Je na vás banh-mi moc složitá popřípadě moc okoukaná? Čínský prapředek hamburgerů Rou Jia Mo je to co hledáte.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rou_jia_mo
Údajně originální recept obsahuje dvacet koření, nejsem si jistá jestli se tam počítá i sojovka, cibule a víno. Nakonec jsem tam dala to, co jsem našla alespoň ve dvou receptech z těch co jsem procházela. Koření je uváděno sestupně podle důležitosti, takže bez těch na konci se přinejhorším rozlučte
suroviny pro 4-5 procí
na bulky:
600 g mouky
300 ml vody
3 g soli
5 g sušeného droždí
na maso:
500 g bůčku
100 ml rýžového vína
50 ml sojovky
lžíce cukru - ideálně palmového
voda dle potřeby
1 cibule
1 hlavička česneku - přepůlená
5 cm dlouhý kus zázvoru
1 badyán
větší kus cassie/skořice
půl lžičky fenyklu
lžička sečuánského pepře
(tedy zázvor, cibule, česnek, víno, sojovka, cukr a 5 koření, bez toho to nepůjde)
volitelné, ideálně všechno:
5 cm dlouhý kus galgánu
1 bobkový list
1 černý kardamom
půl lžičky koriandrových semen
kůra z mandarinky
dva, tři plátky andělikového kořene
čtvrt muškátového oříšku
půl lžičky kumínu
fermentované sojové boby
do sendviče pak ještě:
zelené chilli papričky dle gusta
2 jarní cibulky
naťový koriandr
lžíce kumínu
a kdo má nějakou čínskou nakládanou zeleninu, tak tu.
Případně čerstvou zeleninu typu mrkev, ředkev, okurka, ale originálně tam nemá co dělat.
postup:
Bůček nakrájete na plátky, dejte do hrnce spolu se vším kořením, vínem, cibulí, česnekem a sojovkou. Zalijte vodou tak, aby maso zůstalo ponořené a co nejpomaleji, na co nejnižší teplotě duste do měkka. Měkký bůček vyndejte, omáčku zceďte od koření a zeleniny a vařte tak dlouho, dokud se neodpaří na hustou omáčku. Nasekejte/nadrobte maso na jemno a promíchejte s omáčkou.
bulky:
Smíchejte mouku se solí a droždím, přilijte vodu a uhnětejte hladké těsto. Zakryté těsto nechte 40-60 minut kynout, posléze rozdělte na 12 větších nebo 18 menších kousků. KAždý kousek rozválejte na dlouhý proužek, který smotáte do ruličky, postavíte na výšku a rozplácnete na tenčí placku. Zakryjte folií a nechte 20 minut odpočívat.
Rozpalte pánev se silnějším dnem a pak na mírném ohni pečte placky cca 4 minuty z každé strany. Uvnitř potřebujete nějakých 95 stupňů, aby to nebylo syrové. Nechte placky tak 15 minut vychladnout, mezi tím ohřejte maso, nasekejte na jemno jarní cibulku a chilli papričky a přidejte to k masu. Opečte nasucho kumín a namelte ho. Vlažnou bulku rozřízněte, napatlejte masem s papričkama a cibulkou, posypte kumínem a dejte na to koriandrovou nať a případně zeleninu.
zdroj:
http://www.chinasichuanfood.com/chinese-hamburger-pork-belly-buns/