• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: To je zase otázka, nakolik by slovotvorba v syntetickém jazyce měla "přesně" kopírovat analytický.

SILENT: Dentální elfka (nebo snad férianka), ať se ty druhy nadpřirozených bytostí nepletou. - Tak mě napadá, to by byla fantasy: Tooth fairy meets Tam Lin...

Jo, ještě jsem zapomněl ze Simpsonů: tabulový gag "I do not have power of attorney over first graders" - Už nikdy nebudu poroučet prvňákům.

A v Charlieho andílcích, když je hrdina vězněn a zároveň poslouchán skrytým rádiem, oslovuje barevného ptáka za oknem: "Džeku, řekni jim, že..." Pravda, to by mohl být záměrný dvojsmysl, protože hrdinky se až následně na základě čiřikání dovtípí, že je to nějaký raritní endemit, čímž ho lokalizovaly.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    DYSNY: to jsem zahlidla vcera! A rikala jsem si, ze to najit nekdo ze zdejsich... :))
    ZCR: mne by se libila myslenka jak chodi Zubata s kosou a bere mrtve (zuby), LOL! Ale uznavm, mam zvrhly smysl pro humor.
    DASHA
    DASHA --- ---
    Vlastni lonskej ulovek (tusimze H&M v Palladiu)

opravdu senzacni kampan.. nekdo si s prekladem dal VYLOZENE praci =)
    RIP
    RIP --- ---
    Víla Chrupka.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    JESSIEATREIDES: to snad není otázka nějakého (ne)zvládání. ;-)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    JESSIEATREIDES: Mně připomíná duběnku...
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    A proč na to nesehnat sponzora? Mohla by to být Odol3dent víla
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Stomatorozprávkovábytosťženskéhopohlavia, nech to nie je infantilné a vôbec.
    RIP
    RIP --- ---
    SILENT: Stomatovíla.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    DYSNY: proč uměle nadřazovat? kdo to nadřazuje? bylo zde jasně napsáno, že možností je více a mně osobně se Zuběnka líbí nejvíc, protože je taková... česká... Což ty jako Čech asi neoceníš, já, jako cizinec ano.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MADIETTA: nevím, zvládly jsme to s Moničkou i bez pětikorun a importovaných víl...
    DYSNY
    DYSNY --- ---
    JESSIEATREIDES: navzdory tomu, jak jsem rikal, cnk ma jasno v tom, ze nektere z tech prekladu jsou celkem rozsirene, takze proc se jich nedrzet. a zubenka neprijde o tolik lepsi, aby bylo treba ji umele nadrazovat.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MADIETTA: aby se to ale nezvrhlo :)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ja bych dal dentalni vila, at je to jasny, ne? nejaky ty vase infantility leda zamlzuji vyznam.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    JESSIEATREIDES: je to import, který hodně rodičů ochotně adoptovalo, protože je to milé a dětem to protivné vypadávání zubů aspoň trochu osladí, navíc na rozdíl od Valentýna, bych to, že dítě najde pod polštářem pětikorunu, tak úplně za komerční orgie nepovažovala :-)))
    ZCR
    ZCR --- ---
    RIP: někdo by měl sebrat odvahu a přeložit to jako Zubatá :-]
    RIP
    RIP --- ---
    Inu, mně se ty kreativnější překlady samozřejmě taky líbí víc. Ale vsadím poslední košili, že pokud tu ta dovozová reálie déle vydrží, vítězem bude Zoubková.
    Ostatně, je to i přesnější: původní Tooth Fairy taky není vrchol slovotvorební nápaditosti. (Zubní je ještě přímočařejší, ale to zní česky moc terminologicky, zubní je laboratoř, ne víla :-))
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Já ve svých překladech používám vílu Zubničku, tenhle způsob slovotvorby je mi bližší než vcelku doslovný překlad "Zoubková víla". Ale pokud je terminologie neustálená (což tedy je), nikdo nemůže nikomu vyčítat, že se nedrží té či oné verze.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MADIETTA: to nevím teda, jestli je široce rozšířená... u nás to žádná skutečná tradice není, je to import, stejně jako komerční orgie Sv. Valentýna, takže asi tak...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    JESSIEATREIDES: ovšem jak praví RIP, mezi rodiči zuby trousících prcků je už poměrně široce rozšířená Zoubková víla, takže je otázka, nakolik vymýšlet novotvar pro postavu, pro kterou už lidové vrstvy mají víceméně ustálený název.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam