DUNAR_: j, narazil jsem na ni, ale takových konceptů je milion (viz např. Šubrtovy přehledy na toto téma), a já zatím nenašel kritérium, podle kterého si některý z nich vybrat (takže nevím, co z toho bude, jsem na začátku)
no "oba"... to je fakt těžké takhle, když i třeba taková polychronie je jenom jednou z možností
jinak ad novinka vs. ustupování, heh, ono to je stejně dobře i naopak... viz poměr časové a úkolové práce; viz mobilní komunikace (otázka, jestli nerušíš na úvod telefonátu už se stává pravidlem, jelikož hodinový čas už ti moc neřekne, kde a v jaké situaci by ten volaný mohl být) nebo např. problém prokrastince imho pramení z konfliktu kvantitativního a kvalitativního pojetí času ve smyslu seberozumění aktérů (spekulace)
já jsem třeba přesvědčený, že ta volba konceptu je bytostně ontologická, proto si musíš nejdřív ujasnit alespoň to, jestli jsi idealista nebo realista, tj. jestli je pro tebe východiskem, jak člověk času _rozumí_ anebo jaký čas lze ve světě _najít_ a držet se ho jako míry
ale taky rozumím, že pro tebe bude možná lepší do toho labyrintu nepadat a vybrat si něco intuitivně