• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    co dělám špatně s wokem, když se mi stále nedaří udělat nastálo správnej povrch seasoningem? dělám to rozpáleným olejem a papírovou utěrkou, kterou tam ten olej vtírám, ale po vaření a umytí to stejně začne oprýskávat. (používám dřevěný náčiní a myju jen teplou vodou a houbičkou bez jaru)
    takhle to vypadá po cca 3 vařeních a mytích:
    FLU
    FLU --- ---
    spise nevim, jak dosahnout te trsoku gumove konzistence, aby se to dalo dobre nakrajet na kosticky a orestovat. (muj) domaci panyr ani tvrdy tvaroh tohle nezvladaji.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BONEMINA: Tak to už ti nic lepšího neporadim :(. Leda to zprasit něčim, co by ti to udrželo pohromadě, ale to je škoda.
    LEA1
    LEA1 --- ---
    FLU:
    SALVATOR: díky, po vyzkoušení dám reference, jak to dopadlo
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SALVATOR: To jsem zkoušela taky, ale pak z toho jídla ta chuť tak divně trčí. Mám radši, když i paneer do sebe omáčku aspoň trochu nasákne. Navíc když vařím indii, tak vždycky ve větších dávkách, aby zbylo i na druhý den (muž je indožravec) a ono se mi to rozpadne i při něžném ohřívání :/
    A ono, technicky vzato, paneer a tvaroh jsou vlastně jen jiné názvy pro zdrclé mléko :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BONEMINA: No, pokud děláme paneer mattar a máme zrovna náladu dělat i paneer, tak ho do omáčky přidáváme úplně těsně před podáváním, ani nemusí bejt to jídlo úplně horký, stačí jen tak, aby se prohřál. Jestli se rozpadá, tak zamíchat jen opatrně,nic lepšího mě nenapadá :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SALVATOR: tak nevím, dělám to taky tak (zatěžuju teda šicím strojem, ale ten rozhodně lehčí nebude) a za studena je paneer v pohodě, ale při tepelném zpracování se totálně rozplizne.
    Mlíko jsem zkoušela domácí, kupované čerstvé, růzé kombinace od 1,5% až po 5% (směs se šlehačkou) a houby.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    LEA1: Domácí mlíko asi nebude špatný, ale s tim zkušenosti nemám. My sme to myslim dělali z plnotučnýho bio.
    Typy a vychytávky mě ani nepadaj. Leda fakt dobře vyždímat a dlouho a hodně pořádně lisovat.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    SALVATOR: Tady je přesně vidět, jak nám budou chybět papírové encyklopedie (http://www.mediafax.cz/kultura/4023518-Encyklopedie-Britannica-konci-s-tistenou-verzi). S wiki nezatížím nic:)
    FLU
    FLU --- ---
    LEA1: pokud mozno, tak domaci mleko.

a mne se teda taky vzdycky rozpadal.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    EXTREME: bezva, diky za info :) ja obvykle chodim k ruznejm pakistancum a zbytek beru vsude mozne... :)
    LEA1
    LEA1 --- ---
    SALVATOR: mám v plánu paneer udělat poprvé. Máš nějaké tipy a vychytávky při výrobě nebo mám prostě jen vygooglovat recept a jet podle něj?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BONEMINA: Nám se daří poměrně pevnej. Po přecezení v hodně utáhnutý utěrce ho v ní necháváme a 2-3 hodiny lisujeme pod cca 5-7 dílama encyklopedie Diderot.

Mám voko jak z kašparovy krávy, ale odhaduju hmotnost jednoho dílu na necelej 1 Kg.
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    HITOMI: maju napr v predajni korenia ktoru som spominal - cajkavakoreni haskova ulica - praha 7
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    LA_PIOVRA: jo, ta uz nam tedka taky dosla a vubec netusim, kde ji v Pze sehnat :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MACHALIK: pohledem z Prahy je nejkritictejsi asafoetida, ty co pises vim kde koupit v pohode:)
    KALTY
    KALTY --- ---
    FLU: MACHALIK:
    To je sice pěkné, ale pro mě zatím nepoužitelné. Při prvním ind. receptu doopravdy nebudu dávat dohromady koření ;)
    Radši si nechám poradit v nějakém krámku...
    ale díky i tak ;)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KALTY: Pravdu má FLU, nepotřebuješ nic jako specielní shop s indickejma směsima, všechno si uděláš doma ze základních koření. Jdi do nejvybavenější kořenkárny v okolí, kritický budou semena pískavice, black onion seeds, curry leaves, kaffir leaves. Jak maj toto, maj už všechno a navíc všechno ostatní seženeš v každým marketu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SALVATOR: K tomu paneeru - doma se mi nikdy nepovedl tak pevny, aby se pri vareni nerozsypal. Parkrat jsem misto nej pouzila klasicky cesky tvaroh na strouhani a prijde mi to jako prijatelny ojeb, ten rozdil je pomerne maly.
    FLU
    FLU --- ---
    uz jsem to tu psal nekolikrat (anebo to bylo vedle ve vege kuchyni?:) a napisu to znova:

hmozdir + tloucek + zakladni jednodruhova koreni = nejlepsi masala :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam