• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův


    Čtenáři vám nerozumějí? Kritikové vás urážejí? Múzy vás opouštějí?
    Nemůžete sehnat vydavatele? Psychofarmaka? Ženskou? Chlapa?
    V knihkupectvích nemají pro váš žánr více než půl poličky vlevo vzadu za fíkusem?
    Vítejte.

    Navštivte nástěnku, kde byla otevřena I. poetická knihoslídílna.

    rozbalit záhlaví
    WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    CICHLASOMA: píšu spíš o dojmech než o konkrétních případech. ale podstata je v tom, že právě proto, že se kritik nemůže opřít o žádnou vnější a závaznou hodnotovou soustavu a může v lepším případě přijít s nějakou ucelenou a fungující vlastní, vede mnohdy k silnější potřebě diskvalifikovat jinou ucelenou a fungující soustavu. - a děje se to právě tím způsobem, že se napíše - "on/ona nemá pravdu, naprosto se mýlí, dělá to úplně špatně; jak je možné, že něco takového někde - vyšlo, bylo oceněno, uznáno, dostalo grant, že to někdo čte apod." - zabalí se to do intelektuální deky, ale ty podtóny tam jsou a snad jde víc o ně než o vysvětlení postojů - ostatně, kolik lidí je na to zvědavých? vždyť: "platí ten můj pohled a ty ostatní nepočítám. (rozuměj: ten a ten autor je debil, jehož názor, přístup nemá na světě místo).

    ve hře je ještě jedna věc, která mě napadá. - vyhraněný autor, který sám přijde s něčím zajímavým, musí být svým způsobem nesnášenlivý k jiným přístupům; - pokud se to přelije i do kritika, jsou z toho osobní útoky, nikoliv spolupráce. - jenže kdo tady bude čekat nějakou spolupráci? málokdo. - každý po čase tak nějak zjistí, k jaké skupině víc inklinuje, s ní přežívá, a ti ostatní jsou spíš nebezpečím, na jejichž projevy je lepší si dávat pozor, než se jim člověk otevře.


    no ale budiž, klidně ať to říkám o nějakém fiktivním světě. vůbec by mi nevadilo, kdyby to můj dojem smázlo. :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    WHISPERMOONLITE: No pak je tu taky ta věc, že u takhle všeobecně formulovaného nepříliš určitého tvrzení zpravidla "něco je" úplně na každém podobně všeobecném vysvětlení...
    FIN
    FIN --- ---
    WHISPERMOONLITE: anebo to bude tím, že jsme prostě malej rybníček, kde si každý vidí do talíře, a milí poetové nejsou o nic méně malichernější a závistivější než tzv. prostý nepoetický člověk, nad nímž zvedají nosánek. zkrátka, naši intelektuálové z malého rybníčku jsou úplně stejní - tedy ta "vrstva", co to produkuje - jako milé popové české sereblity. nemyslím, že je to ůpovahou poezie" - toto vysvětlení je dle occamovy břitvy pravděpodobnější.
    WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    tu a tam se zamýšlím nad tím, kde se v českém literárním provozu, nebo v jeho části, o které vím, pořád berou takové ty neurotické agresivní tiky. - obávám se, že to má hlubší souvislost nejen s postavením současné poezie mezi čtenáři, ale především s povahou poezie ve své podstatě. - na jedné straně je tu lidská touha po jistotě potvrzené vnější realitou, na druhé straně tvůrčí pole, které takovou jistotu tvůrcům zvnějšku nikdy nemůže dát. - myslím, že nezvládání tohoto napětí vede k bojovnému potírání a obhajování, v jehož emočním náboji se mnohdy ztrácí podnětná odlišnost pohledů.

    ta úzkostná obava z toho, že konstrukce, kterou z principu může podpírat pouze moje zkušenost s literaturou, se zhroutí při střetu (spíš než při setkání) se zkušeností jinou. - ovšem není se co divit, když je tento pohled po desítky let institucionálně podporován a živen tím, jak se literatura kanonizuje a jak se různé druhy kánonů cpou lidem do hlavy od první třídy. - fetiše kánonu a literární historie jsou modly, o něž se "bojovníci" opírají a jimž slouží.

    vím, že teď pláču úplně mimo hřbitov :)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Tady něco bytostně k názvu klubu:
    UKÁZKA: Beatnice, alkoholička, živel. Vyjde životopis Vladimíry Čerepkové - iDNES.cz
    http://kultura.idnes.cz/ukazka-cerepkova-0e1-/literatura.aspx?c=A141003_103100_literatura_ts
    Kniha vychází 10. října, zdrželo se to, tiskárně nedodali krabičky... Bude to artefakt, držím knihu bez krabičky a už tak je báječná. A navíc o jedné z mých nejoblíbenějších ženských básnířek.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NATASHA: Prima! :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    TOMASZ: Samozřejmě, (ne)odpověď z RR je nakonec pro věc samu nepodstatná. Text publikujeme na Wagonu, takže sem pak samozřejmě hodím link a případně doplním i osobní argumenty pro Olininu poezii.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NATASHA: Škoda, že si to necháváš pro sebe. Mě by třeba Tvůj názor zajímal v drobnějších detailech, neboť Noskovy argumenty jsem už měl možnost číst. To, jestli Ti RR odpoví, nebo ne, je už trochu o něčem jiném.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CICHLASOMA: No tak samozřejmě, je tu vyhlídka na to, že se krásně porveme.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    NATASHA: (Jsem napjat jak ty kšandy... :) )
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CICHLASOMA: Pojďme to zatím dál nerozebírat. Pokud ten můj text nebude v RR, bude jinde, a pak bude zcela jasné, co naznačuju :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    NATASHA: (Pokud jde ještě o Noskův text, tam souhlasím (naznačuješ-li to), že kdyby chtěl u jednotlivých básní zdůvodnit, proč jim připisuje charakter, jaký jim připisuje, měl by si všimnout přednostně jiných věcí, než si všímá, takhle k jednotlivým básním činí často spíš (jakkoli více čí méně trefné) poznámky na okraj, shrnující charakteristika všech těch čtyřech básní je pak ale z mého hlediska, jak řečeno, přiléhavá.)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK:
    Obecně je stránka tato: https://www.facebook.com/guerillapoetring, stránka události je zde https://www.facebook.com/events/373784446103532/
    Snad je to přístupné zvenčí.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    NATASHA: (No já myslím, že bychom Ti naslouchali, já tedy určitě, a bedlivě, kdyby ses pokuzila ukázat či naznačit, co vidíš na těch básních (zejména na těch z Listů, ale i na ostatních) zajímavého.)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: podle mě jediné měřítko, které dává vůbec nějaký smysl, je, jak je které rozhraní uživatelsky praktické a pohodlné a od chvíle, kdy mohu na twitter i FB lézt přes křišťálově jednoduchou stránku v mém oblíbeném poštovním klientovi (thunderbird), je mám rád obě :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    NATASHA: link pls (nemám teď kdy a jak hledat
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Podle mě je Twitter pro člověka slova lepší než FB, člověče.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Jinak je dnes další Guerilla Poetring, pokud byste chtěli poezii nacpat lidem pod nos :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CICHLASOMA: a ostatní:

    V pár bodech:
    - Sem patří cokoliv, co se skutečně týká poezie, takže i polemika.

    - Svou reakci na Noska jsem odeslala do RR ve čtvrtek (a znovu v pondělí, neboť je slušné počkat, ale není od věci dát najevo, že bych ráda dostala nějakou odpověď) a zatím mi nepřišlo nic.
    Nechci svou polemiku (zatím) publikovat tady, takže se i zdržím citování z textu, který jsem už napsala. To, že jsem ji napsala, samozřejmě znamená, že tvrdím, že Nosek jako kritik selhal.

    - O kvalitě poezie OS mohu mluvit jenom velice omezeně, resp. mohu mluvit co hrdlo ráčí, ale nemohu příliš čekat, že mi někdo bude naslouchat; to vyplývá z mého velmi osobního vztahu k ní. Zároveň, jak tu řada lidí ví, mě osobní vztahy nikdy nezastavily v kritice, naopak, přátelé mohou ode mne čekat jedině tvrdší pohled, což je způsob, kterým kompenzuji své city k nim.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    FIN: (A nebyl jim k smíchu Piorecký...)
    PETR36
    PETR36 --- ---
    CICHLASOMA: Jo. Jo, asi taky souhlas - z těchhle dvou odkazů. Souhlas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam