• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Sorry, blbej odhad, to mám se všim :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MUI: Nalejt do nich horkou vodu?
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    VECTOR: s pad thai se to ma tak ze jsou to v podstate smazeny nudle na 1000 zpusobu, kazdy je dela "trochu" jinak, ve zdejsich restauracich me moc neprekvapili .)
    prikladam muj oblibeny recept zde: http://www.thaifoodandtravel.com/recipes/pad-thai-recipe.html
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MRMNK: pad thai jsem ani nikdy nevaril, ani nikdy nemel, napred si musim dat nekde referencni jidlo.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: diky moc, tamarindova limonada prekonala me ocekavani. sice mi teda dost pripominala fakt kyselej caj s citronem, ale byla vyborna. svarim jsem 50g na litr vody, pridal trochu trtinovyho cukru a nechal 24 hodin v lednici se dvema stonkama citr travy nalamanejma.

    s dalsim kusem tamarindu jsem experimentoval dnes, hodil jsem ho k cerveny neloupany cocce a mungo fazolim, plus takoveto klasicke vychodni koreni, a kdyz to bylo al dente, tak hodil k oprancenymu chrestu a cibuli, taky super.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MRMNK: S pasáží Metro kdysi nebyly zlé zkušenosti (vždy jsem tam byl s nějakými Číňany, kteří si domlouvali něco extra, možná i předem), ale v poslední době to nějak nebylo ono, pak se po jídle od nich jednomu kamarádovi udělalo šoufl, jiný známý se málem potento v tramvaji cestou od nich a další skupince prý bylo extrémně zle celou noc plus nějaké další problémy... Tři různé průšvihy v rámci jednoho jara mi stačily, riskovat je nebudu.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    AUDIAC: Mívají různé balkánské/bulharské potraviny. Nedávno zavřely jedny na Perunově, ale ještě jsou snad na Bělehradské, v Holešovicích a na Žitné... Obvykle bývá špatně přeložené jako "lístkové", ale ve složení je jen mouka, voda, sůl - je to to, co chceš.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    JUANITA: díky, na tyhle jsem úplně zapomněl, že tu jsou...
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    AUDIAC: tak to bych se asi dival nejdriv sem http://farahfood.cz/all/
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    je to sice geograficky hodně na hraně, ale sháním phyllo/filo těsto na baklavu. máte někdo tip, kde by se dalo v Praze sehnat? v Shalamaru ho nemají.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    VECTOR: tak az zjistis cenu, dej echo, koupim, dejvice.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    VECTOR: pad thai

    MUI: mas tam i trochu masa? jestli jo tak doporucuju cinsky dvakrat vareny veprovy, moc dobry
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: no postupně přestanou dorůstat a jsou teda méně aromatické... Koriandr je potřeba držet v nějakém chladnějším místě - vykvete jakmile půda ve které je zasazený je teplejší než 22 stupňů.


    VECTOR: limonádu. 5 minut rozvařit (tak 50 g na litr) s vodou a tmavým palmovým cukrem, ale i obyčejnej a nebo med jsou dobrý. Nechat vychladit, zcedit a popíjet. Klidně do toho můžeš přidat mátu, nebo zázvor, nebo v tom přes noc nechat vylouhovat citronovou trávu či kafrový lístečky.

    Indové mají moc zajímavý, kořeněný, tamaridový pití do vedra - džal džíra - http://sinfullyspicy.com/2012/06/01/jal-jeera/

    A jinak se používá v indickejch jídlech jako kyselidlo. Kdo nemá limetku, dá tam tamarid.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    No, tak kdyby chtel nekdo jedno 200g baleni, at pro to nemusi do sapy, prodam ;) dejvice/mala strana. nevim kolik stoji, dostal jsem to darem.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VECTOR: Mám stejnej problém. Asi leda fakt hodně pad thai?

    Já mám dotaz na koriandr. Vykvet mi. Neznehodnocuje to chuť listů, že ne?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam doma 400g tamarindovy pasty. Nemate nekdo tipy co s tim?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: V Indii se kminu rika Sha-Jira a rimskemu kminu Jira.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MAKROUSEK: No jo, ta česká kuchyně je na suroviny o dost jednodušší, co fakt lidem chybí jsou spíš drobnosti jako "naše" kremžská, některé polotovary, zavařeniny a sladkosti, ale uvařit se dá z jednoduchých základních surovin (kořeníme fakt málo, klasický kmín bývá asi nejzapeklitější, ale dá se - v USA s ním v pekárnách taky pracujou, i s žitnou. Ale je fakt, že jak kde, v Indii jsou třeba žitná i kmín skoro nesehnatelný).
    Nicméně myslim, že většinu těch nutných exotických surovin sem už Vietnamci, Číňani a Korejci vozí, a dokonce z toho tu i vaří, jen bohužel ne veřejně tak rozšířeně (Vietnamci už se teda částěčně rozjeli).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: No prave. A to je jedna surovina. Treba do thajskeho cerveneho kari jich patri asi tak 30. Pokud si clovek nechce koupit hotovy polotovar.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam