• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    CNV
    CNV --- ---
    Nedal by se ten Okres na severu někde sosnout? Nikdy jsem ho neviděla a mám pocit, že jsem asi o hodně přišla...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ROUMEN: no vždycky jsem si myslel, že sekretář a tajemník je totéž, jelikož je to odvozené od "secretary" (možná je to původem z latiny, nevím, tu neovládám). V našem prostředí ale každopádně máme tajemníka spojeného spíš s komunistickými pohlaváry a minulým režimem obecně a tak, zdá se, z běžného života mizí.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    No, a je to ten "tajemnik", kdo tam prikyvuje :-)
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    On i Dietlův legendární seriál Okres na severu se původně měl jmenovat Sekretář. Pak někomu asi došlo, že to nebude to pravé ořechové (i když zrovna ořešákový sekretář...)

ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    Nerikalo se chlapum ve funkci sekretarky nahodou "tajemnik"? Nebo to je uplne jina pozice?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    ANNIKA: vždyť PATISLAV: píše, že to zní staticky... ;)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SHINIGAMI: Přečetla, jenže to je moc dlouhý na to, abys si pamatoval každý slovo a každu reálii.
    Sekretář mi spíš evokuje takový ten škříňostůl:o)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    SHEALA: pripadne ruzni asistenti
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PATISLAV: tedka sou to vsecko office manageri. Ale mam dojem ze driv sekretar jako povolani bylo.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    A málo který muž, který by dělal pomocné kancelářské práce by o sobě řekl, že je sekretář. Zní to tak...staticky :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ANNIKA: To sis to nejdriv neprecetla?:) Co treba sesterstvo? I kdyz to evokuje spis takovy ty americky univerzitni spolky;).
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KOMPAS: A stejně tak o sobě klidně řeknu, že jsem student, přestože jsem studentka. Ale to už je trochu jiná kapitola:o)
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    KOMPAS: a feministky proti tomu bojuji :)
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    ANNIKA: Proč ne? Vždyť třeba ve sportu ženy běžně tvoří mužstvo. :D
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    ANNIKA: Treba bojuji i za pravo uzivani nazvu bratrstvo :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tak jeden můj vlastní

V povídce je řeč o jakési blíže nespecifikované sektě, tak ji zvesela překládám jako bratrstvo. A těsně před koncem dlouhé povídky vyjde najevo, že je to sekta šílených ženštin, které by rády vyhladily muže z povrchu zemského.
    Něco mi říká, že jsem pro ně nezvolila nejvhodnější výraz...chjo, jdu mazat:o(
    VANEK
    VANEK --- ---
    Včerejší Právo:

V dubnu nejprve Marván poslal nouzový signál, že Egypt a Sýrie chystají vpád na území, která jim Izrael v červnu 1967 zabral. Šéf Mosadu Zamir za ním okamžitě odletěl do Londýna a vzápětí židovský stát mobilizoval na severu a jihu země desítky tisíc záložníků. Zbytečně: útok avizovaný Marvánem se 15. května nekonal.
    Proto když agent s krycím jménem „Zeťák“ na podzim do Tel Avivu opět hlásil eminentní útok, bylo už jeho varování bráno na lehkou váhu.
    HADRADAR
    HADRADAR --- ---
    Včera na večerní Nově: "...jsi nekompetentní blbec."
    Předpokládám, že v originálu to byl "incompetent twit."
    SALO
    SALO --- ---
    MATEEJ: slusny hungrish :)
    RIP
    RIP --- ---
    DASHA: Případně "dávenky" (vzor "Kávenky").
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam