• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    FIN: Ono by z hlediska autorských práv jistě nebylo košer přebrat text jenom tak. Určitě měli autory z užší nominace aspoň požádat o svolení, ale nevím, jak by se oslovení tvářili.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CORWEX: Díky!

Že recenze převážně není lichotivá, to je zřetelné. Osobně bych ubrala na terminologii, která je možná zbytečně efektní; ano, já mám obecně trochu alergii na akademismus. Že by byla sexistická jsem opravdu neodhalila. Jsem zvědavá na podrobné zdůvodnění ortelu v PV.
    FIN
    FIN --- ---
    + tedy tohle

Porota ocenila, že recenze byla pseudoodborná, povýšená a sexistická. Tato informace je dosažitelná všude. Samotný text recenze není dosažitelný nikde.

to je vysoce nesprávný postup a zmínění udělovači anticeny u mě automaticky VELICE klesají v jakémkoli ohledu důvěryhodnosti
    FIN
    FIN --- ---
    CORWEX: díky

tak myslím, že se autor recenze na anticenu a nějakou porotu může s přehledem vysr vykašlat, protože jakkoli recenze není oné dotyčné autorce úplně přízniva, zdůvodnění poroty je zjevně ideologickej blábol a hodně by mě nepřekvapilo, kdyby se posléze ukázalo, že jsou s autorkou poměrně kamarádi.

čistě ze zvědavosti: jsou?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: To je nesouvisející odkaz na literární cenu, o které by někteří zdejší návštěvníci mohli chtít vědět. Například proto, aby se přihlásili :)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Příležitosti: Drážďanská cena lyriky 2018 | Tvar
    http://itvar.cz/prilezitost/2017/06/drazdanska-cena-lyriky-2018/
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Nu, já se právě snažím prosekat k samotnému textu té recenze, protože to by bylo vhodné zde uveřejnit. Sbírku K. Kováčové znám, tu recenzi jsem ale buď přeskočila nebo neuložila do své bídné paměti.
    FIN
    FIN --- ---
    protože přesně takto celé ty roky zde na nyxu reagovala hromada blbečků v amatérské poezii, kdykoli jim někdo řekl, že jejich "velebáseň" je dosti slabá až shit :-)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: jak si přečtu toto
    "skrývaná za odborné termíny a znaleckou rétoriku, umocněná povýšeným tónem a sexistickými narážkami"
    je mi jasné, že někde smrdí hromada blbých nefaktických plků. hint: terč to asi nebude :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    K tématu Mokré ponožky aneb "laureáta" zde dobře známe.
    Možná by k tomu něco měl? :)

---

Milí přátelé,

už tento čtvrtek 27. 4. 2017 od 19:00 se v kavárně Strašnického divadla X10 (Solidarity 1986/53, 100 00 Strašnice) v režii časopisu pro současnou poezii Psí víno uskuteční křest 79. čísla časopisu včetně přílohové sbírky a vyhlášení anticeny Mokrá ponožka.

Psí víno č. 79 s ilustracemi scénografky Terezy Bartůňkové se zabývá průnikem divadla a poezie, potažmo literatury. Editoři Ondřej Škrabal a Terézia Klasová se v něm zaměřují na autory, kteří promýšlejí či praktikují politické, hudební či syntetické divadlo, gestický verš, radioart a nelyrické psaní či experimentování na pomezí těchto druhů umění. Potřeba zasvětit číslo literárního časopisu divadlu vychází z přesvědčení, že české literární a divadelní prostředí spolu pozoruhodně nekomunikují.

V čísle najdete esej Petera Handkeho o pouličním divadle, který poprvé vychází v českém překladu Zuzany Augustové, rozhovor s Jiřím Adámkem a Lukášem Jiřičkou i texty autorů, jako jsou S.d.Ch, Luboš Svoboda, Susanne Kass, Jakub Vaněk, skupina Ufftenživot, Vanessa Place nebo Peter Handke. V kritické sekci reflektujeme knihu Miloslava Klímy O dramaturgii a představení ADA a Mir vam.

Jako přílohový sešit v Edici Psí vychází debutová básnická sbírka původem slovenské básnířky a studentky divadelní režie na katedře alternativního a loutkového divadla na DAMU Lucie Kramárové ŠTUCHANIE DO MEDÚZ.

Na večírku dojde k vyhlášení literárněkritické anticeny Mokrá ponožka 2016. Porota ve složení Ondřej Hanus, Roman Kanda, Jana Sieberová, Klára Soukupová a Michal Špína ji udělila recenzi Petra Kukala ”Strach z plodů a hnízd“ na sbírku Kateřiny Kováčové Sem cejtila les (Tvar 1/2016). Důvodem udělení ceny je nepodloženost autorových soudů skrývaná za odborné termíny a znaleckou rétoriku, umocněná povýšeným tónem a sexistickými narážkami. Vedle toho porota udělila čestné (zne)uznání Jarmile Flakové za text ”Česká moderní literatura psaná ženami“ (CzechLit, srpen 2016). Podrobné zdůvodnění včetně doprovodné eseje o metakritice z pera Romana Kandy najdete v časopise.

Na večírku mimoto vystoupí herci Jakub Gottwald a Lucie Roznětínská, kteří v režii Ondřeje Škrabala uvedou úryvek ze hry Petera Handkeho Krásné dny v Aranjuez, improvizátor a slammer Jiří Šimek (Ufftenživot) a svou instalaci o Milanu Knížákovi performancí představí umělkyně Susanne Kass. Večírek hudebně doprovodí legendární lounská kapela s divadelními konexemi Furt Rovně.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    MICHAEL_ALEXA: (A to větší měl ve výhradní distribuci Kosmas a už je to nějakej pátek, co jsem si od nich nechával posílat jeden z posledních exemplářů z nějakýho jejich knihkupectví v Plzni nebo kde, až na pár kousků v mimopražských knihkupectvích bylo už tehdy rozebrané. Ale třeba se ještě v nějakém městě nějaký kousek povaluje, každopádně pospěšte, taky jsem tu moh varovat už tehdy..)
    MICHAEL_ALEXA
    MICHAEL_ALEXA --- ---
    Ahoj, kdybyste někdo zvažovali koupi nové Veškeré poezie od Zbyňka Havlíčka, tak vězte, že existují dvě vydání pod (skoro) stejným názvem s tím, že jedno z nich je rozšířené o juvenilie, dodatky a dva doslovy. Já jsem přišel do knihkupectví nepřipraven a koupil jsem to jediné, které tam měli, tedy to, co bych si nevybral.
    Tak ať se vám to taky nestane. A pozor: tiráž útlejšího vydání je matoucí (hovoří o dvou doslovech, které tam nejsou...)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    Surrealismus a jeho básníci. Přednáší Petr Král.
    CTS, 13. 4. 2017, 10:00.
    Centrum pro teoretická studia
    http://www.cts.cuni.cz/ctvrtecni-seminare.html

"Vnitřní kraj slídí vnějším exilem." Autorské čtení Ladislava Selepka z knihy Devadenáct měst. Promluví Jakub Řehák a Petr Král.
    Literární kavárna Řetězová, 16. května, 19:00.
    Druhý nálev
    http://selepko.blogspot.cz/
    MICHAEL_ALEXA
    MICHAEL_ALEXA --- ---
    CICHLASOMA: ... a v porotě zasedá i Jana Sieberová, autorka legendárního cancu Zdechne už hruškovský mainstream?
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    "Zaslané tipy na kritické texty nevalné úrovně vyhodnotí pětičlenná porota, jíž předsedá básník, překladatel a bývalý redaktor Psího vína Ondřej Hanus."

Mokrá ponožka a suchej večírek – H7O
    http://www.h7o.cz/mokra-ponozka-a-suchej-vecirek/
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    Vychází unikátní sešit Jana Zahradníčka z leopoldovské věznice | Literatura
    http://www.rozhlas.cz/...ava/vychazi-unikatni-sesit-jana-zahradnicka-z-leopoldovske-veznice--1699469
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CICHLASOMA: To je pěkný. :) Úplně mě to přivedlo zpátky k tomu, když mi o tom babička jako malýmu vyprávěla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam