• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    SMOKY: Pořádně uleželý a prokvašený kimči na kimchijjigae! Závidím! ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMOKY: jako kimči postupně jen prokysává. Onehdá jsem našla rok a půl starý kimči zapomenutý ve sklepě a kromě toho že bylo děsně kyselý a zelenina hodně měkká a téměř to nepálilio, tak mu nic nebylo.

    Otevři to, očuchej (ale pokud na kimči nejsi zvyklý, tak ti ...vůně... nic moc neřekne ;-) a kousek ochutnej. Pokud ti to bude připadat jedlý, tak to sněz. Pokud nevěříš že v tom jsou jen přátelské bakterie, tak to použij na vaření - kimči placičky, do polívky, do stir fry...
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SMOKY:
    SMOKY:
    Tak jsem se jeste nedostal k tomu to otevrit. Porad to je nafoukly balonek, ale neco z toho uz vyteklo. Best before je nekdy 10/2014. Mam se porad odvazovat to komzumovat ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: hlavně je to asi nejjednodušší z podobných věcí, co jsem zatím zkoušela. A to maso je parádní. Ano, je to mastné, asi by to šlo z nějaké prorostlejší krkovice, ale muselo by se hlídat aby se to nevysušilo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je na vás banh-mi moc složitá popřípadě moc okoukaná? Čínský prapředek hamburgerů Rou Jia Mo je to co hledáte. http://en.wikipedia.org/wiki/Rou_jia_mo



    Údajně originální recept obsahuje dvacet koření, nejsem si jistá jestli se tam počítá i sojovka, cibule a víno. Nakonec jsem tam dala to, co jsem našla alespoň ve dvou receptech z těch co jsem procházela. Koření je uváděno sestupně podle důležitosti, takže bez těch na konci se přinejhorším rozlučte

    suroviny pro 4-5 procí

    na bulky:

    600 g mouky
    300 ml vody
    3 g soli
    5 g sušeného droždí

    na maso:
    500 g bůčku
    100 ml rýžového vína
    50 ml sojovky
    lžíce cukru - ideálně palmového
    voda dle potřeby
    1 cibule
    1 hlavička česneku - přepůlená
    5 cm dlouhý kus zázvoru
    1 badyán
    větší kus cassie/skořice
    půl lžičky fenyklu
    lžička sečuánského pepře

    (tedy zázvor, cibule, česnek, víno, sojovka, cukr a 5 koření, bez toho to nepůjde)

    volitelné, ideálně všechno:
    5 cm dlouhý kus galgánu
    1 bobkový list
    1 černý kardamom
    půl lžičky koriandrových semen
    kůra z mandarinky
    dva, tři plátky andělikového kořene
    čtvrt muškátového oříšku
    půl lžičky kumínu
    fermentované sojové boby

    do sendviče pak ještě:
    zelené chilli papričky dle gusta
    2 jarní cibulky
    naťový koriandr
    lžíce kumínu
    a kdo má nějakou čínskou nakládanou zeleninu, tak tu.
    Případně čerstvou zeleninu typu mrkev, ředkev, okurka, ale originálně tam nemá co dělat.

    postup:

    Bůček nakrájete na plátky, dejte do hrnce spolu se vším kořením, vínem, cibulí, česnekem a sojovkou. Zalijte vodou tak, aby maso zůstalo ponořené a co nejpomaleji, na co nejnižší teplotě duste do měkka. Měkký bůček vyndejte, omáčku zceďte od koření a zeleniny a vařte tak dlouho, dokud se neodpaří na hustou omáčku. Nasekejte/nadrobte maso na jemno a promíchejte s omáčkou.

    bulky:
    Smíchejte mouku se solí a droždím, přilijte vodu a uhnětejte hladké těsto. Zakryté těsto nechte 40-60 minut kynout, posléze rozdělte na 12 větších nebo 18 menších kousků. KAždý kousek rozválejte na dlouhý proužek, který smotáte do ruličky, postavíte na výšku a rozplácnete na tenčí placku. Zakryjte folií a nechte 20 minut odpočívat.

    Rozpalte pánev se silnějším dnem a pak na mírném ohni pečte placky cca 4 minuty z každé strany. Uvnitř potřebujete nějakých 95 stupňů, aby to nebylo syrové. Nechte placky tak 15 minut vychladnout, mezi tím ohřejte maso, nasekejte na jemno jarní cibulku a chilli papričky a přidejte to k masu. Opečte nasucho kumín a namelte ho. Vlažnou bulku rozřízněte, napatlejte masem s papričkama a cibulkou, posypte kumínem a dejte na to koriandrovou nať a případně zeleninu.




    zdroj: http://www.chinasichuanfood.com/chinese-hamburger-pork-belly-buns/
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    VXP: v centru vím o Vietnamci v Žitné, spíš dole naproti shertonu, který je občas mívá. Jinak v Sapě vždycky a pořád :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: V malešicích včera spatřen.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    VXP: jestli půjdeš do sapy, tak si dej pozor. V neděli mi tvrdili, že nikdo nemá, ale našel jsem v krámu, který je podél toho míň pouzivanyho vchodu..
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU: pocitas velice spravne:)

    Btw: fotka manakeeshu, ktery jsme delali doma a vyfotili na blogysek, byla zakerne zcizena a umistena na web beirutrestaurants.com :))
    Beirut Restaurants, Lebanon, reviews, directory, award winning, dish spotting, syndicate of restaurants, official blog, gastronomic, traditional - Manakeesh - Beirut Restaurants, Lebanon, reviews, directory, award winning, dish spotting, syndicate of restaurants, official blog, gastronomic, traditional
    http://www.beirutrestaurants.com/cat/manakeesh-2/#Cuisine
    FLU
    FLU --- ---
    FLU: akorat jsem teda mouku nenechal fermentovat ve vode s cukrem po pet dnu. ale nekdy musim vyzkouset i tuhle variantu :)
    FLU
    FLU --- ---
    LA_PIOVRA: pocitam, ze tohle bude libanonsky pribuzny lahmacunu , co se jmenuje manakeesh...
    Food and Condiments: Manakeesh - Lebanese Street Bread
    http://foodandcondiments.blogspot.se/2014/12/manakeesh-lebanese-street-bread.html

    no, zrovna mi kyne testo, zaatar mam taky, za chvili zacnu rozehrivat troubu :)

    FAT
    FAT --- ---
    Nejdete někdo v dohledné době do Sapy? Poprosil bych o kouknutí se, jestli nemají tenhle http://hungphatea.com.vn/en/shops/Tea-for-skid/Corn-Tea-76/ čaj. Piju od nich tohle http://hungphatea.com.vn/en/shops/Ginger-tea/Ginger-Tea-27/ a je to dost dobré, rychlé.
    Díky.
    :-)
    QWERTY
    QWERTY --- ---
    VXP: v tescu ai v jinych zeleninach bežně ale ne vždy
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    VXP: imho bys uspel(a) ve velky viet. zelenine na rohu Rumunsky a Belehradsky.
    VXP
    VXP --- ---
    dá se i někde v centru koupit čerstvej kokos (za kolik), nebo musím do sapy? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: no může. Respektive bude tam chudší mikroflora, neb tam narostou jen ty co přežijou zimu a nevím jak to pak bude fungovat jako startér.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: aha a to je pak ten kvasek na chleba? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jo - to je důvod proč se odkládá těsto do lednice - kyne pomalu, ale kyne a enzymatické procesy probíhají. Ale pokud má kynout v lednici, tak potřebuje normální dávku droždí a nebo bude kynout fakt dlouho. Zhruba po týdnu v lednici se v kvasnicovém těstě začínají vyvíjet i mléčně kvašené kultury a stává se kváskovýmm, byť je tam riziko, že se to zvrhne.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GEJSHA: a abych nezapomnel, tak prvni recept jsem zkousel a byli jsme spokojeni tak taky diky :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: muzu jen poprosit, jestli se do kynuti pocita i doba, kdy je testo v lednici? Testo na naan jsem tak delal a bylo v pohode a delam tak i testo na pizzu..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: zkousel jsem a byli jsme dost spokojeni :)

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LEA1: zkousel jsem a byli jsme dost spokojeni :)

    Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a s dovolením troška vlastního proma - článek obsahuje dva recepty - ostrou a kyselou polévku a rybu v račatové polévce z kvasu - obojí vlastně jednoduché a fakt dobré.

    A dá se to zkvasit?: Čínský rajčatový kvas (s goji) - 红酸汤
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/12/cinsky-rajcatovy-kvas-s-goji.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vietnam uspořádá v ČR od ledna rok své kultury, nabídne kulinářské i jiné akce | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ultury-nabidne-65-akci-pln-/dobra-chut.aspx?c=A141231_213501_dobra-chut_ele


    POHODAVOLE: podle výrobců 42 g čerstvého droždí (kostka)= 10 g sušeného droždí (sáček) a to vše je na 1 kg mouky.

    Pokud ovšem dáš droždí méně, bude to sice kynout pomaleji, ale chuť těsta pak bude mnohem lepší (čím méně, tím pomaleji a tím zajímavější chuť), protože bude více času na to, aby se rozběhly enzymatické reakce v mouce, po té co se namočí a škroby se mohou delší dobu nacucávat vodou - s těstem se pak lépe pracuje, je lépe stravitelné, kůrka je křupavější (snazší karamelizace, protože část škrobů je přednaštípaná, a má to lepší chuť). Ideální je špetička droždí a nechat kynout přes noc. Popřípadě udělat různé omládky/poliše - předem se smíchá část vody a mouky a troška droždí, to se nechá přes noc nakynout a pak se přidává zbytek surovin dle receptu. Funguje to u čehokoliv kynutého.


    FLU: mléko moc kysat v těstě nebude a pokud jo, tak to leda začně mírně připomínat kváskové těsto, protože tam začnou fungovat i bakterie mléčného kvašení, ne jen kvasinky z droždí.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU: pres vcechny naplne (bezmasem, tedy) co jsem vyzkousel, tak neni nic lepsiho nez jen potrene olejem a zaatarem.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: vypada to skvele! Urco zkusim origo verzi :)

    Diky!
    FLU
    FLU --- ---
    POHODAVOLE: v podstate takto
    Turkish Food & Recipes: Lahmacun
    http://www.traditionalturkishcooking.com/2013/05/lahmacun-lahmacun-also-known-as-turkish.html

    maly "disclaimer" k testu:
    delam ho vicemene stejne jako na pizzu, takze bez mleka a nechavam to kynout v pokojove teplote plus minus 24 hodin (pokud by tam bylo mleko, bal bych se, ze mi to zkysne, ale mozna je to blbost). pak to rozvalim tak na tenko, jak to jen jde. pecu v bezne troube na pizza kameni a vubec mi teda nevadi, kdyz se to pri peceni nafoukne (stejne to po vytazeni z trouby zase splaskne).

    jinak smes se da udelat i bez masa. zkousel jsem ruzne smesi kombinujici susena rajcata, piniove orisky, grilovany lilek/cuketu, anebo bulgur (povareny ve vyvaru a okoreneny). ale klasika je samozrejme s mletym masem (k tomu viz ten shora uvedeny recept).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: muzes pls nahodit, jak delas lahmacun?

    Diky!
    FLU
    FLU --- ---
    pizzu (naan, pide, lahmacun, pitu atd. atp.) delam zasadne z cerstveho drozdi. susene se mi neosvedcilo.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SALVATOR: pizzu už dělám ze susenyho, pze tam dle mě není tolik cítit..
    LEA1
    LEA1 --- ---
    POHODAVOLE: Já jsem před pár měsíci viděla recept na ty tenké placky snad na idnes nebo v lidovkách, ale už to nemůžu najít. Klidně můžeš mít rejži i placky, to je na tobě. Já to střídám, ale např. když čekáme hosty a vařím indické jídlo, tak dělám naan i rejži, aby si mohli vybrat.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Osobně mám zkušenost se sušeným i čerstvým droždím při dělání těsta na pizzu. Mechanicky mi nepřišlo ani jedno lepší než druhý, chuťově možná to s čerstvým bylo trošku lepší. A jelikož sem sklerotik, tak sem vděčnej že na většině balení sušenýho droždí je přepočet na čerstvý :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam