LADY_CANDAR: je to sice na hranici, ale puvodem je to turecky recept, takze snad nebudu offtopic.
Imam baildi
Pro 6 lidí (anebo jednoho imáma)
6 středně velkých lilků
1/4 šálku olivového oleje (postačí bežný olej z pokrutin)
4-5 středně velkých cibulí (na plátky)
1 zelená tlustostěnná paprika (na plátky)
1 plechovka nakládaných rajčátek (lehce podrcených podrcených rukou)
2 lžičky sušeného oregana
1 lžička čerstvého tymiánu
1/2 šálku čerstvě nasekané petrželky
10 stroužků česneku (nakrájeného na plátky)
5-6 kuliček nového koření
Sůl a pepř na dochucení
Tenoučké plátky rajčat a cibule
panenský olivový olej na dochucení
Z omytých lilků odstraníš stopky a rozkrojíš je podélně na polovic. Pomocí lžíce vydlabeš dužninu tak, aby stěny se slupkou byly asi 0,5 cm tlusté (pozor na to, aby nedošlo k proděravění slupky). Vydlabané slupky posolíš a necháš chvíli dnem vzhůru „vypotit“. Vydlabanou dužninu pokrájíš, posolíš a taktéž necháš v sítku či v odkapávači „vypotit“.
Mezitím rozehřeješ v hrnci olivový olej a orestuješ cibuli, papriku a nové koření. Ztlumíš plamen a necháš podusit tak 10-15 minut do změknutí, posléze posolíš a opepříš. Odkapanou, omytou a osušenou dužninu přidáš do hrnce společně s nadrcenými rajčaty, oreganem a tymiánem a za občasného míchání podusíš tak půl hoďky do zhoustnutí. Přidáš česnek a petržel a vše promícháš.
Připravenou směs naplníš do vydlabaných slupek, které posléze nakladeš vedle sebe do pekáčku. Plněné půlky lilků pokladeš plátky cibule a rajčat a zaliješ vodou tak, aby byla zhruba do poloviny lilků. Vše mohutně zakapeš olivovým olejem a necháš zapéct v troubě asi 45 až 60 minut na 220°C (anebo do doby, kdy se většina vody vypaří a lilky jsou zvrchnu pěkně zlatohnědé).
Upečený lilek ještě zlehka zakápneš zbytkem oleje a servíruješ s fetou a čerstvým pšeničným chlebem. Řeci to rádi horké, Turci studené, až posléze, na svačinku.
---
a kdyz uz jsme u toho Turecka tak rozhodne karniyarik (neboli "rozparane bricho"):
Emanuele Ridi - Karniyarik, Bulgur Pilavi
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Karniyarik-Bulgur-Pilavi