• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    KYRIA
    KYRIA --- ---
    SPLIFFBOY: osobne se asi hlasim taky k ty mensine teda... a nestacim se divit jak se tu diskuze vyvinula. ja si pamatuju pomerne do detailu vsechno, ackoli sem mela vzdycky trochu zmatky v ty spouste novejch slov a cela ta neznama terminologie mne matla. uznavam, ze trapnej tanecek kolem toho jak mi setrne sdelit co se vlastne deje u mne taky probeh, ale mam stesti na doktory a kdyz sme se trochu otukali, zjistili sme ze cynicky sdeleni realnyho stavu je pro mne i pro ne do budoucna nejlepsim resenim ,) je ale pravda, ze ze svyho okoli znam i nekolik lidi, kteri meli hodne dlouhej proces popreni cely veci, a tam teda prisaham ze maj panove v plastich svatou trpelivost.

    o co mi slo, nez sem se takhle zaflejmovala: at uz budes mit vysledek jakejkoli, myslim ze zpusob mysleni se cloveku meni uz s tema prvnima pochybnostma a vedomim, ze je neco jinak. drzim Ti palce, a tak jako Krasty nabizim pripadnej slovni support, o coz tu v tomhle auditku teda ma jit predevsim.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    SPLIFFBOY: no ja muzu rict jen z pohledu pečujícího k tomu použitelnej nepoužitlnej po chemu tolik - teta mela 37, když začala chemo a chodila pět let. mela chemo kdyz chodila kazdy tyden na den. ten den mela teplotu sníženou imunitu (takže třeba jezdila raději autem i v tom stavu než autobusem, protoze vzdycky chytla nejakou chripku nebo tak) a pak druhej den sla do prace... chodila tak 3 roky. Pak nekdy ji vypadaly vlasy a nemohla pracovat protoze po chemu byla 4 dny v krečích a bolely ji strasne svaly a klouby.

    táta měl ty chema co chodis tyden a pak 3 týdny ne. Chodil na 4 cykly, 4 uz nedochodil. Ale to spis kvuli tomu ze nemohl dejchat, jinak byl unavenej to jo a jeden tyden mel bolesti protoze mel zacpu. (a stydel se to rict, jinak by to vyresil jeden cipek)

    hrozne moc je to o tom cím dýl zijes normální zivot tím to líp dávás. (Podle me teda) protoze musis...

    pak dalsí vec co se tu resila je to dostat do sebe co nejvic mlecnych tuku a dobrý jsou obiloviny, ktery vytahujou bordel z tela. sice dostanes kutel chemie, ale pak se s tim telo musi co nejdriv vyporadat.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CORNELA: ach jo, chytat se za slova seriozní diskuzi asi taky nepomůže, tu mělo navodit hned mé původní "lze uvést zdroj?". dobrá, zjevně nejde, místo toho se tady ale dočítám opakovaně o milionu výzkumů (z kterých ale nelze uvést jediný konkrétní). a dodat "je to prostě fakt jako kübler-ross" už je úplně absurdní, protože u toho modelu i sama autorka důrazně varuje, že to není žádný dogma, že ty fáze nemusí vůbec takto proběhnout a kritici tomu vyčítají, že je to naprosto nevědecké. ale pokud jsi se tedy pasovala na hlas všech onkologů světa, budiž...

    LENDULIK: hele já jsem původně přišel hledat zkušenosti a podporu, protože se mě to aktuálně osobně týká a protože to, co prožívám, určitě není úplně běžná životní situace, s kterými jsem se dosud setkal a nevím, co všechno mě čeká, tak se snažím nasát informace. a v tomhle ohledu jsem opravdu vděčnej za reakci SHASHA_KRASTY:

    Upřímně, tuhle diskuzi jsem začal sledovat až nyní, když se mě začala týkat, historii jsem nepročítal. Já tudíž opravdu nevím, jakou mají ostatní ID vazbu k tématu rakovina. netuším, co činí z Cornely autoritu v tématu. nelíbí se mi, že relevantní výtku, nebo žádost a podložení svých tvrzení, kterým dělá z většiny onkologických pacientů nějaké duchem nepřítomné, arogantně odbude odpovědí typu "prostě je to fakt, říkají to všichni onkologové a komu se to neslučuje s jeho zkušeností, je prostě výjimka potvrzující pravidlo". v tom já moc podpory neshledávám. ale fajtovat sem s nikým chodit nepotřebuju, v tohle ohledu si budu šetřit síly na důležitější boje. takže pokud se tu chcete navzájem dál plácat po zádech, jak to máte zmáklý, a ještě se k tomu cítit jako buchvíjak podpůrná komunita, budiž vám to přáno...
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    SPLIFFBOY: to se asi budes muset zeptat v auditku akademikove hovori o vyzkumech spojenych s onkologii.

    my se tu snazíme dávat normální rady normálním lidem a tak nejak se podpořit spis nez fajtovat...
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    LENDULIK:
    CORNELA: hele, že si lékař musí být diagnózou jistý, i že sdělení musí být citlivé a formulováno tak, aby jej pacient ustál, chápu. že se dělá výzkumů stran okolností přijetí diagnózy spousta také vím, shodou okolností se kolem tématu nemocí taky studijně pohybuju. sice jsem si v další fázi studia už chtěl najít něco sluníčkovějšího, ale s ohledem na vývoj událostí v mém osobním životě to asi přehodnotím. přesto mi přijde kravina, že by výzkumy dospěly ke shodě, že v 9 z 10 případů má pacient ohledně sdělení diagnózy okno. to je nesmyslně vysoký podíl. ostatně když se vám tu někdo s žitou zkušeností ozval, že je to kravina, odpálila ho cornala jen "tak ty seš ten desatej". ptal jsem se tedy na konkrétní výzkum, který to tvrdí, protože mě zajímá už jen z té akademické stránky, ale dostal se odpověď " seriozni vyzkum ktery byl asi milionkrat zopakovan... bez se zeptat onkologu". tak to teda nechme bejt, takhle si seriozní diskuzi opravdu nepředstavuju.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    SPLIFFBOY: proto ty tanečky... myslím, že se i na medicíně vyučuja jak správně sdělit diagnózu, věřím, že na to bude určitě i nějaký krásný graf... ale jako u každýho takovýho sdělění jde o individuální nastavení člověka, proto je třeba čas aby tě odhadli jestli to dáš nebo nedáš a mají na tebe jít opatrně.

    Můj táta třeba diagnózu slyšet nechtěl. Chtěl aby to řekli mamce a nebo mě a pak se ptal jenom budu žít?
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    SPLIFFBOY: sdělění diagnózy že máš nemoc, která je ve společnosti tabuizovaná je normání stav šoku. Na to jak se chová tělo, mozek a člověk v šoku je výzkumů hromada.....
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CORNELA: mě přijde hrozná blbost tohle: "a dalsi vec ze pacient s onko diagnozou si po jejim oznameni v 90% pripadu nepamatuje nic" - kdo to tvrdí? nějaký seriózní výzkum? lze uvést zdroj? faktem je, že 90 procentum pacientů otázku, co si pamatují z doby oznámení diagnózy, nikdo určitě nepoložil. Kdokoliv takový výzkum provedl, mohl se dotázat určitého vzorku pacientům a je otázkou, ke komu se dostal a na kolik je pak takový vzorek reprezentativní. je samozřejmě diametrálně odlišná zkušenost staršího churavějícího člověka, který už třeba nezvládá úplně držet krok s tím, co mu kdo o jeho stavu v rámci lékařské péče sdělí, a pak zkušenost člověka v produktivním věku, který se té diagnózy třeba děsí a intenzivně o ní přemýšlí (v prvních dnech v podstatě neustále - tak chápu to zmiňované "hodinu po hodině"). já šel k vyšetření po víkendu plných obav, kdy mi v pátek večer došlo, proti čemu možná stojím, a v průběhu víkendu jsem nad tím intenzivně přemýšlel a připravoval se na varianty, co by mě mohly čekat. a pak ti naopak přijde strašně mučivé to, jak doktoři nejprve raději ohleduplně krouží okolo a nikdo to nechce hned natvrdo říct. prošel jsem během pondělí čtyřmi různými zdravotnickými zařízeními a v prvních dvou zůstala ta obávaná diagnóza tak strašidelně nevyřčena v pozadí, hledali se k ní jakoby šetrnější alternativy, které se ověřovaly, a zůstávalo tam to nedokončené "a nebo...", dokud jsem se po něm nezačal sám pídit. tyhle "milosrdné" tanečky můžou třeba pacienta zmást, pokud se chce upínat k nějaké naději, že je vše ok, nicméně věřím, že většina lidí chce vědět, na čem doopravdy je a hlavně co s tím lze dělat.
    SHASHA_KRASTY
    SHASHA_KRASTY --- ---
    CORNELA: kazdopadne ano, ve spouste pripadu by se to melo pacientum opakovat.. hlavne teda jim rikat, ze se prakticky se vsim da dneska bojovat, at nic nevzdavaji, zivot nekonci.... pro me opravdu nejhorsi zazitky z cely lecby bylo sledovat lidi, kterym clovek v ocich vidi, ze ten boj uz vzdali nebo to chtej aspon uhrat na "plichtu" .. z toho sly obcas depky i na cinicky prase, jako sem ja.. :o(
    SHASHA_KRASTY
    SHASHA_KRASTY --- ---
    CORNELA: myslim tim cas od toho, co me to urolog rekl (samozrejme s tim ze "vypada to, ze..") az do ty chvile, kdy bylo vice nez jasny, ze mam v sobe zhoubnej nador.. je to tri roky, ale fakt si to vybavuju, jakoby to bylo pred tydnem.. asi tak :o)
    nejvic si teda pamatuju ten vyvoj emoci a mysleni z neceho jako "je to v prdeli", pres "tak si pro me pojd ty kundo zubata" az po "vyporadal jsem se uz i s horsim, tak pojdme se rvat, bude sranda" .. ted s odstupem casu se tomu uz jenom smeju .. :o)
    SHASHA_KRASTY
    SHASHA_KRASTY --- ---
    CORNELA: teda nevim, ale ja si pamatuju od oznameni diganozy zhruba tyden skoro hodinu po hodine... a pamatuju si to i ted, kdy to bude 3 roky ... nebo asi nechapu jak to myslis.. :o)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HYSTERIA: to je běžné, že například metastázy na plicích se zjistí při rutinním, např. předoperačním vyšetření ....
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    HYSTERIA: no ze sla k doktorovi vis?
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    LENDULIK: dobře. neměla tedy žádné příznaky ani obtíže.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    hele ja jsem měla zkušenost, že moje teta po 5 letech chema prisla s tim, ze na karlaku na hematologii ji rekli ze zadnou rakovinu nema... dokonce mela vysledky testu a tak... akorat, ze v tom papiru bylo napsany rakovina v pokrocilym stadiu... jenom ona proste slysela ze rakovinu nema.... nejaka sestricka dobra duse treba rekla pani, tak treba to neni tak zly a nemocnej slysi uplne neco jinyho, protoze ceka na nejakou tu nadeji...... jako urcite je to tezky, neumim si predstavit... ale verila bych spis nejakym tem papirum holt no....

    samozrejme babicce preju jen to nej a plno zdravi!! drzim palce a me samotnou zajima jak to dopadne...
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    nez sla k doktorovi byla uplne zdrava!
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HYSTERIA: mně by zase zajímalo to "zdravotnické zařízení", kde vyloučili rakovinu a diagnostikovali parazity .... klidně do pošty, pokud to nechceš psát sem
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HYSTERIA: jenže jak píše Cornela, těch 30 kg dole bude spíš nemocí jako takovou, než léčbou .... a vedlejší účinky léčby také bohužel bývají, ale to je daň za to, že ta léčba je účinná a pomůže
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    dám vědět, jak to dopadlo...
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    Ať je to co je to, do té doby, než jí začali léčit na rakovinu (i když předtím žádné potíže neměla) tak byla naprosto v pohodě. Teď má dole 30 kilo za dva měsíce a umírá nám před očima. Pro mě za mě, ať jí pomůže třeba léčitel, nebo sousedka čarodějnice, hlavně ať jí je líp.
    (p.s. babička ještě není zas tak úplně stará)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ono by bylo totiž super, kdyby se každému pacientovi mohl lékař věnovat tři hodiny, akorát ne každému dojde, že aby to fungovalo, by si museli platit třikrát vyšší zdravotní pojištění, protože tu práci lékaře taky musí někdo zaplatit .....
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    CORNELA: tak já jsem na 90% přesvědčená o tom, že babička od HYSTERIA narazila na nějakého léčitele, který se snaží vytěžit z cizího neštěstí, vytáhne z rodiny tisíce, případně desetitisíce cash, odpovědnost nenese žádnou, protože v živnosťáku má napsáno "poradenství životního stylu", babička dostane falešnou naději a "léčba" ji bude stát drahocenný čas, kdy by mohla podstupovat účinnou léčbu (na kterou pak může být pozdě). Jakmile slyším o parazitech, kvasinkách či chlamydicíích, a o imunitě, bliká mi červená kontrolka. Bohužel laik není často schopen rozlišit, jestli je "zdravotnické zařízení" seriozní, navíc to kolikrát zaštiťuje klidně u MUDr. Pacient je spokojený, protože narozdíl od doktorů se mu věnují a slíbí účinnou léčbu bez vedlejších účinků. Ach jo. No kéž bych se mýlila :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam