• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    su 2 druhy perily jedna je uplne zelena z oboch stran a jedna je zelena z vrchu a fialova zo spodu. ani jedna nevyzera ako kopriva :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KID_MCHUTT: imho se do tech smesi hazi obe. Perilla je nacervenala. A v Sape nebo Malesicich koupis obe. Taky mivaji cerstve bylinky v te prodejne na Francouzske, i kdyz minule mi nechtela prodat tofu, tak je tam trochu nechapu a trochu na ne mam pifku
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    CHESUS: hm. tak díky tomu přehledu si už opravdu nejsem jistý
    :)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    CHESUS: taky jsem si myslela, ze by to mohlo být to samé.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KID_MCHUTT:

VIET FOOD FRIENDS: Ona Dnes - Pět pozvánek do Vietnamu (10. dubna 2012)
    http://www.vietfoodfriends.cz/2012/05/ona-dnes-pet-pozvanek-do-vietnamu-10.html

koukni na posledni stranku, maji tam nejake bylinky, to, co kamarádka pěstuje, je ta perila křovitá. Ale tahle bylinka bývá do červena, i když má kopřivovité listy. Končím s z googlu vycucaným botanickým okénkem :-)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    KID_MCHUTT:
    podle wiki a dalsich stranek je rau kinh giới to samy co Elsholtzia ciliata

ale nehledal si spis toto? http://en.wikipedia.org/wiki/Perilla
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    GUDRUN: není, je to rau kinh giới (to co jsem hledal)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KID_MCHUTT: v Malešicích a asi i Sapě.
    hele, a je to i tohle?

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Elsholtzia_ciliata-2.jpg

to je podle wiki vietnamese balm a česky klasnatka brvitá.
    ale s tím na vietnamce na tržnici nechoď :-)
    kamarádka si to pěstovala, teď jsem jí psala, jak se ta její mrcha květináčová jmenuje.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    GUDRUN: to je ono! dík :) teď ještě kde to koupit, sakra :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KID_MCHUTT:

VIET FOOD FRIENDS: Slovníček pojmů
    http://www.vietfoodfriends.cz/p/slovnicek-pojmu.html

zadej kopřiva, dá ti to anglickej i vietnamskej název i obrázek.
    Linkovat přímo na ten záznam se nedá.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    potřeboval bych radu :) vietnamská kuchyně používá do salátů takovou nějakou kopřivu - kde se ta věc dá koupit a jak se to jmenuje?
    LENGYANG
    LENGYANG --- ---
    LENGYANG: JUANITA: díky. Byla jsme a Pho super (řekla bych stejně jak ve Slavíkovce), smažený závitek mi chutnal víc v anglické (nebyl tak mastný) .... jen ostré kure s citronovou šťávou by mohlo být bez kůže a trochu víc osmažené ...
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    ja som mal lotosove semena len susene zo sapy ale neboli nic moc - boli tvrdsie a bez chuti.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    TOMINA: lotosovy seminka se jednak pridavaj do jidel kvuli lecivejm vlastnostem (treba ruzny kase, polivky, kachny a tak), pak nevim jak v cine ale v jihovychodni asii je pouzivaj i na sladkosti - takovy ty mazlavy tekuty deserty ktery delaj i z ruznejch fazoli a koko mlika .. bohuzel nevim jmeno, k videni je to treba uz i v sape

to vpravo nevim .. je mozny ze to bude taky naka lecivka, cinani si na tom celkem ulitavaj a vselijaky lecivy byliny pridavaj rovnou do receptu, viz treba kure s zensenem, kustovnici nebo cinskou datli .. nebo takovy ty smesi koreni na doplnujici polivky, maji toho mraky, super je ze si to muzou koupit i rovnou v obchodaku, bud rovnou baleny smesi nebo i jednotlive na vahu
    neco takovydleho
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    TOMINA: to vlavo ja cierny kardamom(black cardamom), dava sa napr. do pho. to v pravo nepoznam.
    TOMINA
    TOMINA --- ---
    vyznáš se v koření? co je prosím tě tady na fotkách za dvě koření a k čemu je lotosové semínko? díkes za odpověď

MRMNK
    MRMNK --- ---
    chuan jiao, moje oblibeny koreni, akorat ty co se daj sehnat tady sou bohuzel trochu slabsi :))
    TOMINA
    TOMINA --- ---
    není to špatný, teda pokud nepřehlídneš brniče alias sečuánskej pepř, tady dost oblibený koření, nepálí jako čili, není ostrý jako černej pepř, jen když se rozkousne je to dost podobný jako když si dáš na jazyk devítivoltovou baterii, pak je jedno co jíš, cejtíš deset minut jen brnění :-)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    chybej mi tam horky okurky :)
    jinak moc dobry, ty plny stoly dobrot mi chybej ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam