MRMNK: pandanem jsem se intenzivne zabyval minuly rok:)
a) v SAPA obcas mivaji cerstve pandanove listy, nejcasteji jsem na ne narazil v takove te velke provarene samosce, co ji doporucuje i scuk. Mivaji je v lednicce po pytlikach, cca 20 volnych listu. Extrakt z 10–15 listu zabarvi chiffon cake z 10 vajec zcela dostatecne. Listy lze mrazit. Vzdycky v sape ukazuju na telefonu predchozi fotku a text Lá dứa, obcas neznaji pandan ani nekteri vietnamci, natoz v cestine. SAPA dodavky jsou nespolehlive, pakrat jsem prolezl uplne vse a pandan nikde.
b) prumyslove extrakty - nepodarilo se mi v CR sehnat. mam 2 modely z thajska, nic extra, jeden je uplne umely, druhy obsahuje trochu pandanu + tuny zeleny barvy a konzervantu. kombinuju s mrazenym cerstvym pandanem v pripade krize.
c) vypestovat vlastni – mam uz docela dobrou kytku pandanus latifolia z Plantica.cz, je dost nenarocna, mnozi se sama.
Jest pridam vycerpavajici info ohledne chiffon cake
http://ieatishootipost.sg/2010/05/how-to-make-pandan-chiffon-cake-almost.html
Pouzivam 8 vajec, textura je pak naprosto famozni, takova super jemna elasticka vlhka, rozplyvajici se na jazyku :) Micham bezny fosfatovy prasek s praskem z vinneho kamene, jako double acting baking powder, protoze nemam cisty cream of tartar do bilku. Nedoporucuju delat v beznych pekacich typu dortova forma, musi to byt neco s vykouslym stredem, treba forma na babovku... chiffon cake je tak super jemny, ze ma tendenci bortit se do sebe, hodne trpi na splaskavaci dostredivy souffle efekt.