• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    V brněnské vietnamské tržnici mají zatím nejlepší pho bo, co jsem jedl. Super.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: jo a na tom wasabi hrasku jsou kostky na pho bo a pho ga. Musim je vyzkouset, obcas, kdyz je chut na rychlou asijskou polivku, tak by treba poslouzily...
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MRMNK: my mame uz obe vyzkousene, a moc se mi experimentovat nechce, ale zase na zaklade doporuceni bych nevahala.
    Ta mala je pro tchyni, 190Kc, a ta velka pro nas, 420Kc. Nevim, zda se to da usmlouvat, levne to neni, ale my ji mame radi.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    GUDRUN: supr, koukam taky spotrebovavate ryzi ve velkym :)
    btw. o ryzi bych si chtel udelat prehled.. z vyzkousenych druhu nam zatim nejvice chutnala Kinnaree
    ,
    dneska sme si privezli pytel Royal Umbrella
    , tak sem zvedavej, nekdy je to dost velkej rozdil ..
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MRMNK: tak jsme jedli v prvni jidelne v te prijezdove ulici po prave ruce, tusim, ze maji napis Restaurace Holiday a nebylo to spatne, kachni polevka se sklenenymi nudlemi nebo rybi polevka s vlasovymi nudlemi, oboje dobre.
    A k tomu jsme prosli skoro vsechny obchody s jidlem a nakoupili.
    Priste chceme zkusit tu v prijezdove ulici po prave ruce, ale az skoro na konci.
    A nas nakup:
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    GUDRUN: jj, hned za vchodem, druhe potraviny vlevo .. na jidle jsme tam byli celkem davno a nebylo to spatny ale ani vyjimecne dobry ..

TIGRE: no na poprve jsme se drzeli pri zemi, nakoupili jsme toto:
    - instantni kase z cerneho sezamu, testoval jsem dneska, je to docela zajimavy, v cine si na tom pochutnavaj jako na zdravotnim doplnku
    - secuansky pepr (50g za 30kc)
    - velky pytel lotosovych seminek (ten me potesil protoze za stejnou cenu maji vedle pytlicek ktery je asi 5x mensi:)
    - to cervene uprostred jsme povazovali za prasek z kustovnice, ovsem doma po otevreni jsme s prekvapenim zjistili ze to bude neco jineho .. po hodine rozklicovani cinskych znaku jsem nasel ze je to http://en.wikipedia.org/wiki/Red_yeast_rice .. da se pouzit jako cervene barvivo a je to moc moc zdrave, dokonce se to i dava do prasku na lecbu vysokeho tlaku a cholesterolu

SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    MRMNK: Díky! Tím jsi mi asi částečně i odpověděl na způsob uchování... :)
    KALTY
    KALTY --- ---
    MRMNK: Nemají
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MRMNK: vlevo jako na te hlavni hned za.branou? a kde se vlastne v Malesicich dobre najist? asi vyrazime o vikendu, dosla nam ryze. K
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MRMNK: prosím si recenzi na jednotlivé věci, co tam objevíš! .)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    rad bych se podelil s jednim objevem, uz je to mozna dele ale 2. obchod vlevo v malesicke trznici zmenil majitele a maji to cinani - tzn prazska nabidka rozsirena o ciste cinske ingredience - ruzna koreni, rasy, bylinky na master soup, klobasy, instantni napoje ze soji ci cerneho sezamu a spousty dalsich neidentifikovatelnych dobrutek :)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    SCHEJBITCH: zrovna koukam vyprodej po datu spotreby lahvicka za 5kc treba na eshopu z nastenky: - http://potraviny.singa.cz/eshop/omacky-a-ochucovadla/krajena-bazalka-thai-pride.html
    jinak tipuju ze ve francouzsky by ji mohli taky mit
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    CHESUS: No tak s tim mám taky trochu problém... Dozvědět se od vietnamců, že by to mohla být bazalka, byl skoro bych řekl nadlidský výkon... Ale takhle přesně vypadala: http://www.profimedia.cz/fotografie/thajska-bazalka/profimedia-0004025686.jpg
    Voněla něco mezi citronem a anýzem... Taková skoro až lehce citronovo-pendreková chuť.

MRMNK: Byl by tip na to kde tu pastu koupit? Nejlépe přes net, nejsem mobilní! Díky! :)

HAAALA: Nějaký osvědčený tip na semenáře? (Opět upřednostním internetový prodej!) Zkusim to vypěstovat, ale bohužel jen na balkoně...

A ještě jsem se chtěl zeptat, jak si uchováváte bylinky co nejčerstvější? Mrazíte nebo jen sušíte? Případně děláte něco jako pastu? Pokud máte nějaký osvědčený způsob, klidně mi to pošlete do pošty!

Díky všem za rady!
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    SCHEJBITCH: si ji vypěstuj... každej slušnější semenář má osivo, předloni jsem ji pěstoval a byla poměrně nenáročná i při tom hnusným počasí (tedy na záhonu, ne v květníku).
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    KASUMI: Četla jsem, že z bambusu to má lepší šmak - a navíc to s knedlíčkama nesmím moc přehánět, takže když to bude menší a knedlíčků se do toho moc nevejde, taky dobře. Už teď jsem tlustá jak prase...:-)

RUTHLESS: Exkluzivní to vůbec není, ale nechutná to nejhůř - mletý maso, strouhanej zázvor, nasekanej nebo lisovanej česnek, pekingský zelí najemno nasekaný, nadrobno nakrájená jarní cibulka, sůl, čerstvě nadrcenej pepř (teď nedávno se mi osvědčilo přidat špetičku i sečuánskýho), něco tý sojovky, ideálně od dark i light trochu... A to je (myslím) v podstatě všechno (shaoxing wine ani vhodnou náhradu bohužel po ruce nemívám, ale bodla by). Více či méně volná variace na první recept na jiaozi, kterej na mě kdysi vypadl z googlu.
    Těsto jak říkáš - mouka, voda (a špetka soli).
    Poměry ti neřeknu, dělám to obvykle od oka.

A do budoucna si brousím drápy na shanghaiský rejžový shaomai. To byla mňamka, ach jaj.

KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAEDHROS: jj, ja dim sum taky miluju.. ale koupila jsem si normalni parni hrnec...tripatrovej.. na mnohem vic knedlicku nez paraky bambusovy..

RUTHLESS: ja si koupila na amazonu toto, prave kvuli tem ruznym druhum testa
    Chinese Dim Sum: Amazon.co.uk: Karen S. Chung: Books
    http://www.amazon.co.uk/Chinese-Dim-Sum-Karen-Chung/dp/0941676242/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1329767650&sr=8-10

jinak v uk urcite ping pong :)
    Home
    http://www.pingpongdimsum.co.uk//
    tahle restaurace muze za moji zavislost :)

MRMNK
    MRMNK --- ---
    SCHEJBITCH: ja myslim ze oni si je tu stejne pestujou, nekde u chuchle maj prej naky skleniky :)

jinak se da koupit uz i holy basil paste kde bazalka je,.... a je docela dobra
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    btw

Leaves of several different basil varieties: From left to right Mediterranean ("sweet") basil, African Blue, lemon basil, spice basil, Thai basil (Siam Queen) and tree basil (O. gratissimum), upper and lower sides.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    SCHEJBITCH: imho blbost. jinak - tou thajskou bazalkou myslis co?
    protoze se tak imo nazyvaj tri ruzny druhy ...

THAI BASIL: Ocimum basilicum var. thyrsiflorum (dle poslednich taxonomickych zmen ovsem povazovana za O.basilicum)

THAI HOLY BASIL: Ocimum tenuiflorum (=Ocimum sanctum)

THAI LEMON BASIL: Ocimum × africanum (drive Ocimum x citriodorum, krizenec O.basilicum x O.americanum)
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    Ahoj! Na vietnamském trhu mne informovali, že prý thajská bazalka se již nesmí dovážet do čr, co je na tom pravdy? Nevíte někdo? Páč pokud by to byla pravda, tak dost jídel, co si dělám, bych si již nemohl dělat... To by bylo celkem dost zlé... Poraďte kde by se dala sehnat čerstvá, jako na trzích... Jo a nejsem z Prahy... Díky! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam