• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
    Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZIDANE: Bylo, lze to snadno vyfiltrovat.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    HURDA: Je. A co? Byla snad morčata před čtyřmi roky "guinejská prasátka" a dnes již nejsou?

Druhá věc je, že jestli to tu už bylo, omlouvám se. Jen mi to přišlo vhod k tématu.
    HURDA
    HURDA --- ---
    HWLLFFRDD: dobrej fail
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Petr Staníček ‏@pixycz

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/212411058060531/video/ od 10:29. "Novinářky" zcela seriózně rozebírají článek o Su Ťij "A heroine among the poor" coby "Heroin chudých"… #fail
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    uznávám, že vtipkovat o překladech Bingu je laciné, ale tohle mě dneska pobavilo :)
    HURDA
    HURDA --- ---
    NELLAS: ale z ty 4 roky to tady už nekolikrát bylo... (a dokonce i z těch dalších míst, kde to přebírali)
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    BLOODRAT: Jasně a tohle jsou překladatelské perličky, takže fail :)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    PANTAREI: Ano, jenže technicky vzato ve španělštině je Cuy prostě morče. Například cuy chactado je pečeně s velice specifickou výchozí surovinou, hádej jakou - ano, guinejské vepřové :o)
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    BLOODRAT: No tak technicky vzato se cuy používá v češtině jako označení plemene morčat, takže bych to jako fail nepočítala, stejně jako když někdo řekne místo "kráva" třeba "holštýnka" :)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    PANTAREI: To je trojitý fail celkem :o) Dvakrát překladatelský (protože nejen "guinea pig" v angličtině, ale i "cuy" znamená ve španělštině morče), a pak i zoologický.
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    ZIDANE: Tak to je dvojitý fail, ne jen z pohledu překladatelského, ale i z pohledu zoologického :))
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Jo, tenhle článek si pamatuju. Myslím, že to byl Blesk :D Ale viděla jsem to i jinde, třeba na obálce knihy, kde se psalo o autorce: "Bydlí ve Frankfurtu nad Mohanem s manželem, dvěma dcerami a mořským prasátkem." :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HURDA: I před 4 roky byly guinea pigs morčaty. Stejně jako dnes :)
    HURDA
    HURDA --- ---
    ZIDANE: ten článek je 4 roky starej...
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    no tak to je slusny material.....
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    V němině to je myslím taky.

A copak překladatelský nešvar. Udělat z (zřejmě vlastní) překladatelské debility článek, to chce umění!

Pokud bylo, omluvte mne:

IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    MVEK: Když jsem zahlédla slovo "mořské", vzpomněla jsem si na další překladatelský nešvar z angličtiny a možná i z němčiny (tu neovládám) - mořské prasátko :D
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ne vždy je třeba jet daleko. Ostatně možná i tady už byly zajímavé obrázky z českých jídelen, kde to bylo i anglicky.

No a já mám ani ne překlad, ale prostě asi vtípek zadavatele kódů do pokladny v jedné restauraci v Mariánských Lázních. Na účtu jsem měl:

"(cosi, asi název),morske potvo" (víc se toho tam nevešlo)
    Samozřejmě to byly mořské plody:-).
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Já si dovolím prsknout sem mimo filmy a zprávy něco jídeláků, co jsem nasbíral v Thajsku.

SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    tak vam pekne dekuju, dostal jsem chut na Profesionaly, zavzpominat na mladi :)
    HATOR
    HATOR --- ---
    ZIDANE: Ten mluvil Doyla jen v prvním díle, který nicméně komáři nechali, a v dalšícho ho už namluvil Švehlík, ale prej (se to povídá, tak abych ho nepomluvila) chtěl pak moc peněz, tak to dali někomu jinýmu, Oliva na Bodieho zůstal, a taky pak umřel pan Adamíra, takže Cowleyho mluvil Brousek (aspoň myslím). Každopádně to už nemělo šťávu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam