• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Korean Ingredients 101: It’s Really Not that Complicated | GANGNAM KITCHEN
    http://gangnamkitchen.com/korean-ingredients-101/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: dává se to jako zeleninová příloha - třeba když máš pečené maso, do směsí kterejma něco plníš (knedlíčky, závitky a tak) nebo to vrazíš do stir fry.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    EXTREME: Nojo, blbá otázka :D.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Koupil jsem si u vietnamců nakládanou zelenou hořčici - nikdy jsem to nejedl tak jsem to chtěl ochutnat. Má to zvláštní chuť, dá se to asi jíst i samotný. Zajímalo by mě, jestli se z toho taky vaří (našel jsem nějaký recept na vepřový). Nemá s tím někdo zkušenost?
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    SALVATOR: rozdiel v chuti, ked ti to bude chutit uz to viackrat nevar :-D. zalezi co varis, ked varis bambusovu polievku chces aby tam bol citit bambus...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    EXTREME: Ok a jakej rozdíl mám vlastně sledovat?
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    tazko povedat, niekedy staci raz inokedy aj 3x. prevar, ochutnaj a uvidis.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Zdravím, mám jen rychlej dotaz. Jestli se nepletu, tak nakládanej bambus je potřeba před další úpravou povařit, ale zatim sem ho nepoužíval. Poraďt prosím jak dlouho/kolikrát.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    TIGRE: dobry vedet .) pridano na nastenku
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    EXCITE: bohužel ne, nabídka je víceméně identická s tím co shin prodává na korunní
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TIGRE: Mají tam čerstvé asijské ovoce a zeleninu?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Příjemné překvapení... včera jsem narazil na K-Shop v ulici V Celnici, u náměstí republiky, jde o značkovou prodejnu Shinu. Z nákupu mi přišlo, že je to o něco málo (ale opravdu minimálně) dražší než v Korunní, takže radost.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Základní recept je třeba tady: http://www.maangchi.com/recipe/kimchi-jjigae Jen nedoporučuju tuňákovou variantu. (Tentokrát ani ne tak proto, že mi přijde chucpe vyžrat druh až k vyhynutí, ale protože to s tuňákem z pixly prostě nebude ono. Kdybych chtěl rybí chuť, začal bych přípravou menšího množství silného rybího vývaru, pak dal kusy ryby stranou a naházel do něj suroviny na kimchijjigae.)
    Zuzkou zmíněné placičky a další jsou samozřejmě taky super (všechno, v čem je kimči je super), ale já mám prostě se zimou spojenou tuhle polévku...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    SMOKY: Pořádně uleželý a prokvašený kimči na kimchijjigae! Závidím! ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMOKY: jako kimči postupně jen prokysává. Onehdá jsem našla rok a půl starý kimči zapomenutý ve sklepě a kromě toho že bylo děsně kyselý a zelenina hodně měkká a téměř to nepálilio, tak mu nic nebylo.

Otevři to, očuchej (ale pokud na kimči nejsi zvyklý, tak ti ...vůně... nic moc neřekne ;-) a kousek ochutnej. Pokud ti to bude připadat jedlý, tak to sněz. Pokud nevěříš že v tom jsou jen přátelské bakterie, tak to použij na vaření - kimči placičky, do polívky, do stir fry...
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SMOKY:
    SMOKY:
    Tak jsem se jeste nedostal k tomu to otevrit. Porad to je nafoukly balonek, ale neco z toho uz vyteklo. Best before je nekdy 10/2014. Mam se porad odvazovat to komzumovat ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: hlavně je to asi nejjednodušší z podobných věcí, co jsem zatím zkoušela. A to maso je parádní. Ano, je to mastné, asi by to šlo z nějaké prorostlejší krkovice, ale muselo by se hlídat aby se to nevysušilo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je na vás banh-mi moc složitá popřípadě moc okoukaná? Čínský prapředek hamburgerů Rou Jia Mo je to co hledáte. http://en.wikipedia.org/wiki/Rou_jia_mo

Údajně originální recept obsahuje dvacet koření, nejsem si jistá jestli se tam počítá i sojovka, cibule a víno. Nakonec jsem tam dala to, co jsem našla alespoň ve dvou receptech z těch co jsem procházela. Koření je uváděno sestupně podle důležitosti, takže bez těch na konci se přinejhorším rozlučte

suroviny pro 4-5 procí

na bulky:

600 g mouky
    300 ml vody
    3 g soli
    5 g sušeného droždí

na maso:
    500 g bůčku
    100 ml rýžového vína
    50 ml sojovky
    lžíce cukru - ideálně palmového
    voda dle potřeby
    1 cibule
    1 hlavička česneku - přepůlená
    5 cm dlouhý kus zázvoru
    1 badyán
    větší kus cassie/skořice
    půl lžičky fenyklu
    lžička sečuánského pepře

(tedy zázvor, cibule, česnek, víno, sojovka, cukr a 5 koření, bez toho to nepůjde)

volitelné, ideálně všechno:
    5 cm dlouhý kus galgánu
    1 bobkový list
    1 černý kardamom
    půl lžičky koriandrových semen
    kůra z mandarinky
    dva, tři plátky andělikového kořene
    čtvrt muškátového oříšku
    půl lžičky kumínu
    fermentované sojové boby

do sendviče pak ještě:
    zelené chilli papričky dle gusta
    2 jarní cibulky
    naťový koriandr
    lžíce kumínu
    a kdo má nějakou čínskou nakládanou zeleninu, tak tu.
    Případně čerstvou zeleninu typu mrkev, ředkev, okurka, ale originálně tam nemá co dělat.

postup:

Bůček nakrájete na plátky, dejte do hrnce spolu se vším kořením, vínem, cibulí, česnekem a sojovkou. Zalijte vodou tak, aby maso zůstalo ponořené a co nejpomaleji, na co nejnižší teplotě duste do měkka. Měkký bůček vyndejte, omáčku zceďte od koření a zeleniny a vařte tak dlouho, dokud se neodpaří na hustou omáčku. Nasekejte/nadrobte maso na jemno a promíchejte s omáčkou.

bulky:
    Smíchejte mouku se solí a droždím, přilijte vodu a uhnětejte hladké těsto. Zakryté těsto nechte 40-60 minut kynout, posléze rozdělte na 12 větších nebo 18 menších kousků. KAždý kousek rozválejte na dlouhý proužek, který smotáte do ruličky, postavíte na výšku a rozplácnete na tenčí placku. Zakryjte folií a nechte 20 minut odpočívat.

Rozpalte pánev se silnějším dnem a pak na mírném ohni pečte placky cca 4 minuty z každé strany. Uvnitř potřebujete nějakých 95 stupňů, aby to nebylo syrové. Nechte placky tak 15 minut vychladnout, mezi tím ohřejte maso, nasekejte na jemno jarní cibulku a chilli papričky a přidejte to k masu. Opečte nasucho kumín a namelte ho. Vlažnou bulku rozřízněte, napatlejte masem s papričkama a cibulkou, posypte kumínem a dejte na to koriandrovou nať a případně zeleninu.

zdroj: http://www.chinasichuanfood.com/chinese-hamburger-pork-belly-buns/
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    VXP: v centru vím o Vietnamci v Žitné, spíš dole naproti shertonu, který je občas mívá. Jinak v Sapě vždycky a pořád :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: V malešicích včera spatřen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam