Hele těch aktivních látek je tam víc a sám bych se v tom rád trochu líp vyznal.. co zatím vim, tak CBD působí na psychiku uklidnujícim dojmem, a taky působí antipsychoticky, oproti THC, který je spíš excitační, nakopávající.. A potom kyselina kanabiolová (nebo kanabidiolová? nevim) působí v mastech hojivě a baktericidně, zatímco thc (na které se během zrání a sušení přeměňuje), se zase uplatní jako analgetikum - např při bolestech nohou.. No a pak se tam objevuje spousta dalších účinnejch látek a ty látky se taky modifikujou během vaření - zda proběhne dekarboxilace, nebo ne - prostě každá odrůda je dobrá, ale každá na něco jinýho a je potřeba vědět v jak to udělat správně..
Fakt by mě zajímalo, jestli se daj někde najít podrobné informace o tomhle..
Já připravuju standardně mast z kvalitních palic, v palmovym a kokosovym tuku, včetně dekarboxilace a je výborná právě na bolest, záněty a taky dobře hojí..
Teď jsem ale zrovna dělal jednu na zkoušku, právě na exémy - rozhodně pouze z přírodní trávy pěstovaný bez chemek v hlíně a nechal jsem to spíš macerovat, párkrát prohřál na cca 50 stupnu a promíchal.. do tý jsem ani nepřidával propolis a včelí vosk, což dělám běžně - v malym množství zkvalitní strukturu masti a na kůži vytvoří mikroskopickou ochrannou vrstvu - ale myslim, že na ty exemy to právě není dobrý, a že musej dejchat, takže žádnej vosk..
Každopádně exémy je potřeba řešit přes střeva, játra a slinivku .. mastička je jen jako doplněk - jedinej způsob jak se jich zbavit je vyčistit si vnitřek - OK k tomu taky nějaká psychosomatika a vyvarovat se chemickejch pracích prášku neuškodí...