asi budu nosit drivi do lesa, ale zrovna jsem pro kamaradku sepsal...
Tom Yam Khai,
tak treba se nekomu bude hodit. Asi jsou tam chyby v textu, ale co uz...
-----------------------------------------
Takze... kup si kureci maso na vyvar. Hrud, krk, proste kosti co ti kde daji. Staci pul kila tak nejak, nestoji to prakticky nic. To dej do hrnce s vodou. Aby vse bylo plus minus potopene, urcite staci max litr az litr a pul. K tomu pridej kavovou lzicku celeho pepre, par kolecek zazvoru (asi 1,5 cm). Oloupanou bilou cibuli, staci prekrojit napul a dva cele strouzky cesneku.
To nech mirne varit, jen jemne probublavat, krasne tahnout... Asi 1,5 hodiny. Kdyz budou dve, nic nezkazis. Pak zcedit a odlit do jineho hrnce. Podle vysky tuku v hrnci budto cast zamraz a nebo pouzij cele.
Ted zacina polivka... Bez sem:
francouzska, praha - Google Maps
http://maps.google.com/maps?q=francouzska,+praha&hl=en&ie=UTF8&ll=50.072153,14.445198&spn=0.009337,0.022724&sll=50.087623,14.428249&sspn=0.077319,0.181789&vpsrc=0&hnear=Francouzsk%C3%A1,+Praha,+Czech+Republic&t=m&z=16&layer=c&cbll=50.072172,14.44505&panoid=AId8HpUQXk3xjYqIdhy0Yg&cbp=12,202.86,,0,11.64
A nakup. Galangal, koriandr (zelene bylinky), citronovou travu, mrazene kaffir lime leaves ve vanicce, male cervene papricky (birds eye chillies), pastu na Tom Yum (nemaji sice tu nej, ale da se), rybi omacku (squid fish sauce).
K tomu jeste potrebujes limetku, cibuli, dva strouzky cesneku, rajcata, zampiony (nekdo pouziva asijske houby, ale me nejvic chutna se zampiony), cukr - idealne trtinovy, kureci prso asi 200 g.
A uz budem varit...
Do vyvaru nakrajej najemno cibuli, cesnek na platky, galangal tak nejak velikosti dvou palcu, asi 5 stebel citronove travy (tu krajej na kusy o delce asi 4 cm a trosku potluc tupou stranou noze, aby se uvolnila vune).
Varime asi 10 minut. Behem toho nakrajime na platky zampiony, rajcata na mesicky a kureci prsa (nejlip se kraji skoro zmrzle) na tenke platky. Po 10 minutach vareni prvni naloze pridame to co je zrovna nakrajene.
K tomu par kaffir lime leaves (treba 7) a asi dve lzicky Tom Yum pasty.
Dal pridej dve lzicky trtinoveho cukru, vymackej celou limetu (muze byt i citron). Pro zacatecniky staci dve male papricky (radsi nakrajej na vetsi kusy, aby se daly pripadne vyndat).
Dal to cele varit dalsich 10 minut. A blizime se do finale. Nez bude hotovo, nakapat rybi omacku. Pro me spis nalit, ale jinak staci nakapat. Natrhat cerstvy koriandr a kousek upustit do hrnce. Zbytek rovnou do talire kam se dale serviruje polivka. Nekdo jeste pridava thajskou bazalku, ale me chutna vic bez ni.
Jinak samozrejme dosolit podle chuti a podle mnozstvi rybi omacky. Ta uz je sama o sobe slusne slana.
Po dovareni nechat idealne alespon 20 minut odlezet. Nejlepsi je stejne druhy den .)
Pak uz jen yum yum!