• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MUI: Nerovnoměrné zahřívání nese riziko prasknutí. Když položíš misku na elektrickou plotýnku, dno se rychle rozžhaví, zatímco horní okraje se zvládají chladit, vzniká pnutí... Obecně řečeno pomáhá misku něčím naplnit, aby se zahřívala rovnoměrněji (vodu, olej, sůl, písek - podle potřeb a teploty) ale to je spíš takový dílenský postup. (I když se tuším doporučuje vypalovat nové železné pánve naplněné solí, právě z těchto důvodů.)
    Plyn je lepší, zvážil bych zda položit misku nad hořák dnem vzhůru a pomalu zahřívat, nebo položit misku nad široký hořák a nechat stěny omývat vysokým plamenem.
    Nemáš nějaký turistický vařič á la camping gas? Zkusil bych to s ním. (Pro různé takové účely mám dvoukilovou PB láhev a jednohořák. Zdá se, že je to snad dokonce legální i v paneláku...)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MUI: a jak to delaj Korejci? ja jsem dolsot zavrhla jako neco, co je doma neudelatelny...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Sorry, blbej odhad, to mám se všim :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MUI: Nalejt do nich horkou vodu?
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    VECTOR: s pad thai se to ma tak ze jsou to v podstate smazeny nudle na 1000 zpusobu, kazdy je dela "trochu" jinak, ve zdejsich restauracich me moc neprekvapili .)
    prikladam muj oblibeny recept zde: http://www.thaifoodandtravel.com/recipes/pad-thai-recipe.html
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MRMNK: pad thai jsem ani nikdy nevaril, ani nikdy nemel, napred si musim dat nekde referencni jidlo.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: diky moc, tamarindova limonada prekonala me ocekavani. sice mi teda dost pripominala fakt kyselej caj s citronem, ale byla vyborna. svarim jsem 50g na litr vody, pridal trochu trtinovyho cukru a nechal 24 hodin v lednici se dvema stonkama citr travy nalamanejma.

    s dalsim kusem tamarindu jsem experimentoval dnes, hodil jsem ho k cerveny neloupany cocce a mungo fazolim, plus takoveto klasicke vychodni koreni, a kdyz to bylo al dente, tak hodil k oprancenymu chrestu a cibuli, taky super.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MRMNK: S pasáží Metro kdysi nebyly zlé zkušenosti (vždy jsem tam byl s nějakými Číňany, kteří si domlouvali něco extra, možná i předem), ale v poslední době to nějak nebylo ono, pak se po jídle od nich jednomu kamarádovi udělalo šoufl, jiný známý se málem potento v tramvaji cestou od nich a další skupince prý bylo extrémně zle celou noc plus nějaké další problémy... Tři různé průšvihy v rámci jednoho jara mi stačily, riskovat je nebudu.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    AUDIAC: Mívají různé balkánské/bulharské potraviny. Nedávno zavřely jedny na Perunově, ale ještě jsou snad na Bělehradské, v Holešovicích a na Žitné... Obvykle bývá špatně přeložené jako "lístkové", ale ve složení je jen mouka, voda, sůl - je to to, co chceš.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    JUANITA: díky, na tyhle jsem úplně zapomněl, že tu jsou...
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    AUDIAC: tak to bych se asi dival nejdriv sem http://farahfood.cz/all/
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    je to sice geograficky hodně na hraně, ale sháním phyllo/filo těsto na baklavu. máte někdo tip, kde by se dalo v Praze sehnat? v Shalamaru ho nemají.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    VECTOR: tak az zjistis cenu, dej echo, koupim, dejvice.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    VECTOR: pad thai

    MUI: mas tam i trochu masa? jestli jo tak doporucuju cinsky dvakrat vareny veprovy, moc dobry
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: no postupně přestanou dorůstat a jsou teda méně aromatické... Koriandr je potřeba držet v nějakém chladnějším místě - vykvete jakmile půda ve které je zasazený je teplejší než 22 stupňů.


    VECTOR: limonádu. 5 minut rozvařit (tak 50 g na litr) s vodou a tmavým palmovým cukrem, ale i obyčejnej a nebo med jsou dobrý. Nechat vychladit, zcedit a popíjet. Klidně do toho můžeš přidat mátu, nebo zázvor, nebo v tom přes noc nechat vylouhovat citronovou trávu či kafrový lístečky.

    Indové mají moc zajímavý, kořeněný, tamaridový pití do vedra - džal džíra - http://sinfullyspicy.com/2012/06/01/jal-jeera/

    A jinak se používá v indickejch jídlech jako kyselidlo. Kdo nemá limetku, dá tam tamarid.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    No, tak kdyby chtel nekdo jedno 200g baleni, at pro to nemusi do sapy, prodam ;) dejvice/mala strana. nevim kolik stoji, dostal jsem to darem.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VECTOR: Mám stejnej problém. Asi leda fakt hodně pad thai?

    Já mám dotaz na koriandr. Vykvet mi. Neznehodnocuje to chuť listů, že ne?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam doma 400g tamarindovy pasty. Nemate nekdo tipy co s tim?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: V Indii se kminu rika Sha-Jira a rimskemu kminu Jira.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MAKROUSEK: No jo, ta česká kuchyně je na suroviny o dost jednodušší, co fakt lidem chybí jsou spíš drobnosti jako "naše" kremžská, některé polotovary, zavařeniny a sladkosti, ale uvařit se dá z jednoduchých základních surovin (kořeníme fakt málo, klasický kmín bývá asi nejzapeklitější, ale dá se - v USA s ním v pekárnách taky pracujou, i s žitnou. Ale je fakt, že jak kde, v Indii jsou třeba žitná i kmín skoro nesehnatelný).
    Nicméně myslim, že většinu těch nutných exotických surovin sem už Vietnamci, Číňani a Korejci vozí, a dokonce z toho tu i vaří, jen bohužel ne veřejně tak rozšířeně (Vietnamci už se teda částěčně rozjeli).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: No prave. A to je jedna surovina. Treba do thajskeho cerveneho kari jich patri asi tak 30. Pokud si clovek nechce koupit hotovy polotovar.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Ale jo, spíš půjdou, zrovna knedlíky, ať si Pospěchová nebo iHned píše co chce, nejsou tak náročná věc, jako naopak třeba ty nudle.
    Vezmu allpurpose, přisypu/přiliju tekutinu dle potřeby, stejně jako když dělám cokoli kynutýho, a jde to. Do bramborových allpurpose napůl se semolinou. Ozkoušeno, zcela v pořádku. Jasný, že krajani hlavně na začátku hysterčí a hloubají v polských obchodech, ale časem to vychytají. Už jsem nicméně OT (je fakt, že teda ty nudle u nás jsou blbý... ale třeba by to šlo taky domluvit v nějakém mlýně (vědět přesné parametry), podobně jako jsem na nějakém zahraničním fóru četla, že si někdo domlouval v cizáckém mlýně přibližnou napodobeninu polo/hrubé granulace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIGRE: ehm - ta mouka je v tomto případě základní rozdíl. Stejně jako mně se nedaří a nedaří ručně tahaný nudle a to ani s dodaným lepkem navíc, protože prostě česká hladká a nebo italská semolina mají jiné vlastnosti.

    MAKROUSEK: nejdou, pokud si nepřivezou polohrubou.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Sezenem, sezenem. Ale v jaky kvalite, vo tom to je. A souhlas, Ang Leeovy rane filmy jsou super, nez se pohollywoodstel ;-).
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    koukali sme nedavno na tenhle film, celkove takova rodinna romance,.... ale hlavne sceny s varenim jsou uchvatny .) uz uvodni scena je luxus
    Eat Drink Man Woman Opening Scene
    https://www.youtube.com/watch?v=zs5WiddD7i0


    btw. vsechno z ty sceny tu sezenem, mozna jen ty zaby budou trosku problem .)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TIGRE: Od a do z samozrejme ne. Ale za tu mouku bych se hadal, zkus se pobavit s nekym, kdo zije v zahranici, jestli se mu dari delat knedliky. No a u asijske kuchyne to jsou ruzne prisady, ktere tomu prave davaji tu autenticitu :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MAKROUSEK: věř, že pokud k výrobě knedlíku použiješ vejce z korejských nosnic, mléko z korejských krav a pšeničnou nebo žitnou mouku, nepoznáš rozdíl. Samozřejmě pokud tam dáš místo droždí kimči a budeš to dělat z maniokové mouky tak to nebude úplně ono. Představa, že autentická kuchyně znamená dovezené ingredience od A do Z je mylná.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Ano. Stejne tak, jako kdyz pujdes v Koreji do te ceske hospody, co vypada jako orloj, tak tam dostanes knedliky ktere budou ne uplne zcela nepodobne tomu, co u nas Na ruzku. Ale chutnat to bude jinak, protoze mistni ingredience. Mohlo by to chutnat stejne, ale to by se ty ingredience musely dopravid od nas.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    nemyslim ze dobry cinsky jidlo musi stat 200, porad je imho rozdil mezi nejakou luxusni vychytavkou typu kachni jazyky (nebo necim co vyzaduje sofistikovanejsi pripravu) a proste dobrym autentickym jidlem, co ma chut a texturu jak ma byt... ani nejsou potreba zadny nedostupny ingredience, da se pouzit lokalni zelenina i maso, dodatky typu sojovka, ruzny pasty, koreni, suseny houby se tu da v pohode sehnat a ne draze ... ja proste verim tomu ze aby se clovek dobre najed nemusi chodit do luxusnich restauraci, staci zajit k nekomu kdo vi co dela a dela to rad, vsechny ty dobroty na ulicich v asii jsou tomu dukazem

    hele nekdo tu zminoval nejaky cinsky obchod v sape, kde to je pliz?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam