• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    Klub je zaměřen na odbornou diskuzi a výměnu info z oblasti všech paradigmat sociologie, obecné sociologie, dějin sociologie, metodologie, metod a technik výzkumu (popř. i sw, který se při výzkumu používá), organizací a institucí, které mají se sociologií něco společného.

    Vzhledem k tomu, že všechny společenskovědní obory nemají striktně vymezené hranice a ani je z podstaty komplexity "společenského" mít takové nemohou, nemusí se diskuze omezovat pouze a jenom na problémy sociologie. Ale to všichni dávno víme :)
    rozbalit záhlaví
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    PALO_FABUS: 1) neexistence definic, popřípadě složitá možnost definovat přesněji problematiku, 2) chaotičnost versus klasifikace, řád předchozího myšlení, 3) snaha předložit čtenářovy systém kontra zábava nad tím, jak čtenář hledá dobrou myšlenku v kupce hnoje - mně osobně přijde, že u těch postmoderních textů (dobrých) je určitým zvykem zaházet zbytečnostmi čistě jen pro chaotičnost samu
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    TWISTRABBIT: a v čem se ti zdá dobrá? mně přijde, že ji zjednodušuje stejně jako sebe sama mnohdy zjednodušovala postmoderna, kde to zjednodušení spočívá v tom, že když nelze mít řád, zbývá už pouze dosahovat chaos - jenom se zneguje starý epistemologický postoj a rezignuje se na (objektivně namáhavější) úsilí rozlišovat mezi texty, které chaos připouštějí, nezavírají před ním oči, ale snaží se s ním vyrovnat, a texty, které se mu poddávají a jsou spíše nesmyslné... stejně jako u Sokalovy aféry kdosi poznamenal, že ta "odhalená" snadnost publikovat nesmysl ve vědeckém časopise je stěží nějakým překvapením, je na nějakém diskurzu (jako je ten postmoderní) stěží překvapivé, že ji tvoří skupina velmi dobrých a vlivných textů a množství módního barevného nesmyslu .)
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    Jan Keller 2013: Posvícení bezdomovců 1/3 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=JwcV-dYP2Sg

    ta definice postmoderny je tu dobrá...
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Job za milión: Optimalizace školek na Praze 8 ;)
    https://zakazky.praha8.cz/ZakazkaDet.aspx?Zak=FVcngSM2cOCb86X0oFW3pbxpl4Vw==
    BOBR
    BOBR --- ---
    TLAMPAC: zkus se podívat na vups, výzkumný ústav práce a soc věci, třeba to tam někdo. teoreticky je možný kuchař, ale ani nevím, jestli teoreticky je správné slovo.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    ACHERON: jen krátce jako komentář k jednomu výsledku z výzkumu, v hospodářkách, vyjde to asi v červnu...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    TLAMPAC: kde, kdy a v čem?
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    TLAMPAC: kterykoli vedec? :-)
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    Sociologové, nevíte o někom, kdo se zabývá workholismem, přerůstání práce do soukromí, bytím neustále pracovně online? Sháním nějakou autoritu, odborníka, experta, který by se k tomu mohl vyjádřit...

    PS: Dr. Duffkovou prosím ne. O té už vím.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    MATHEA: napiš ID KOCHANSKIT
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ahoj vsem, nezabyva se tu nekdo trochu vic sociologii zvirat? Potrebovala bych neco probrat k bakalarce, na kterou jsem konecne vlitla a hodil by se jeste nejakej odbornejsi pohled nez muj.. jakozto tezkyho flakace a nedouka:)
    BRKOUS
    BRKOUS --- ---
    ACHERON: Druckera uz jsem si projel, ale potreboval bych neco aktualnejsiho a predevsim vyzkum jejich motivaci a rozhodovaciho procesu.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    BRKOUS: že by něco od Druckera?
    BRKOUS
    BRKOUS --- ---
    Ahoj, nevite o studii, ktera by rozebirala postaveni manageru uvnitr spolecnosti a co ovlivnuje jejich rozhodovani?
    Cetl jsem k tomu The New Spirit of Capitalism...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ENDLIFE: myslím, že to je špatná volba tématu vzhledem k osobní angažovanosti v celém procesu a nějaká obhajoba vlastní angažovanosti je pak sekundární. V jakém teoretickém rámci, případně jakou metodu chceš použít pro analýzu toho procesu?
    ENDLIFE
    ENDLIFE --- ---
    Mám prosbu – jako diplomku (na FSS MU) dělám case study o ustavování instituce, konkrétně specifické komise, která rozhoduje o rozdělování stipendií na kulturní aktivity studentů u nás na fakultě. Sám jsem byl členem týmu (tzn. studentské komory fakultního senátu), který to celé navrhl a implementoval. Rád bych to celé zpracoval tak aby to bylo přínosné jednak pro nějaká budoucí srovnání, ponaučení se, inspiraci apod.

    Vzhledem k tomu, že jsem byl aktivní member celého procesu, tak hodně řeším situovanost sebe sama coby aktéra/výzkumníka a procházím si literaturu. Měli byste nějaké tipy pro to, co bych si měl načíst? (Sám už jsem prošel celkem dost literatury, většinou se týká především sběru dat, tak ještě zkouším, co se dá objevit.) Předem díky!
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    ELLTY: nechápu, proč by rozvodovost, sňatečnost a porodnost měly korelovat s politickými o občanskými právy? Ještě tak možná rozvodovost - občanská práva, ale v kontextu demokratizace a sekularizace západních společností.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    ACHERON: ahoj, jestli je to otázka, tak mám na ni k dispozici pouze svůj názor: vertikální důvěra dost možná neřeší integraci jedince ale integraci institucí do společnosti. Nedůvěra ve státní politické instituce nepředpokládá slabou integraci jedince ale to, že politické instituce nerezonují se strukturou.

    Příklad: italská mafie vznikla jako nedůvěra v italský stát, ale ty, jež se aktivně či pasivně mafie týkala, nebyli vzájemně sami neintegrovaní, pouze italský stát neodpovídal společenské struktuře jižní Itálie a proto zde byla velmi nízká vertikální důvěra.

    Je to názor. Dává smysl?
    ROZTE
    ROZTE --- ---
    TLAMPAC: super :)
    diky
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    TLAMPAC: prosim te v mereni anomie se meri i vertikalni duvera, tzn. v instituce, jako symptom anomicke situace. Tzn. predpoklada se tam vztah mezi mirou integrace jedince v socialnim prostredi a jeho vztahem v instituce. Viz teor background k Srole scale
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam