• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WENCAOtužování
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    Ahoj, hledám vhodnou vodní plochu na otužování se bez plavek na severu Prahy (kol Proseka...), nevíte o něčem, prosím??? dík.
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    VOY: Hele studeny sprchy jsem si nedavala nikdy, ale tim, ze ted bydlim blizko Labe, tak jsem proste od leta neprestala chodit do reky. V rijnu jsem potkala particku mistnich a pridala se k nim a chodime trikrat tydne (pokud prace a cas dovoli). Ja opravdu jen tak na dve minuty ted uz, ale par jedincu si zaplave po proudu tak na 8 minut bych rekla, mozna vic. Nejvic se nam osvedcuje, kdyz vlezem do reky jen na moment, vylezem, dame si par minut beh a po nem hned zas do reky a na trochu dyl. Ten druhej ponor po tom behu uz se zda teplejsi.

    Ja si teda ted koupila neoprenovy rukavice a boty a musim rict, ze pro nekoho, komu se spatne prokrvujou prsty, je to fakt dobry.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    VOY: Jo to jsem nenapsal :-D Jasne, chodim uz tri roky, sprchy celej rok, v lete se snazim alespon nekde v Alpach nebo u ledovce, v zime jak to jen jde - venek minimalne 1x tydne :)
    GRED
    GRED --- ---
    VOY: jedu studeny sprchy od cca ledna/února denně. Poslední dobou si stopuju vždy tři minuty a zároveň do toho chodíme párkrát týdně do Vltavy (ta má teď okolo 6°C). Já nějakou přípravu skrze sprchy měl, ale choděj s náma občas i lidi co žádný sprchy nedávali a taky to zvládnou. Jen tam prstě dají jen cca 30 vteřin a vylezou. (což teda 30 vteřin je taky docela dobrej výkon. Já dávám 3 minuty a přijde mi to jak deset)
    tim chci říct, že to zvládají i lidi bez větší přípravy, tak by to neměl bejt pro tebe problém. Akorát bych nechodil sám (jak tu někdo psal) a pozoroval co to s tebou udělá..
    VOY
    VOY --- ---
    K4N3C: No a jak to dopadlo? Byl to zacatek neceho krasneho a delas to pravidelne nebo zustalo jen u jednoho zajimavyho zazitku s vysekanou dirou?
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    VOY: Presne tam jsem to mel ja i manzelka :) Sprchy jsem jel dlouho a pak s jednou partou v unoru vysekal diru v rybniku a na dve minuty tam vlezl. Prosinec neni dobry zacatek, pokud si nejel ani sprchy - v tom pripade doporucuju zacit v lete a neprestavat az do zimy + prokladat sprchama. Pokud ses mentalne presvedceny, ze je ten spravny cas a nemas zdravotni problemy, tak hura do toho :)
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    VOY: rok a pul sprchovani je uz myslim slusny zacatek... pokud chces nejaky mezikrok, zkus rybnik, kde neni tekouci voda. Tam si muzes trochu lepe zregulovat ten chlad (nehybes se, ohrejes si to kolem sebe, hybes se, je to bliz k tekouci vode v rece).

    Za me doporucuji nechodit sam. A samozrejme vhodny zdravotni stav a tak.
    VOY
    VOY --- ---
    Poradilo se nekomu z vas co tu pisete, ze se sprchujete studenou postupne prejit na opravdovy koupani ve studeny rece nebo tak? Zhruba rok a pul se sprchuju jenom studenou vodou a chtel bych zkusit tu vyzvu trosku posunout, ale tusim tak nejak, ze ted v prosinci na to asi neni ten spravny okamzik. Nebo by se to dalo zkusit? Treba na 30 sekund do te studene reky jednou tydne vlezt a zkusit co to udela? Je neco na co si dat pozor?
    OODOOW
    OODOOW --- ---
    K4N3C: myslíš tady? Lom Požár 2? https://mapy.cz/s/jolosenuje
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    OODOOW: Nevím, kolik toho uběhneš, ale jak říkáš - buď si najít nějaký místo v Prokopáku nebo na druhou stranu doběhnout do Řeporyjí a tam super koupání v lomu...
    OODOOW
    OODOOW --- ---
    když už se o tom bavíte, kam je to nejblíž z metro Lužiny? nejlíp kdyby tam šlo doběhnout třeba skrz Prokopák nebo tak, dá se tam někde?
    GRED
    GRED --- ---
    K4N3C: jo Hamr me taky napadl, ale dám asi přednost Braníku.. díky
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    GRED: Tak to je vážně ten Braník asi nejblíž, případně Hamr v Záběhlicích..
    GRED
    GRED --- ---
    K4N3C: ok diky za rady. Jsem z vrsovic, poblíž mám leda tak Botič :)
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    GRED: Ahoj, pokud nepojedes vylozene v mrazu a pridas k tomu termosku s cajem, tak nevidim problem - naopak se na kole zahrejes. Ale poprve nemusi byt spatna varianta vyhraty auto.. Odkud z Prahy ses? Mist je tu dost :-)
    GRED
    GRED --- ---
    Cau, mam na mistni otuzileckou komunitu dotaz:

    Uz nejakou dobu se otuzuju ve sprse stylem ze si davam kazdy rano nejdrive teplou a pak otocim kohoutek na uplne studenou a dam si v tom cca 1-3 minuty, podle nalady a chuti.. Prestava mi to ale pomalu stacit a rad bych si najel na rezim treba 1x tydne venku. Jak se blizi jaro tak by to pro me snad mohlo bejt zvladnutelny, ale problem je ze nemam blizko bydliste zadnou vodu. Bydlim v Praze a moznosti by bylo jezdit na jih mesta do Vltavy, coz se da docela dobre absolvovat na kole... a ted k ty otazce:

    je podle vas ok si jit zaplavat do vltavy i prestoze pak bude nasledovat cesta domu v zime tak pul h a navic na kole, nebo to neni dobrej napad a plynou z toho zdravotni rizika? vim, ze tu nekdo rikal, ze je lepsi se koupat nekde kde to ma clovek blizko domu do tepla. Muj plan byl vykoupat se, rychle se ususit, trochu si zavcicit na zahrati, sednout na kolo a jet domu. Myslite ze to je ok? Diky
    DOTY
    DOTY --- ---
    Konecne nasnezilo, vsude klid. To se bude plavat! Tesim se. :)
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Váš organismus se díky pravidelnému otužování zocelí, říká Miroslav Harant - Jihlavský deník
    https://jihlavsky.denik.cz/...l?fbclid=IwAR1GEPFb6eKzQGN2meYmb_CHfk12T8XEnyAR-xdhchaIKJE_c_WTuHyI7FE
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    K4N3C:
    ad 1/ Toho času bych se na začátku úplně striktně nedržel a určitě nešel přes vnitřní pocity - můžeš dát víc, můžeš dát míň, nelámal bych to přes koleno. Studená sprcha doma má cca 10 - 14°C, voda v zimě venku bude mít kolem 4 - 0°C - to je opravdu velký rozdíl. Nejhorší je prvotní "šok" když do vody vlezeš. To chvilku vydrž, rozdýchej a uklidni se, pak uvidíš. Ve studený budou nejhorší prsty - viz VDFLAT:
    2/ souhlas SIVER: taky ych hned nesušil. Už jen tím že vylezeš - byť na mráz, ti bude celkem teplo. Rozhýbat - klidně i nějaké dřepy, kliky, proběhnout.
    3/ pokud můžeš vyber si lokalitu blízko k domovu, abys mohl být relativně brzo doma v teple - pro všechny případy. I když jsem se ve vodě cítil v pohodě, vylezl, proběhl se v trenkách, tak se do mě občas třeba po půl hoďce dala hodně nepříjmená třesavka, že jsem byl rád za oheň doma v krbu, nebo teplou sprchu.
    3x týdně venku je na začátku podle mě dost. Přeci jen je to na tělo dost nápor. Držel bych se 1x týdně aspoň měsíc a pak třeba přidávat. Otužování není sprint, je to spíš běh na dlouhou trať, tak není potřeba to na začátku přepálit ;-)
    SIVER
    SIVER --- ---
    K4N3C: 1.je to jen v hlavě, nejel bych to na ego ted ne na čas dvě minuty bohatě stačí. Je důležité jen to přimout, být teď a tady a vědomě pomalu zhluboka dýchat.
    2.já sám jedu podle wimhofa, takže se hned neoblékám vezmu si jen trenky a chvíli cvičím v postoji jezdce s rukama různé pohyby,údery atd... Za pár minut se usuším a obléknu.
    3.Mít sebou pro jistotu něco teplého k pití a zbytečně to nehrotit, ze začátku stačí 1x-3x týdně ven.

    Držím palce :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam