• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKPřechodníky - naučte se nejen správně je používat
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    jistě a pak je jednoznačně odlišeno tečkou v případě zkratky. Takže opět není co řešit.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    POTHEAD23: viz je prostě imperativ i zkratka:) v obou případech se používá ve stejném významu
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    asi jo. viz je prostě viz :) tak jakápak diskuse. ale přečetl jsem ji jenom kvantově
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    POTHEAD23: Asi máš problém s pochopením předchozí diskuse nebo ji pořádně nečteš.
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    co to tady kdo plácá, viz není žádná zkratka, ale imperativ. proč tu vlastně někdo pochybuje o oficiálně daných věcech? jen lenost nebo neumětelství práce s relevantními zdroji
    AMEK
    AMEK --- ---
    Myslim si, že češi to píšou bez tečky. Resp. já určitě a nikdy mi na to nikdo nic neřekl...
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    MAKOSHARK: To se mi stejně nezdá. V ostatních jazycích je to rovněž imperativ od vidět, tudíž bez tečky.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    No je jasné, že "viz" je skutečně zkratka pro "videre licet", a to v tom významu, jak se to používá i u nás.
    Takže spíš jde o to, jak se to odvodilo u nás. Pokud z toho imperativu, tak je to zajímavá shoda.
    Jinak v odvození "videre licet" se to zřejmě s tečkou píše, viz http://www.etymonline.com/index.php?l=v&p=7
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ASHRAK: to ja vim :-)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    MOLLY: Anakolut je ale stejně něco trochu jiného... ;)
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ASHRAK: jo myslela, uz si ani nepamatuju, jak se to jmenuje, to me stve...
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    PATEJL_CZ: To jsem rozhodně neměla v úmyslu, já ho mám uložený v bloku. :)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    GREVE: Kéž by všichni uživatelé NYXu přeháněli tímto způsobem.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    AETHER: No vida.
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Myslím, že nejlepší by bylo nechat promluvit samotného Gerzona. Pokud si dobře pamatuji, Gerzon napsal svůj příspěvek v reakci na nějaké nepravdivé tvrzení. Alternativní vysvětlení uvedl jako zajímavost a předmět k diskusi. Takto citovaný příspěvek je proto vytržený z kontextu.
    GREVE
    GREVE --- ---
    KEMENTARI: Gerzon sice dokáže produkovat sofistikovaná vysvětlení, ale je to šílenec a někdy to dost přehání, což je podle mě i tenhle případ :-)
    AETHER
    AETHER --- ---
    ASHRAK: :))) dobrý nápad - SSJČ:

viz v. viděti
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Zítra se schválně kouknu, co na to SSJČ. Mám ho totiž na privátě.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---

Tak jak je to s "viz"?

30 hlasy od 30 respondentů

ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    MOLLY: Ano, dokonce se upřednostňuje čárky nepsat.

Nemyslelas "anakolut"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam