• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VANEK: "nemůžeme se shodnout, že se neshodneme, a nechat to být?"

    to samozřejmě klidně můžeme. kdybys měl v hlavě, co ti přijdou být slabá místa toho novějšího textu, a šlo to říct pár hesly (sem nebo do pošty), tak mě by to docela zajímalo, ale nijak na tom nevisím. (podotýkám, že v situaci kolem prosy se nevyznám a na hraně mi tam snad přijdou některý formulace ohledně optimální úlohy kritiky (přece jenom snad na můj vkus přeceňující její hodnotící stránku), ale beru to pořád jako legitimní a dobře zformulovanej ideál.)
    VANEK
    VANEK --- ---
    CICHLASOMA: Dík, to ani nemuselo být; to svoje už nafotil, když mu ho poslali, a já ještě neměl odvahu to otevřít, ani když se přidal Lukáš Novosad.

    CICHLASOMA: V podstatě obojí, ale nejsem si jisrtý, jestli by nebyla ztráta času pro všechny zúčastněné to tu rozebírat; nemůžeme se shodnout, že se neshodneme, a nechat to být?
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VANEK: Příjemnou zábavu přeju..



    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CICHLASOMA: Jsem připravena Boženě případně vyřídit poklony, žádosti o autogram aj.
    :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VANEK: Přijdou Ti nerozumný oba, nebo jen ten mor a kobylky svolávající?
    VANEK
    VANEK --- ---
    CICHLASOMA: Dík, to je přesně ono.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VANEK: Ne jako polemiku, ale jen tak připomínám dva její texty z posledních let: http://old.itvar.cz/cz/2014/06-2014-bozena-832.html , http://old.itvar.cz/prilohy/138/Tvar10-2009.pdf (imho se, patříce do rozdílnejch žánrů, vůbec nevylučujou).
    VANEK
    VANEK --- ---
    CICHLASOMA: Sorry, ale žádný konkrétní odkaz nemám po ruce / v hlavě a zkoušet je teď dohledávat je na dlouhé lokte. Tuším průběžně v Tvaru v posledních letech.
    Ale na odškodnění aspoň čerstvý knihovnický manifest, taky psaný mnohem líp, než jsem čekal od Řeháka
    Prohlášení k situaci v Národní knihovně ČR | Rukojmi.cz - Internetové noviny
    http://www.rukojmi.cz/clanky/4046-prohlaseni-k-situaci-v-narodni-knihovne-cr
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VANEK: (Za linki bych byl vděčen! (Moc jsem toho od ní přímo o provozu nečetl, ale pár textů jo a přišly mi rozumné asi všechny, stejně jako její texty o jiných věcech. (Dobře, s jejím hodnocením básnických sbírek někdy nesouhlasím, ale i tehdy mi její perspektiva přijde skoro vždycky přínosná.)))
    VANEK
    VANEK --- ---
    CICHLASOMA: Právě proto, že dřívější články k tématům literárního provozu, které jsem od ní četl, byly takové... básni(řko)vé.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VANEK: Jak může někoho překvapovat rozumnost u naší paní Boženy Správcové?! :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    CICHLASOMA: Toto mi přijde nečekaně rozumné.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    "rezidenční pobyt získal básník Brian Sonia-Wallace. Jeho výjimečnost nespočívá ani tak v jeho tvorbě — básních psaných na zakázku na starožitném psacím stroji —, jako ve skutečnosti, že stipendium od The Mall of America nebyla jediná bizarní rezidence, kterou získal. Dostal se také do notně medializovaného programu dopravní společnosti Amtrak (rezidence ve vlaku a nádražích) nebo psal s americkou Službou národních parků. Sonia-Wallace podle všeho za své úspěchy vděčí zkušenosti s vyřizováním grantů a dotací, kterému se věnoval po škole, a na zákazníky zaměřené poezii. Možná se tak stane prvním spisovatelem, který se proslaví díky skvěle sepsaným formulářům."

    Potěšit komisi, čtenáře a kravaťáky – H7O
    http://www.h7o.cz/potesit-komisi-ctenare-a-kravataky/#sthash.XPtBZ7EL.dpuf
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    No každopádně jsem narazil na pozoruhodnou úvahu o dotování literárních časopisů (obsahuje i - nepříliš obratně - skrytou zčásti polemickou narážku na Vankovo srovnání s dálnicemi!):




    "Čtete literární časopisy, jako je Tvar, Host, Aluze?

    Když se mi dostanou do ruky.

    Domníváte se, že je správné, jsou-li takovéto časopisy a druh kultury, kterou protěžují, dotovány ze státních peněz? Nevede princip dotací k „nekalé soutěži“ na poli umění?

    Souhrně jsou dotovány rozhodně méně než jednotlivě fotbalové kluby, na jejichž zápasy chodí méně diváků, než kolik má čtenářů jednotlivý časopis. Jsou dotovány podstatně méně, než kolik stojí ochrana manželky českého premiera, jsou dotovány podstatně méně než večírky, které navštěvuje ministr popkultury. A nadělají méně škody. Dotované časopisy zabíjejí rozhodně méně čtenářů než čtenáři dotované silnice a automobily. Atd."


    Antonín Kosík / rozhovor
    http://www.gasbag.wz.cz/tema/rocnik2/cislo6/06-19.htm
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    CICHLASOMA: chceš říct, že v mnoha případech se "autor musí tvořit a publikovat za jakoukoliv cenu" nepozorovaně překrývá s "autor chce tvořit a publikovat atd…", a proto to nevypadá jako nucení. máš pravdu, je v tom principiální rozdíl: jakmile autor publikuje, nikoho nepřesvědčí o tom, že musel. tudíž, pokud se ta hra někomu nelíbí, je lepší ji přestat hrát, nebo si nestěžovat. v tom s Tebou souhlasím.

    možná se zlobím, ale ne na Tebe, to by vskutku nebylo na místě. jenom mě štve, že mě neomylně navádíš k tomu, abych si plně uvědomil, jak to funguje.

    kdo to zaplatí? navrhuješ státní pokladnu. totéž, co já. rozdíl je jen v tom, že já si představuji situaci, kdy hru na "chtěl jsem za každou cenu" přestane hrát většina autorů. kolik takových případů existuje nyní, nevím, autoři to běžně neohlašují. nicméně, je možné, že několik rukopisů (desítek, stovek?) už takto leží a čeká. ostatně, lze to vyměřit i ze druhé strany, to jest od čtenářského očekávání. mají-li čtenáři (kritici atd.) pocit, že v literatuře nějaké texty chybí, může se jednat právě o ty čekající. pokud nikomu nic nechybí, tak je všechno v pořádku.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VINCENT_BU: Já opravdu nechci znít cynicky nebo agresivně a netěší mě, pokud snahou o nepředpojatou diskusi o faktech a možnostech někoho vytáčím.

    Ale opravdu jsem nikoho nechtěl k ničemu nutit (to by taky asi velký úspěch nemělo), jen jsem upozorňoval, že autoři (zvlášť ti, kteří nepíšou zrovna to, po čem lační masy) bez valného zisku díla tvořili v minulosti a dále tvoří a nevidím žádnou indicii, že by to mělo v dohlednu plošně ustat (že ovšem někdo, kdo by psal, kdyby byl placen, bez toho psát nebude, je velmi pravděpodobné). Je podle mě značně diskutabilní, jestli dnešní doba je pro tu "autentickou" tvorbu méně příznivá než doby minulé (asi jak které) a už to celé vydrželo dost dlouho. Ale samozřejmě je možné, že jednou se nikdo, kdo by to byl ochotný dělat bez jistoty nebo slušné naděje výdělku, nenajde, byť třeba puzení budou cítit mnozí.
    Je to úplně stejné jako s tím tekknem - kdo je nutí?

    A pak je tu ta věc, že literáty může zčásti podporovat také stát. Vůbec jsem neřekl, že jsem proti tomu. Nese to s sebou jistě spoustu sporných otázek, když je třeba rozhodovat, koho podporovat, jak moc, za jakých podmínek atd. a jistě je možné, že někteří autoři kvůli tomu budou poslouchat spíše to, co se po nich chce, než co diktuje samota, a že ti, kteří budou poslouchat samotu a tvořit něco opravdu hlubokého, často ostrouhají, ale o těchhle "technických" problémech jsem tu vůbec mluvit nechtěl (řekl jsem nicméně ve shodě s Natashou, že nejperspektivnější by mi přišlo odměňování už napsaných děl (které vybere nějaká komise), než placení práce na dílech budoucích).

    Krom toho, že empiricky vzato se nezdá, že by bídné či žádné honorování tvorby vedlo k zániku literatury, jsem řekl v zásadě jen to, že nevidím, proč by společnost nějak absolutně nutně literaturu potřebovala, najmě "samotářskou", to je celé. (Tím jsem opravdu neřekl, že se chystám bojovat proti tomu, aby stát literaturu dotoval.)

    Úplně jednoduše - když se ohlédnu na své "nejoblíbenější" autory, omezím se na ty už mrtvé, a uvědomím si, jak na tom byli... No, darmo mluvit... (Tím prosím neříkám, že si přeju, aby autoři dnes co nejvíc trpěli. Jen mi přijde nevěrohodné říkat, že když nebude stát platit za psaní, literatura zanikne.)
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    CICHLASOMA: odstavec míří k tomu, že nemůžeš nutit autora, aby něco publikoval, pokud nesouhlasí s podmínkami, za nichž se to děje. všechno, co píšeš, je založeno na předpokladu, že pořád bude někdo, ne-li každý, publikovat bez ohledu na podmínky, které jsou takové, že se od převážné většiny autorů jaksi automaticky očekává, že budou sponzory vzniku rukopisu a těch 200 000 až 350 000 Kč nebudou po nikom chtít. Chápeš? Nebo Ti to připadá moc? Vynásob si 2000–3000 pracovních hodin hodinovou mzdou na úrovni specialisty a zjistíš, že je to pořád podhodnocené. Má-li literatura zájem o kvalitní rukopis, zde je jeho cena.

    Teď mi, prosím, pověz, kdo tu částku zaplatí. Tvůj příspěvek, jakkoliv laskavý, na to nestačí. Pověz mi to, prosím.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VINCENT_BU: Zcela upřímně - snažím se zamýšlet co nejpečlivěji, ale nevím ani zdaleka s jistotou, kam ten odstavec chce mířit.

    (Netvrdil jsem, že literatura _nepochybně_ nevyschne, jen se mi zdá, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by vyschnout měla. Autorům - a pochopitelně zvlášť těm, o nichž si myslím, že píšou něco mimořádného - bych pochopitelně osobně přál co nejméně potíží a budu-li jim moct nějak pomoci, rád to udělám, ale kvůli tomu nezačnu tvrdit, že společnost literaturu nezbytně potřebuje nebo že je naprosto nutné, aby ji stát podporoval, když nic takového nenahlížím.)
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    CICHLASOMA: OK, za sebe už jsem vylíčil vše, co bylo třeba.

    (patologické je, když dané společenství svým přístupem zruší literaturu, ale zapomene v některých lidech "zrušit" nutkání k tvorbě a v jiných čtenářskou potřebu, pročež se postižení trápí ve vytvořeném vakuu.)

    snad ještě toto: pokud se pečlivě zamyslíš, neboť nepředpokládám, že to děláš vědomě, zjistíš, že všechny Tvé úvahy jsou opřeny o jediný předpoklad: "oni to dílo vytvořit a publikovat musí". nikoliv pouze mohou. "mohou" nestačí k tomu, aby bylo o čem hovořit, protože "mohou" znamená, že "nemusí", a pak není o čem mluvit. všechny podmínky existence literatury, o nichž uvažuješ, vylučují pouhé "autor může". opírají se o jeho "musí", což je přesně to, na co všichni spoléhají ve víře, že to tak bude pořád fungovat.

    mám o tom "pořád" určité pochybnosti. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam