BUBLINKY: ehm ... chci se zeptat, mas mi tedy co rict k tomu co jsem napsal nebo si tu ted budeme davat lekce z umeni a budeme si rikat "ten primer neni presny, i kdyz teda chapu cos tim chtel rict" ... zabyvas se nepodstatnou veci ... jinak ja si nemyslim ze by basnika delal zvladnuty jazyk ve smyslu i/y, s/z a podobnych veci ... myslel jsem ze zvladnout remeslne jazyk znamena mit sirokou slovni zasobu a umet ji pouzit, vedet jak postavit vetu, umet jim "malovat", umet spravne zvolit vrstvu jazyka ... samozrejme ze ted ocekavam neco ve stylu "udelat hrubku ale znamena totez jako udelat kanku" ... muzes to tak brat ... pro me je to vsak nepodstatne a nijak mi to nebrani v porozumeni textu a vysledny obraz si beztak maluju ve svoji hlave podle jinych parametru nez podle gramaticke spravnosti...
nemyslim si ze pokud se v basni vyskytne "bil ubyt" notne to musi znicit cele dilo ... podle meho to je jen premrstena reakce prave tech gramar nazi´s ... clovek s nadhledem si rekne no to je hrozna hrubka, ale basen je to pekna ... a klauzule vsechno vychazi ze vseho - myslim ze gramaticke hrubky jsou uplne to posledni cim by ono slovo jazyk v tomhle uziti melo byt
FIN: Fine ty jsi schopny demagog, ale tve primery se tykaji prilisnych extremu ... vse o cem tu hovoris ohrozi tvuj zivot ... myslim ze hrubka v basni te nijak neohrozi (leda bys mel ony infarkty :-) ... v pripade gramaticke chyby sklenice nebude ostra, nybrz bude mit na sobe skvrnu ... michelangelo tesal do nejuslechtilejsiho mramoru protoze vytvarne umeni neskyta prostor pro praci tvoji fantazie jakozto konzumenta... ale basne presne o tve imaginaci jsou ... pokud nekdo napise bík misto býk tak ti prece nedela problem si toho byka predstavit, dokazes preci vnimat i ten zbytek ... a prijde mi vice nez pedantske lpet na precizni gramatice ... chce to byt trochu shovivavy
nehlede na to ze se odvolavas na remeslna dila ... jenze vysledkem prace hrncire je hrnec ... konzument uz ho nijak nezmeni ... proste zustane stejny ... vysledkem prace basnika pro me ve finale vubec neni basen jako takova ale az ten obraz v neci hlave ... to ze nenutis nekomu svoji predstavu ale on si ji vytvori sam a ty ho k tomu jen basni ponouknes ...
ja nerikam ze by se na to melo na internetu srat ... jen tvrdim ze by se chyby nemely brat tak vazne ... ostatne to tvrdim celou dobu ... zaroven taky neobhajuju chyby ... chyby jsou chyby ja ti jen rikam ze to pro nekoho neni tak podstatne jako pro druheho
Co se tyce tveho predposledniho a posledniho odstavce to si me asi s nekym pletes ne? ... ja nepisu chyby jsou dobre, jsou tvurcim prostredkem apod. ja jen pisu ze mi na nich az tak moc nezalezi a to je celkem rozdil ne? ... a ano soucast konstruktivni kritiky bude upozornit na gramaticke chyby ... ale je to ponekud chabe k basni pouze rict "gramaticke chyby, spalit" chapes me? :-)