• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BIDLOHP&PoHB (6) - spoilery
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    a hlavně kdyby nezařval nikdo "oblíbenej", tak se to stejně nebude nikomu líbit... takhle je to "realistický", prostě zvykejte si, v životě vám občas umře nějakej kamarád, případně oblíbený zvířátko...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANNIKA: jee... ja to beru tak, ze jedno dvojce staci .)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    QUANTI: Percy,Ron, pan Weasley nebo pro mě za mě kdokoliv jinej, ale Fred? Nejlepší postavy z cfelé série a ona ho zamorduje:o(((
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANNIKA: taky mi to prislo jako zrada; na druhou stranu jsem cekala, ze na "strane dobra" zarve bud Hagrid, nebo prave nekdo z dvojcat... nemohli nechat celou w. rodinu netknutou, jasne, ze asi bysme vsichni radsi suchara percyho ;) ale fred mi prijde smysluplnej pro dej; lupin taky, ale dora mi prisla zbytecna :'(
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ANNIKA: no, nebo;)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SHINIGAMI: Nebo si ho ten druhej uflákne taky, viď? ;o)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ANNIKA: ale prosimte, vezmou si cepici, nebo nechaj narust delsi vlasy...
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SHINIGAMI: To už si je nepletli, když jeden nemá ucho...
    BARCLAY
    BARCLAY --- ---
    Celkem slušný překlad prvních kapitol HP7: http://hp7.mysite.com/
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ANNIKA: v jistem smyslu mu pomohla, uz si je definitivne nebudou plest...
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    BIDLO: Stejně mi přijde nejhorší smrt Freda... Člověk by Rowling kdejakou smrt odpustil, ale rozdělit dvojčata - co to má za smysl? Chudák Georege:o(((
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    Jinak koukam, ze anketa pribyva snecim tempem... Jeste chvili ji tam necham ale uz me napada dalsi. Bude jen trochu narocnejsi na vytvoreni (nez to tam vsechno nadatluju). Takze hlasujte...
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    JBR: Dobra muzeme si povidat o tom jestli tam pasuje blbec, idiot nebo neco podobneho, taky to samozrejme i v nasich malych cechach zalezi na kraji - neco jineho bude rikat typek od Ase nez od Zlina... Ale rozhodne bych kamaradovi, kteryho jsem zrovna vytahl z vody, takze ve me hrajou emoce, ktery tryskaj ven, nerikal hrozne hluche "Jsi snad blazen?/Zblaznil ses?!" A o pivo, ze nic silnejsiho tam nebude :(
    Umet psat sproste, aby to nebylo jen vulgarni, ale melo to smysl a duvod, je taky umeni. Schvalne kdo cetl Knoflikovou valku? :)
    JBR
    JBR --- ---
    BIDLO: tak u "Are you mental" me zase jako prvni napadlo cvok
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    CLAVEN: Ne, prvorepublikofil jako Havelka ci muj byvaly spoluzak, ktery psal v maturini pisemce president, asi neni, ale dam svy boty, ze to bude mnohem vic spisovnejc a samotnymu by ti to neslo pres rty, kdybys to mel rikat. V '46 taky nikdo nemluvil jako Petr Bajza (vsak to Polacek psal jako parodii).
    Netvrdim, ze je to cela knizka, ale nepouzit obecnou cestinu a dat vsechno spisovne, jen Crabba, Goyla a Haggrida nechat mluvit jako idioty, je opravdu extrem. Samozrejme jinak bude mluvit Hermiona k Aberforthovi nebo Harry k Dumbledorovi nez nas...tvanej :) Ron k Harrymu... Jenze prave to je ten stezejni bod.
       "Are - you - mental?" "Why the hell" (p.302, vcetne fontu).
    Do takovy situace se opravdu hodi jedine "Si snad debil?" [zkus navrhnout neco jinyho] a "Proc si's sakra", ackoliv to soudruzkam ucitelkam a soudruzkam rodickam nebude po chuti. Ale tak knizka uz neni o 6 letejch detech pro 6 lety deti. [nerikam ze ma rikat zrovna "kurva", i kdyz ja bych to v ty situaci v 17 letech urcite pouzil, ale jestli pouzije "k certu", "smankote" nebo "probuh" tak ho rubnu, to je vysly z mody aspon 40 let].
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    BIDLO: Ako myslíš, že to preloží Medek? "To je potěšující, sire"?
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    "Overkill, mate." je podle tebe 100% spisovny nebo spis hovorovy ci obecny?
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    BIDLO: to je síce fasa, ale nejak som si nevšimol, že by sa takto vyjadrovali postavy ani v originále.
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    Padlo tu, nebo mozna v puvodnim klubu, ze oficialni preklad bude lepsi, nez ty fanouskovske, co se ted vali na webech. Mozna na tom neco bude. Mozna bude gramatictejsi, stylistickejsi, s mene chybami, ale presto... Bude opravdu stylisticky vhodnejsi? Budou hrdinove mluvit jako jejich anglicti/cesti 17 leti vrstevnici? Pochybuju, ze by se v Medkove verzi objevilo neco, co by jen vzdalene pripominalo:

"Stejně's to udělal jen aby sis u ní šplhnul."
    "To's přehnal, kámo." (přepísk')
    [muzete si z hlavy tipnout mista odkud jsem ty vety vzal :) ]

Bude to mnohem uhlazenejsi, spisovnejsi a proto dnesnim ctenarum mnohem vzdalenejsi. A nemyslim, jen sedmnactilety haranti, ale i tricetilety dedule/babrle. Bohuzel autoraky vyprsi az za mooooc dlouho.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    jinak se musim priznat, ze nekolikero poslednich kapitol jsem cetla asi 3x :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam