• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    ROTWEIN: Bohužel nemám ony reference, a pak ještě - sem bych to snad, já Ti nevím. Možná jsem nedostatečně uvědomělá, ale těch diskusí, názorů, a postů... Dokola, dokola.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Vměšuji se.
    Nepřipadlo vám, že Kuba vypadá jako kočí vezoucí na ďábelský ples Markétku (ruský tv seriál)- 'Bulgakov - Mistr a Markétka, podoba je až neskutečná. Onehdy jsem koukala. Bohužel nedokážu sehnat foto, neb pouze DV a nejsem v tomhle směru profík. Prostě je to ten, co ji sundá z koštěte a přesune do elegantního automobilu:)) Jako kdyby z oka, či z něčeho jiného vypadl:))))
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    A toto je pěkné, to jsem si s chutí přečetla - k tématu literárního samožerství:
    [ VANEK @ Wittgensteinovy lyrické denunciace z nakladatelského podsvětí ]
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK: On mi ani tak nevadí ten Chrobák, kterého jsem shodou okolností potkala ve čtbrtek v Berouně na festivalu Stranou; zdá se, že sprosťárnami koření vše vč. svých básní, takže je prostě konzistentní - a není to zlá vůle, on prostě neřekne "jdi s tím do háje", poněvadž to jde říct peprněji.

    Vadí mi daleko víc Heinrichová, která je vysloveně zákeřná, a navíc se ukrývá za "vlastně jen komentář", protože nedrží recenzi.
    Ostatně pro Tvar Racková píše (psala) dost přísné kritiky, které Heinrichová pouštěla, tj. argument, že v antologii byla najednou hodná, aby si to s nikým nerozházela, je vyloženě invalidní.

    Kritiky po antologiích následovaly vždy, toto je ale divný boj.
    VANEK
    VANEK --- ---
    NATASHA: Přečetl jsem v knihovně a přišlo mi to dost vágně nekonkrétní; a závěr ani v nejmenším tak sexisticko-urážlivé, aby to vyžadovalo takové opatrné distancování. (Ale já asi mám posunutá měřítka ;-)

    BTW, v čísle 10 Ladislav Selepko pod debilním titulkem "Poezie z virtuálních sítí" chválí Ricarderona a BUBLINKY (což jistě všichni vědí, ale tady to myslím nezaznělo).
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Mě by to velice zajímalo, děkuji za upozornění, splaším si Tvar.
    FIN
    FIN --- ---
    no, nemohu říci, že bych všemu z vaňkova odkazu rozuměl, ovšem postřeh
    Wanda Heinrichová přes své výhrady editorku spíše chlácholí: „Všem se ale zavděčit nelze, možná vůbec nikomu.“
    ve mně vzbouzí vážné obavy, zda se snaha o vrcholnou intelektualitu náhledu nedostala do stádia, kdy je myšlení již skoro nepoužitelné :-)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: a navíc ti věřím, že to dokážeš podat relativně objektivně a pak třeba na závěr říci "a já myslím, že... bla bla, protože... bla bla" čímž své osobní stanovisko dostatečně oddělíš :-)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: ach jo. jedním ze znaků myslících lidí je, že... myslí. ostatně, sama to říkáš :-) tedy za tohoto předpokladu není nutné se tolik bát, že tím, že jim něco řekneme, je tak moc ovlivníme, že myslet přestanou :-) a abych myslel, musel bych teď evidentně jít, sehnat si 100 nejlepších básní, přečíst si je, pak si přečíst to "strhání", o němž mluvíš (a dodáváš "imho neoprávněně") a pak si začít shánět informace o aktérech, abych tedy mohl udělat to, co ty chceš: začít myslet. kromě toho, v knihovnách tyto revue nejspíš všude nemívají. tak mě prostě napadlo, zda bys stručně nechtěla říci, oč jde, kdo chce myslet a zaujme ho to, si nepochybně zbytek dohledá, a nepochybně tě to muselo hodně znepokojit anebo znechutit, když ses ozvala a ještě jedním dechem nechceš budovat předpojatost a přitom druhým dodáváš, že za tamtím zůstane stopa... (kde? u koho? resp. u koho jiného než u naší bouřlivé tůňky s jejími hádkami?)

    prostě se tolik neboj a riskni to (zkusit to říct:-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Něco velmi málo je naznačeno na
    Ve čtvrtek 30. května vyšlo letošní 11. číslo Tvaru, zčásti věnované haiku - iTvar
    http://itvar.cz/cz/2013/11-2013-644.html
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Je mi protivné diktovat ostatním, co si mají myslet (k čemuž by došlo). Zejména, když je podezírám, že by dokázali myslet sami.

    A mne by obecně potěšilo, kdyby se víc myslelo. I zde.

    Nezájem o vlnkobití a revue ovšem i chápu, nakonec, je to neustále hádání a osobní zájmy. Tady, jinde.
    Blbé je, že za tamtím vzniká stopa, která přetrvá.
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: a co nám, co revue neodebíráme a vlnkobití v českém poetické tůňce nesledujeme, říci, oč běží? ať jsme to... v obraze?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Všem, kdo se hlouběji zajímají o tzv. literární provoz, doporučuji Tvar č. 11. Právě vyšel. Bude kolem toho myslím docela poprask, aspoň "v papíru".
    Níže zmíněná Simona Racková se ocitla v ostré palbě. Podle mého názoru zcela nezaslouženě. Je-li to účelová provokace, krčím rameny. Jsem zvědavá, co udělá HOST.

    O čem tu šmarjá mektám? Dvojrecenze na Sto nejlepších českých básní a k ní převážně orientovaný úvodník Adama Borziče stojí za přečtení. Recenzent Chrobák editorku naprosto sejmul, Heinrichová (editorka letošního ročníku, žánop) zdánlivě zaujímá stanovisko chápavé. Zdánlivě. Vskutku, stojí to za přečtení a za přemýšlení o vlastním náhledu na tu věc...

    Ovšem, chce to Sto nej básní přečíst, a nejlíp i některé z předchozích sborníků. A zejm. doslov P. Krále z roku 2011, pro srovnání.
    PETR36
    PETR36 --- ---
    Už se ani neomlouvám. Ano, objevím se tu, jen když něco potřebuju. Tak to prostě je. Tentokrát potřebuju FUNGUJÍCÍ mail na Simonu Martínkovou-Rackovou. Neznáte ho někdo? Buď mě vyražte, ignorujte nebo mi ho pošlete do pošty. Děkuju všem. Petr
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Dobrá poezie není únik, ale občas drsný zážitek, říká básník Petr Borkovec | art.ihned.cz - Knihy
    http://art.ihned.cz/knihy/c1-59901220-petr-borkovec-poezie-svet-knihy-rozhovor
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    FIN: I ty piráte, nic takového! Čtečku si kup sám a pomeranče stáhni :-)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA:
    MAEROR: můžu k těm pomerančům dostat čtečku zdarma? knihy si už postahuji sám...
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    VANEK: O víkendu jedeme na chatu, strýc tam pár metrů světovky má ulito pod trámem, zkusím se podívat - stačilo-li by jako scan.

    NATASHA: Zkus prozatím iniciovat opak: ke každé své knize půl kilo pomerančů + echtovní plastovou síťku zdarma! Knihkupci budou vděčni! ;-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MMCH Těším se, až se rovněž ocitnu v nějaké akci "k půl kilu pomerančů kniha zdarma".
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    No, myslím, že se Petr zase vrátí do bezpečí tiché přítomnosti :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam