• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BIDLOHP&PoHB (6) - spoilery
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Z bezu jsou nejlepsi pistalky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    BIDLO: jenomze zadna hulka se nepise s velkym pismenem... tohle se bude skutecne imho prekladat podle toho druheho vyznamu, ne podle dreva

mimochodem, napsala jsem na blog svoje pocity ze sedmicky a prisel mi komentar:

Autor: Kverulant (IP: 90.176.154.150 , 150.154.broadband9.iol.cz)
    E-mail: top@sekret.com
    URI:
    WHOIS: http://www.ripe.net/fcgi-bin/whois?searchtext=90.176.154.150
    Komentář:
    Jsou lidi, co by rekli, ze je to text hodny scenare mexicke telenovely a u posledni kapitoly se jim chtelo zvracet z patosu hodneho pana prstenu :)

...neschvalila jsem ho, myslim, ze je naprosto o nicem... taky vam pripada, ze je takova moda pohrdat Potterem? chci rict, nemyslim, ze je Rowlingova Dostojevsky nebo Bulgakov, ale uz veimi dlouho me zadna kniha natolik neuchvatila, pokud vubec nekdy... a ze to se mnou cte deset milionu dalsich lidi, je mi celkem fuk :)
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    Další sumář. Nebo lépe 600 stran ve 13 odstavcích. Spíš pro lidi, co se chtějí nad HP ošklíbnout. Obsahuje spoilery takže sem. (via courtesy of WITTGENSTEIN).
    http://books.guardian.co.uk/digestedread/story/0,,2133299,00.html
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    LEDOFREDO: Koukam na tu svoji puvodni hlasku a je trochu nesrozumitelna :) Chtel jsem rict, ze Elder Wand zmenila prizen z Draca na Harryho, ac mu v tom souboji u Malfoyu doma Harry sebral jeho "obycejnou" hlohovou (hawthorn with hair of unicorn). O tom jestli zmenila prizen i ta hlohova tam nikde nic neni, mozna ano mozna ne, Harry s ni normalne kouzli, neni znamka, ze by v bitve selhavala, ale protoze ji ma par dni, tak se nevyskytuje ten hrejivy pocit sounalezitosti jako s tou zlomenou, kterou mel 6,5 roku.
    Tj. dle meho je chybicka v logice, ze kdyz harry jedinkrat v zivote prohraje se svoji cesminovou (holly with feather of phoenix), tak mozna ona* a urcite Elder zmeni prizen na viteze.

*jestl zmeni naklonnost/prizen ta jeho puvodni a jestli ji opravdu zmenila Dracova neni jiste, Olivander na strane 399 "Perphaps (is) not (draco's)" a "than it may be yours..." nerika to jako jistotu, konec koncu pokud jsi prvni majitel (u sve prvni hulky z 11 let asi povetsinou), tak mate mezi sebou pouto, ktere nemusi porusit ani porazka. Elder Wand jde z ruky do ruky, proti jednotlivym majitelum zije dlouho, takze asi preferuje toho "silnejsiho" pokazde.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    BIDLO: ostatne bez je v tomhle smeru pomerne tradicni material..
    JANOS
    JANOS --- ---
    starobezova :)
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    BIDLO: tuhle reakci nejak nechapu ... to co sme resili s dracovou hulkou nijak nesouvisi - navic ta zmenila prizen proto ze ho harry disarmnul ne ?
    AETHER
    AETHER --- ---
    BIDLO: nebo starobyla bezova:))

ale s temi drevy mas pravdu
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    AETHER: Vsechny hulky jsou pojmenovany podle dreva a jadra. Ze by zrovna tahle byla vyjimkou? Ale samozrejme, ze v anglictine je to slovni hricka, kterou JRK pravdepodobne vyuzila a ktera bude neprelozitelna. I tak si stojim za nazorem, ze oproti "cesminove s pirkem fenixe", "hlohove s zini z jednorozce" ap. je to "bezova" (nazvy moje neznam Medkovu terminologii). Co s tim vyvede prekladatel je otazka a jedina opravdu zarucena cesta je zeptat se JRK na nejakem angl. foru, ktery vyznam je pro NI prednejsi.
    AETHER
    AETHER --- ---
    LOG_LADY: aha, na to jsem nenarazila...

BIDLO: opravdu myslis, ze je bezova? ze to neznamena spis starobyla?

BIDLO
    BIDLO --- ---
    LEDOFREDO: Harry Dracovi nesebral Elder Wand, ale jeho vlastni "obycejnou" a presto hulka zmenila prizen (viz posledni uvaha v souboji)...
    LOG_LADY
    LOG_LADY --- ---
    AETHER: medek rekl, ze pracovni nazev = "relikvie"
    AETHER
    AETHER --- ---
    btw. jak byste ted rekli, ze se bude prekladat nazev knihy, kdyz uz se vi, co jsou hallows?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VANEK: je to tam - to je sila... http://pravo.novinky.cz/minule/p169a15a.php - to pan Pribil teda napsal vazne fundovanou recenzi...
    SATAI
    SATAI --- ---
    KISSA: Ne, Harry nikdy nebyl tak arogantni ;)
    KISSA
    KISSA --- ---
    BIDLO: a nebo proste Harry nepocita s tim, ze bude do konce zivota nekym porazen... :)
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    BIDLO: nema, protoze harry ji nebude pouzivat, vrati ji do dumblydorova hrobu
    LOG_LADY
    LOG_LADY --- ---
    tak se taky hlásim, před chvilkou dočteno, podle mně nejlepší kniha série, no teď nemám slov...
    když už házíte ty recenze, tak ještě jedna je tady : http://kultura.ihned.cz/c4-10136710-21665860-005000_d-temny-temny-temny-potter-sedmy a pozor na spoilery, i kdyz ve spoilovacim klubu to mozna vadit nebude...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Teprve v tištěné MfD jsem si všiml, že měi dvě verze recenze - se spoilery a bez, a velkými oranžovočernými varováními "bacha, tohle nečíst".

Ale super je Právo, kde v textu tvářícím se jako recenze (včetně bibliografického obdélníčku) taky opsali ten hoax. Na netu to pořád nemají, možná zítra na http://pravo.novinky.cz/minule/kultura.php
    KORINKA
    KORINKA --- ---
    QUANTI: ;)))) tak to keby povedal, to by bol gol;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam