedet? oproti jinym jste dostali informaci, ze lidi jsou smrtelny a mate ji vyuzit. Je prece fuk, jestli tu bude 14 dni nebo let.... proste budte spolu a mejte se radi, to je nejvic co si vzajemne muzete dat.

    ... samozrejme se taky muzete upnout na lekarske zpravy a milimetry prograse a zapouzdreni a odpouzdreni a onko, chemo a jiny...ale prijdete o moznost byt spolu...
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Cena lidskeho zivota je pro pojistovnu pet milionu, respektive byla cca pred ctyrmi lety. Je-li predpokladany cas doziti kratsi nez navrzena lecba + to, co clovek uz za zivot pojistovnu stal, pojistovna lecbu nedoporucuje. Znam to docela dobre. Ze strany pojistovny.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Takze lecbu zakazala pojistovna. To se bohuzel stava casto.
    WEWA
    WEWA --- ---
    ani nevím jak mam začít.. neuvěřitelné jak vám lékaři dají po všech vyšetřeních a poradách plané naděje.. mamča mluvila s lékařkou téměř hodinu o průběhu, jak dědu převezou a jak začnou s ozařováním, i jemu to řekli, všem nám dali takovej ten maličko uklidňující pocit, že teda ho začnou léčit a něco se konečně začně dít... o 16 hodin později volala lékařka babičce, že dědečka nikam nepovezou a že ho zítra pustí domů.. prý ho už nebudou trápit. údajně k tomu dospěli ještě po vyjímečné poradě. Dědu div nevykopli ze sanitky přestože sám nemohl chodit... před ani ne měsícem odešel z domu kus chlapa, z nemocnice nám přivezli chrastítko, které se sotva udrží na nohou. Druhý den to bylo lepší ale on zarputile odmítá pomoc.. nechce doprovázet, pomoct při vstávání.. nic.. Je to strašnej pohled..teď se jen budeme dívat na to, jak umírá. Má předepsané tři prdele léků přestože strašně špatně polyká. Na to jak trpí se zvyknout nedá. Všechny naděje jsou pryč, je to hrozně rychlý... mam jednu otázku, jak dlouho to může takhle vydržet?...za den sní třeba jen banán, pár rozmačkaných brambor nebo když je mu hodně zle tak jen pár lžic polévky. Nutridrinky max. jeden..
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    KYO: sorry, ale uz na prvni pohled nic z toho neni lecivum. Prodavany jako MLM kosmetika, a jiste ne bezduvodne, nikdy nedokazou prokazat zadnej skutecnej ucinek, proto to neni lek, a to ani v Izralei. Ten web o tom jasne lze. Je to proste dalsi z mnoha podvodu pohravajicim si s lidskym strachem z rakoviny... Dobre pro tvoji kamaradku, ze ji to pomohlo, ale placebo by jiste sehnala i lacinejc.
    KYO
    KYO --- ---
    chtela jsem doporucit pripravky pro pacienty, co nemuzou prijimat po chemoterapii potravu, tyhle leciva z mrtveho more jsou moc dobry a zklidnuji zaludek a celkove ocistuji... kamaradce pomohli.

    Dr.Nona
    http://drnona.eu/public.php?lang=cz
    WEWA
    WEWA --- ---
    LENDULIK: u něj je to uklidňování víc než nutný... je úplně vyřízenej už jenom z toho, že ho musí převážet. Na to cílené ozařování už nás upozorňovali, že právě může mít drobný popáleniny nebo spíš jako od sluníčka.. a právě sme mu hodně kladli na srdce, aby jim hlavně všechno hned řekl.. že ho to třeba bolí tady a tady a nebo pálí atd., že hrdinství není na místě. Tak snad, ale on je takovej stydlín že nic nepřizná.. a je teda hrozně citlivej, ví, že má rakovinu, ale neví, že se to nedá už vyléčit. Babička říkala, že nemůže chodit ani pohřby, že se okamžitě sesype a nemůže ani chodit.. hodně citlivej a hrozně všechno prožívá. Doufám, že to v rámci možností proběhne dobře a nebude z toho mít nějaký další nervy.
    Děkuju za odkaz a rady, vážím si toho!
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    WEWA: no ja zase jen uplne laicky - tata mel asi po 10 ozarovani kuzi jako by lezel dost na slunicku, jako popalenou. A zevnitr v krku (ozarovali mu jicen) taky. To polykani se v te dobe u nas zhorsilo, ale pred nim problem nemel. pozor na holeni, drobne ranky, je tam pak velky riziko zaniceni a komplikaci s tim spojenych. Tata mel cilene ozarovani, takze mel spaleny spodni cast tvare, kopirovalo to kost celisti, a tam mu teda ani uz pak nikdy nerostly vousy.
    vim, ze u necilenyho ozrovani jeji to zacileni presny a muze to pak mit vliv na chlupy a vlasy okolo, takze i jako rasy, oboci nebo vlasy.

    ale to doroste.nekomu ani vlasy nebo tak nepadaji, nebo az po hodne opakovani ozarek.
    jinak tady - http://www.srobf.cz/cz/Ucinky/

    je dobry zase vedet co muze prijit a uklidnovat.
    WEWA
    WEWA --- ---
    tak dnes konečně trošku lepší zprávy... už zjistili co je to za konkrétní typ, jíst nemůže z toho důvodu, že je ten nádor velký a tlačí mu na jícen, proto i zvrací. Nasadili mu kanylu s umělou výživou a má už i ten nutridrink compakt. Vypadal dnes mnohem líp. Jen byl trošku zklíčenej, protože zítra ho budou převážet do Mníšku pod Brdy kde okamžitě začnou ozařování přímo toho daného místa (jak jste i psali, že na tento typ docela zabírá toto ozařování..) měl by to mít asi jen dvě minuty. Převáží ho tam prý proto, že na té Bulovce by čekal i tři týdny, než by "přišel na řadu" ... v Mníšku mohou začít hned zítra. Naštěstí není problém dojíždění, jelikož brácha nepracuje, takže podporovat ho budeme moci denně... jak se to snáší? Je po tom schopen normálně komunikovat nebo je člověk unavený.. nebo je to spíš různé? Nevíme jestli za ním jet hned zítra po tom co absolvuje první ozařování...
    WEWA
    WEWA --- ---
    CORNELA: promiň, mam nervy na dranc... záměrně jsem psala "údajně", tak to řekli babičce, že už žádná vyšetření dělat nebudou.. a je na Bulovce.
    WEWA
    WEWA --- ---
    CORNELA: hale na slovíčkaření nemam sílu.. je mi jasný, že o tom víš hodně ale já psala údajně... nevím co je všechno potřeba, když se už jen radí o léčbě a další vyšetření nejsou v plánu, usuzuji, že mají všechna hotová. Navíc je v nemocnici téměř 14 dní...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam