• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    No, zřejmě to "-ská" bude Čechům nějak citově bližší či co. Když například zkusíte vygůglit Stanford, tak "Stanfordova" má 1520 hitů a "Stanfordská" 3490. A zrovna u ní je ještě pikantní, že vzhledem k tomu, že ji založili manželé, by se asi správně měla jmenovat "Stanfordových univerzita", případně hovorově "Stanfordovic" :-)))
    SILENT
    SILENT --- ---
    VANEK: bez JH urcite, bez HU uz hure. tedy klidne ucebnici s univerzitou bez Johna ;) Nehlede na to, ze i v tech standardnich se John mihne v jedne poznamce, zatimco Karel vyplnuje vice mista, nez je venovano leckeremu zde usazenemu neceskemu etniku ;)
    VANEK
    VANEK --- ---
    SILENT: WTZ, ale nadal jí. A co učebnici vlastivědy bez vysvětlení Harvardů, resp. bostonských institucí ?

SALO: Tak UoW je logická; ale pak je ještě George Washington U., o několika Wash. College nemluvě, fakt hrůza: http://en.wikipedia.org/wiki/Washington_(disambiguation)#Colleges
    SILENT
    SILENT --- ---
    VANEK: naprosta vetsina one poloviny po Harvardu touzi zhruba stejne jako polovina Cechu. Vedi, ze to je prestizni univerzita a zaroven vedi, ze se na ni nikdy nedostanou. Navic to same muzes rict o Karlovce, naopak Karlovka je dostupna pro mnohem vetsi procento populace nez Harvard a jeji zakladatel (Harvard navic Harvardovu nezalozil) je slavnejsi z mnoha dalsich duvodu (a to uz nehovorim o srovnani faktografickych znalostech dejepisu u nas a v US - umim si velmi dobre predstavit ucebnici pro americke zakladky bez Johna Harvarda - dokazes si predstavit ceskou bez Karla?). Tohle pokladam za pomerne jasne, nicmene neni jineho zpusobu, jak to dokazat, nez si udelat rozsahly pruzkum. Do te doby to zustane jen zbytecnym flamem ;)
    VANEK
    VANEK --- ---
    SILENT: To není totéž: půl populace jde na vysokou, z toho nemalá část touží po Harvardu nebo něco takového zná, proč by někdy neslyšeli o její historii a pojmenování?

GOBERS: Dobré a ještě elitnější je třeba povyšovat se nad těmi, kdo říkají http://google.cz/search?q=%28univerzita+OR+nemocnice%29+%22%2Bjohna+hopkinse :-) - já to říkám pořád, že http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Johns_Hopkins_University&oldid=4027136 jsou totální kreténi
    SILENT
    SILENT --- ---
    GOBERS: prvni veta v zavorce byla "pro zajimavost". flame jiste navazat muzem, ale jinde.

WITTGENSTEIN: a ze nekecam, na obalce jedne z nasich knizek mame Harvardska a ta jiste prosle mou obrazovkou ;) druhe vydani uz ma ale Harvardovu, jen ted nevim, kdo to opravil...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SILENT: protoze koprus ma nejakou potiz s lematizaci harvardovy, harvardska univerzita tvori neco pres tretinu uziti, pricemz to postupne stoupa

Aaaano, a muzeme plynule navazat flamem na tema jestli ma byt bohemistika ve vztahu k uzivanemu jazyku deskriptivni nebo preskriptivni. Ja se priznam, ze bych obcas trochu toho nemeckeho poradku a la Duden uvital...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SILENT: Moje žena nedávno redigovala definitivní vydání Cimrmanových spisů a kvůli "Harvardské univerzitě" se pohádala se Svěrákem - a vyhrála.
    SILENT
    SILENT --- ---
    BIDLO: o tom ja se nehadam, jen rikam, ze to je podobne a tedy z hlediska mozneho spleteni stejne zavadejici (tedy prakticky nijak zavadejici).

VANEK: velmi bych pochyboval, ze by John Harvard byl v US stejne znamy jako Karel IV u nas (opakovany to vitez vsech ruznych popularnich soutezi o nejvyznamnejsi Cechy historie), ale mozna to neni extra relevantni.

WITTGENSTEIN: Kolumbijskou urcite ne, Harvardskou mozna, ale rozhodne ne nutne. Coz je ale mozna i jeden z duvodu, proc nerediguju ;)
    (pro zajimavost, protoze koprus ma nejakou potiz s lematizaci harvardovy, harvardska univerzita tvori neco pres tretinu uziti, pricemz to postupne stoupa)

GOBERS: resp. to neni uplne potreba ;)
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    SILENT: proc se hadat, kdyz staci mrknout na stranky. Lokace je v obou oficialnich verzich (jen v latine nikoliv). To me spis depta ta falesna UK v Bratislave...
    VANEK
    VANEK --- ---
    SILENT: IMHO srovnatelně jako kolik Čechů, kdo byl Karel.
    FIN
    FIN --- ---
    GOBERS: nabyl jsem z této debaty dojmu, že jich jaksi bude víc...?
    FIN
    FIN --- ---
    GOBERS: spíš mi jde o harvardy, oxfordy, cambridge a kolumbie... kolik kterých je a kde jsou?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SILENT: Kdybys po někom redigoval, taky bys to opravil. Nebo ne?
    FIN
    FIN --- ---
    mám v tom pěkný bordel... může někdo ty univerzity přehledně sepsat, abych si utřídil ty stejnojmenné názvy?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SILENT: A nehodlam to pouzivat k dokazovani si vlatnich vedomosti na ukor me oblklopujici masy idiotu

Ale no tak pochopitelne... na to staci podstatne nekomplikovanejsi prostredky, ze ano...? ;-)
    SILENT
    SILENT --- ---
    GOBERS: ja bych to predevsim nevidel jako tak desnou zalezitost. Kolik beznych americanu vi, ze Harvard neni adjektivum ve smyslu Harvardsky, ale posesivum? A je to podstatne? V cestine adjektivum harvardsky take neznamena nutne misto, ale obecne spojeni se jmenem harvard. Takze preklad Harvardska univerzita me nijak netrapi. A nehodlam to pouzivat k dokazovani si vlatnich vedomosti na ukor me oblklopujici masy idiotu ;)
    SALO
    SALO --- ---
    GOBERS: najlepsie su University of Washington a Washington University (hint: ani jedna nie je v D.C.)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SILENT: No a nebo Harvard University, ze ano... kdyz uz jsme nacli tema americkych universit. To je vecne aby jeden vysvetloval, ze to neni universita v Harvardu, nybrz v Cambridge, ale ne v TE Cambridge... ;-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam